Удар по Краматорську: заяву РФ про ураження військових та "помсту за Макіївку" в ЗСУ назвали інформаційною операцією

Удар по Краматорську: заяву РФ про ураження військових та "помсту за Макіївку" в ЗСУ назвали інформаційною операцією

Удар по Краматорську: заяву РФ про ураження військових та "помсту за Макіївку" в ЗСУ назвали інформаційною операцією
. Наслідки обстрілів Краматорська вночі 7 січня. Фото: Facebook / Олександр Гончаренко

Міністерство оборони РФ назвало ракетний удар по Краматорську вночі 8 січня "операцією помсти" за удар по місцю дислокації російських військових у Макіївці у новорічну ніч. Про це повідомляють російські ЗМІ. Речник Східного угруповання військ ЗСУ спростував цю заяву в коментарі Суспільному.

"У відповідь на удар у перші хвилини січня по пункту тимчасової дислокації російських військовослужбовців у населеному пункті Макіївка реалізована операція відплати. Протягом доби було відкрито пункти тимчасової дислокації українських військовослужбовців у Краматорську", — йдеться у повідомленні російського державного ЗМІ "РИА Новости".

МО РФ заявило, що "знайшли" в будівлях гуртожитків училищ №28 понад 700 військових і в гуртожитку №47 — понад 600. У результаті удару нібито загинули понад 600 українських військових.

У відповідь на цю заяву речник Східного угрупування військ ЗСУ Сергій Череватий розказав Суспільному, що заява МО РФ не відповідає дійсності, бо у російських військ немає можливості завдавати високоточних ударів.

"Ця інформація настільки ж відповідає дійсності, як так і дані, що вони знищили всі наші HIMARS. Це — інформаційна операція Міністерства оборони РФ у відповідь на успішні дії ЗСУ по ураженню їх великих скупчень особового складу, їх складів, логістики нашими високоточними системами ураження. У них такої можливості немає", — сказав Череватий.

Що відомо про обстріл Краматорська та удар по базі російських окупантів у Макіївці

Війська РФ вночі 8 січня завдали сім ракетних ударів по Краматорську. У результаті ракетного обстрілу пошкоджені та зруйновані два заклади освіти, вісім багатоквартирних будинків та гаражі пошкоджені внаслідок нічного ракетного обстрілу Краматорська. Загиблих та поранених серед мирних жителів немає.

В окупованій Макіївці Донецької області опівночі 1 січня вибухом була зруйнована будівля училища, де перебували російські окупанти. Про це повідомили російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ. У Генштабі ЗСУ заявили, що мають підтвердження про влучний удар по техніці РФ у Макіївці. Аналітики VoxCheck підтвердили Суспільному достовірність кадрів з місця події.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що удар українських HIMARS по російській базі в окупованій Макіївці Донецької області 31 грудня призвів до критики російського військового керівництва в інформаційному просторі РФ.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок