Дніпровські депутати звернулися до президента з вимогою ветувати закон про містобудування

Дніпровські депутати звернулися до президента з вимогою ветувати закон про містобудування

Дніпровські депутати звернулися до президента з вимогою ветувати закон про містобудування
. Суспільне Дніпро

У Дніпрі провели чергову сесію міськради, під час якої ухвалили єдине рішення — запропонувати президенту ветувати закон про містобудування. Про це йдеться у пресрелізі міської ради, який отримало Суспільне.

Верховна Рада ухвалила закон 13 грудня. Того ж дня петиція до президента з вимогою накласти вето на цей закон набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Міський голова Дніпра Борис Філатов вважає, що закон про містобудування призведе до появи в містах самовільних забудов. Депутати одностайно проголосували за звернення до Президента щодо цього закону.

"Після цього будівельники будуть будувати там, де вони хочуть, і те, що вони хочуть. Фактично жодна територіальна громада і місцеве самоврядування не матимуть впливу на будівельні процеси", — сказав Філатов.

Адвокат Василь Підлужний говорить: закон набирає чинності не одразу після оприлюднення, а впродовж трьох-шести місяців. У цей перехідний період можна вносити корективи та пропозиції, тож дискусія з приводу закону продовжиться.

"Сподіваюся, що конструктив буде продовжено, і якесь рішення, яке збалансує систему, ухвалять. Зрозуміло, що не можна ухвалити рішення, яке абсолютно сподобається забудовникам, людям, місцевій владі. Свобода розсуду чиновника звужується в даному випадку. По суті, закон перетворюється більше в інструкцію", — каже юрист.

За його словами, функції у сфері контролю і нагляду містобудівної діяльності з органів місцевого самоврядування закон не знімає. Навпаки – міська влада отримує право реагувати на самочинне будівництво.

Що відомо

  • Верховна Рада під час пленарного засідання 13 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт 5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. "За" проголосували 228 народних депутатів.
  • Петиція, яка вимагає запровадити вето щодо "містобудівного" законопроєкту №5655, ухваленого Верховною радою 13 грудня, отримала понад 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду.
  • Міністерство розвитку громад та територій України запустило інтернет-портал, присвячений законопроєкту №5655 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності".

Читайте також

В Ірпені відновили понад 235 багатоквартирних будинків — заступник мера

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок