Якщо ми з Богом, то хто проти нас. Миколаївський священнослужитель розповів, як функціонувала церква під час окупації

Якщо ми з Богом, то хто проти нас. Миколаївський священнослужитель розповів, як функціонувала церква під час окупації

Якщо ми з Богом, то хто проти нас. Миколаївський священнослужитель розповів, як функціонувала церква під час окупації
Віруючий хреститься у храмі. Ілюстративне фото: УНІАН

На Миколаївщині чимало громад тривалий час були під окупацією російських військ. Серед таких і Снігурівська. Настоятель храму архістратига Михаїла в селі Олександрівка Снігурівської громади митрофорний протоієрей Іоан весь час протягом окупації лишався у громаді та проводив служби.

Як функціонувала українська цервка під час окупації, протоієрей Іоан розповів кореспондентам Суспільного.

За словами митрофорного протоієрея Іона, в перші дні окупації частина людей виїхали з села, частина лишилася, деякі ж почали співпрацювати з російськими військами. Через те, що службу в храмі проводили українською мовою, священнослужитель потрапив до "чорного списку".

"Було багато перевірок, в мене зокрема. Особливо остання була важка. Як потім з'ясувалося, був "чорний список" у росгвардії, до якого внесли й мене. Мене запитували у вічі: "Ви що, агітуєте проти Росії?". На що я відповідав, що ніколи не проводив і не проводжу, а молитися ніхто мені не заборонить. Більше 40 хвилин проводився обшук оселі. Сказати, що я був самовпевнений не можу, бо я також тілесна людина. Пережили важкі часи", — пригадує протоієрей Іоан.

За словами чоловіка, молитися в селі ніколи не переставали, а двері храму завжди були відкриті для вірян.

"Храм завжди був відкритий, хоча ми добре усвідомлювали небезпеку. Храм є українським, ми молимося українською за Україну, українське військо. До нас завжди була особлива прискіпливість. Фізично нас не чіпали, не знущались, хоча морально було дуже тяжко. Проте молитва у храмі лунала завжди. Я бачив у людських очах і страх, і невизначеність. Адже постійно лунали наративи загарбників", — говорить священнослужитель.

"Я завжди казав вірянам, що ми повинні не втратити найголовнішого — спілкування з Богом".

Митрофорний протоієрей Іоан не з'являвся у храмі лише два тижні, на прохання вірян з метою безпеки. Проте згодом вирішив, що має повернутися і продовжувати богослужіння.

"Прийде час і добро переможе зло, адже воно не може керувати вічно. А зараз настав такий час, аби ми всі об’єдналися у вірі, у надії, любові, в допомозі один одному", — каже протоієрей Іоан.

Що відомо

  • Найбільший населений пункт східної Миколаївщини, місто Снігурівка, був окупований російськими військами з 19-го березня 2022 року. 10-го листопада Сили оборони України зайшли в місто та встановили там український прапор.

Читайте також

Різдво Христове: миколаївці відвідали богослужіння у кафедральному соборі

Миколаївщина отримала 280 генераторів з Великої Британії

Російські війська обстріляли Очаківську громаду на Миколаївщині

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок