У Росії — вибухи на аеродромі "Енгельс", Україна ініціювала виключення РФ з Радбезу ООН. 306 день війни. Онлайн

У Росії — вибухи на аеродромі "Енгельс", Україна ініціювала виключення РФ з Радбезу ООН. 306 день війни. Онлайн

Оновлено
У Росії — вибухи на аеродромі "Енгельс", Україна ініціювала виключення РФ з Радбезу ООН. 306 день війни. Онлайн
. Солдат ЗСУ займає позицію під час боїв з російськими військами біля Мар'їнки, Донецька область, 23 грудня 2022 року. AP Photo / Libkos

26 грудня — 306-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • В Ірані вкотре заявили про свою непричетність до постачання дронів до Росії для атак в Україні і пригрозили відповідальністю українській владі через заяви про іранські безпілотники.
  • Україна поверне тимчасово окупований Крим комбінованим шляхом — військовою силою та дипломатією, заявив очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.
  • 26 грудня Україна порушила питання про доцільність подальшого перебування Росії у Раді безпеки ООН.
  • Загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу 24 лютого склали близько 102 600 військовослужбовців.
  • У Східному угрупованні військ ЗСУ назвали дії "вагнерівців" на фронті "тактикою на виснаження". РФ використовує у піхоті колишніх засуджених з ПВК Вагнер" для того, щоб щоб "вимотати" українську оборону.
  • Путін заявив, що готовий до переговорів з Україною щодо припинення війни, однак "Київ та його західні покровителі" відмовляються від дипломатії.
  • У поліції нагадали українцям про обмеження на зимові свята. Правоохоронці контролюватимуть дотримання всіх вимог воєнного стану, зокрема, комендантської години і заборони на піротехнічні засоби.

Україна поставить питання щодо виключення РФ з Радбезу ООН

У понеділок, 26 грудня Україна порушить питання про доцільність подальшого перебування Росії у Раді безпеки ООН. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у телемарафоні "Єдині новини".

"Завтра ми офіційно виступимо з такою позицією... У нас питання дуже просте: а чи має право Росія залишатися постійним членом Ради безпеки ООН і бути в Організації Об’єднаних Націй взагалі? У нас є переконлива та аргументована відповідь – ні, не має. Ці питання поки не обговорюють на пресконференціях і в публічних заявах лідерів держав і урядів, але рівнем нижче люди вже ставлять питання – якою має стати Росія, щоб вона не становила загрози миру і безпеці", – наголосив Кулеба.

Текстовий онлайн 27 грудня читайте тут.

Зеленський: Ситуація на напрямках Донбасу важка та потребує максимуму сил

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні наголосив, що на Донбасі зберігається важка ситуація.

"Бахмут, Кремінна та інші напрямки на Донбасі, які потребують зараз максимуму сил і концентрації. Ситуація там важка, болісна. Окупанти витрачають усі доступні їм ресурси – а це значні ресурси, – щоб вичавити хоча б якесь просування. І я дякую усім нашим хлопцям, які стоять на позиціях, стоять міцно і які все ж знаходять можливості, щоб не тільки нічого не втратити, але й вибивати окупантів, "мінусувати" їх", — зазначив він.

У Міненергетики розповіли, чи зможуть українці зустріти Новий рік зі світлом

За відсутності нових пошкоджень українці зможуть зустріти Новий 2023 рік з електрикою, адже ЗСУ ефективно захищають українське небо, а в разі влучань енергетики намагаються швидко відновлювати систему. Водночас не можна виключати, що росіяни атакуватимуть Україну саме під час свят.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Є таке відчуття, що насправді вони (росіяни – ред.) не відмовилися від того, щоб далі обстрілювати нашу енергосистему. Вони прив'язуються до певних дат. І, можливо, Новий рік – це одна з таких дат, коли вони спробують максимально завдати шкоди нашій енергосистемі. Але ситуація полягає в тому, що важко щось планувати", — зазначив він.

Міністр, однак, запевнив, що поки немає обстрілів, фахівці зменшують дефіцит у системі та збільшують виробництво електроенергії.

"Уся енергетична галузь сьогодні працює 24/7. І результати цієї роботи можна побачити в кожній годині. Ми моніторимо ситуацію цілодобово, працюють енергетики, працюють штаби", — підсумував Галущенко.

За тиждень російські військові зруйнували близько 150 об'єктів у Запорізькій області — голова ОВА

За останній тиждень в Запорізькій області зафіксували 590 обстрілів, з них за попередню добу — 51 у 16 громадах. Зруйновані близько 150 об’єктів, серед яких школа та об’єкти енергетичної інфраструктури.

Про це під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Укрінформ" 26 грудня повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Він зазначив, що деякі об'єкти відновили невідкладно у день обстрілів, а деякі вимагають тривалого ремонту:

"Збудувати потужний автотрансформатор, навіть за наявності грошей та замовлення, — це 4-6 місяців", — каже Старух.

Голова Запорізької ОВА додає, що ситуація з енергопостачанням в області важка, але стабільна, працюють графіки погодинних відключень, які стосуються, як житлового сектору, так і об'єктів критичної інфраструктури.

У 2023 році в Україні очікується катастрофічне падіння народжуваності — Інститут демографії

Через війну в Україні суттєво скорочується кількість населення: до 2035 року українців може лишитися менш як 35 мільйонів, а наступний рік ймовірно буде роком катастрофічного падіння народжуваності.

Про це під час презентації в агенстві "Укрінформ" сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи академік НАН України Елла Лібанова.

"Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може й не бути. Тому що війна триває, ми втрачаємо людей через надмірну смертність. Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги", — зазначила Лібанова.

Вона зауважила, що зараз падіння народжуваності в Україні ще не відчувається повною мірою, зокрема за рахунок дітей, які народилися в першій половині 2022 року. Однак за словами демографині, вже станом на сьогодні даний показник є низьким, і є ризики, що ситуація буде погіршуватися.

"Для того, щоб мати просте відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13 - 2,15 дитини. 2021 року ми мали показник 1,1. Дай Боже, щоб 2023-го ми зупинилися на показнику 0,8", — сказала Директорка інституту демографії.

Всі райони Києва періодично мають світло — YASNO

Енергетики змогли перерозподілити електроенергію, тому станом на вечір 26 грудня всі райони Києва мають періодичне постачання світла. Втім пошкоджені вузли досі перебувають у відновлювальних роботах.

Про це повідомив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

"Після останніх обстрілів на правому березі Києва з’явилися гостродефіцитні вузли передавання електроенергії. Їхня сукупна пропускна можливість становить більше половини споживання всієї столиці – саме стільки до п’ятниці недоотримували мешканці правого берега. Через високе споживання – подекуди перенавантаження на вузли сягало 100% – довелося відключати усі три групи правобережного і північного району міста", — розповів Коваленко.

За його словами, зараз застосовані тимчасові обхідні схеми, які дали змогу на вихідні суттєво зменшити цей дефіцит. Але це тимчасові схеми, які не дають можливість поки повернутися до стабілізаційних графіків.

Ще одна причина частих відключень зараз – це локальне спрацювання автоматики. Після тривалих відключень всі починають надмірно споживати електрику. Захищаючи мережі від перенавантажень, спрацьовують запобіжники та відключаються автомати. Але поки користувачі не подадуть заявку, диспетчери про це не знають. В боті мереж може бути повідомлення, що світло є, а його насправді немає. Водночас ремонтувати такі аварії можливо лише тоді, коли на лініях є напруга, тому доводиться чекати наступної подачі електроенергії, пояснив Сергій Коваленко.

"Звісно, вихідні здебільшого зі світлом були ще завдяки тому, що нам допомагала погода і потреба у споживанні була десь на 10-15% менша ніж в четвер-п‘ятницю. Але поки будуть іти ремонти, екстрені відключення продовжуватимуться. На жаль, ще ні генерація, ні мережі поки що не дають можливості перейти до чітких графіків", — підсумував гендиректор YASNO.

Україна проведе мирний саміт в ООН — Кулеба

Український уряд має намір провести мирний саміт в Організації Об'єднаних Націй до кінця лютого.

Про це глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю Associated Press.

Дипломат зауважив, що головою саміту має стати генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, оскільки "він довів себе як ефективний посередник і учасник переговорів, і, що найважливіше, як принципова та порядна людина".

"Організація Об'єднаних Націй могла б стати найкращим майданчиком для проведення цього саміту, тому що не йдеться про те, щоб зробити послугу якійсь країні. Йдеться про залучення всіх країн на борт", — наголосив міністр.

У відповідь на запитання про те, чи запрошуватимуть Росію на саміт, дипломат наголосив, що "спочатку цю країну потрібно посадити, щоб її переслідували, наприклад, у міжнародному суді за воєнні злочини".

У Бахмуті російське військо пошкодило обстрілами усі школи та садочки — очільник МВА

Усі школи та дитячі садки в Бахмуті на Донеччині зазнали руйнувань через обстріли російської армії. Про це повідомив Начальник Бахмутської міської військової адміністрації Олексій Рева.

"Окупанти продовжують знищувати наші освітні заклади. Ціллю ворога знову став Бахмутський навчально-виховний комплекс №11. Це найстаріший заклад освіти у місті, який був збудований ще на початку ХХ століття. У грудні школа відзначає своє 110-річчя", — повідомив Олексій Рева.

Олексій Рева додав, що від бомбардувань та обстрілів були пошкоджені всі 46 закладів шкільної та дитячих садочків у Бахмуті. Окрім них, значно пошкодженні Покровський навчально-виховний комплекс, школи в селищі Опитне, селах Зайцеве та Клинове, а також повністю вигорів Бахмутський міський центр дітей та юнацтва.

Перші партії жіночої військової форми надійшли в кілька бригад — Міноборони

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що перші партії жіночої військової форми і білизни вже надійшли до декількох бригад на тестування. Спільно з волонтерами було виготовлено два варіанти костюма та спідньої білизни для військовослужбовиць, які будуть досліджені під час експериментального носіння у військових частинах.

Також Резніков зазначив, що буде досліджено вже чинну модель польового костюма, шляхом його розукомплектування та надання захисницям кітелю та штанів різної розмірної сітки.

"Після тестування форми і отримання від них зауважень та побажань, екземпляри будуть доопрацьовані виробником. Після цього будуть внесені зміни до наказу Міноборони "Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних сил України та ліцеїстами військових ліцеїв", — заявив Резніков.

Крім того, у січні міністерство планує розпочати роботу щодо впровадження для військовослужбовиць окремого типу черевиків з високими берцями.

Міністр додав, що наразі у ЗСУ служать 41 тисяча жінок, ще близько 19 тисяч є цивільними працівницями. Безпосередньо у бойових діях бере участь близько 5 тисяч жінок.

В Україні тривають аварійні відключення електрики — "Укренерго"

Інформація, яку поширювали у соціальних мережах, про нібито скасування в Україні аварійних відключень електроенергії не відповідає дійсності. У дописах були посилання на фейкову сторінку "Укренерго". Про це повідомляють у пресслужбі компанії.

"Це спроба збурити суспільство неправдивою інформацією", — йдеться у повідомленні.

В компанії нагадують, що аварійні відключення є вимушеним кроком, який застосовується винятково за наявності дефіциту, для збереження балансу виробництва і споживання в енергосистемі.

"Відмовитись від них енергетики зможуть лише після повного припинення ворожих атак на нашу енергосистему", — пояснюють в "Укренерго".

За добу Сили оборони ліквідували півсотні військових РФ на тимчасово окупованій території Херсонщини

25 грудня, на тимчасово окупованій території Херсонської області, Сили оборони ліквідували до 50 російських військових та до ста - поранили, повідомив Генштаб ЗСУ. Також знищено близько 5 одиниць військової техніки РФ різного типу.

Інфраструктура Бахмута зруйнована на понад 60% — очільник ОВА

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко в ефірі телемарафону повідомив, що військові РФ постійно обстрілюють інфраструктуру Бахмута, яка "на понад 60% або частково, або повністю знищена".

"Весь світ уже спостерігав ті жахливі фото, на яких є історичні будівлі, які мають культурну цінність, будівлі закладів культури, в якому вони стані наразі. Взагалі це стосується всіх прифронтових населених пунктів, великих і невеликих, де ворог намагався просунутись. Тактика випаленої землі у ворога залишається", – сказав він.

Військові РФ обстрілюють Харківщину

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов закликав жителів Харківщини перебувати в укриттях, оскільки окупанти завдають ударів.

За ухилення від призову іванофранківця засудили до року ув'язнення

Жителя Івано-Франківська позбавили волі строком на один рік за ухилення від мобілізації, повідомляють в обласній прокуратурі.

Слідчі встановили, що чоловік, пройшовши військово-лікарську комісію, був визнаний придатним для військової служби. У травні 2022 року йому вручили повістку про мобілізацію до ЗСУ, а також попередили про притягнення до відповідальності за неявку.

Натомість житель Івано-Франківська, прийшовши до міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відмовився проходити службу за призовом.

Суд визнав винним 46-річного чоловіка у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ст. 336 ККУ та призначив покарання у вигляді позбавлення волі терміном на один рік. При призначенні вироку суд врахував, що в призовника на утриманні є неповнолітня донька, яка хворіє, йдеться у повідомленні.

Обрізала та продала волосся заради перемоги: 13-річна школярка з Житомирщини перерахувала на потреби ЗСУ 6500 гривень

13-річна Вероніка Грузіцька з Новогуйвинська, що на Житомирщині, обрізала та продала 57 сантиметрів свого волосся. Гроші, 6500 гривень, дівчина передала на потреби ЗСУ, розповіла Суспільному мама Вероніки Наталія Грузіцька.

Волосся довжиною 57 сантиметрів та вагою 145 грамів Вероніка ростила з самого дитинства, каже Наталія. Жодного разу не підстригалася.

"Хотіли зробити наш маленький внесок з дитиною, щоб скоріше була перемога. Ми побачили в інтернеті відео, як дівчинка зробила такий важливий крок. Я показала дитині. А вона каже – мама, я теж хочу. Волосся в неї з самого дитинства не підстригали. Вона у нас навчається у спеціалізованій школі для нечуючих дітей. В нашій школі у неї були найдовші коси. Дуже люблю ці коси. Ну і боляче розставатися, але ми розуміємо, що це потрібно", – сказала Наталія Грузіцька і додала, що купив волосся один з львівських підприємців.

Гроші, 6500 гривень, які дівчина отримала за своє волосся, вона передала волонтерці Галині Кострікіній, яку родина Грузіцьких знає вже сім років.

"Це чудово, – каже волонтерка, – тому що, це 11 комплектів термобілизни, яку ми одразу ж і замовимо. І вона найближчим часом поїде на Бахмут".

У США розглядають варіант присвоєння Росії статусу країни-агресорки. Що це означає

В інтерв'ю Суспільному пані посол України в США Оксана Маркарова розповіла, що ключовим пріоритетом на 2023 рік, над яким працює весь дипломатичний корпус, є надання Росії правильного статусу.

Вона пояснила, що існує статус, який називається країна-спонсор тероризму. Туди входять 4 країни: Північна Корея, Сирія, Куба та Іран. Маркарова пояснила, що Україна досить довгий час веде переговори з партнерами про те, що Росію необхідно додати в цей список для того, щоб "її називали правильно і щоб включились обмеження, що дозволять ще більше ізолювати РФ".

"Ми, звичайно, розуміємо, що вона не спонсор тероризму. Цей статус колись був придуманий саме для країн, які надають допомогу терористичним організаціям на їхній чи іншій території. А Росія сама терорист. Тобто це країна, у якої регулярна армія, уряд, президент, так би мовити, обраний. Вони всі військові злочинці. Вони всі займаються агресією і тероризмом. Тому одне питання — це як ми назвемо, так би мовити, Росію, інше питання — що за цією назвою стоятиме", — зазначила дипломатка.

Вона розповіла, що один з альтернативних варіантів, які обговорювався і який ще не ухвалений, це знайти нову категорію для Росії й ухвалити новий закон в Конгресі, назвавши РФ країною-агресором, чи країною-терористом, чи країною-агресором, яка здійснює терористичні акти щодо цивільного населення.

"Це зараз в активному обговоренні. Для нас це пріоритет, бо ми хочемо перше — назвати правильно і надати оцінку законодавче і політично, а друге і найголовніше — це що ж буде в суті цих обмежень. І ми вважаємо, що мають бути максимальні обмеження, як з точки зору законодавчого забезпечення, санкцій, обмежень, контролю експортних, які не дозволять Росії продовжувати вести цю війну. Це ще все в роботі. Це ключовий пріоритет на 2023 рік", — додала вона.

Генштаб ЗСУ попереджає про загрозу ракетних ударів РФ

Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. Про це інформує Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні 26 грудня. Протягом доби окупанти здійснили 19 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Військо РФ і далі зосереджується на наступі на Бахмутському та Лиманському напрямках. На Куп’янському, Авдіївському та Запорізькому — намагається покращити тактичне положення. На Новопавлівському та Херсонському напрямках окупанти обороняються.

Росіяни обстріляли плавкран "Захарій", що залучався для будівництва запорізького мосту

Найбільший у Європі плавучий кран “Захарій” обстріляли на Херсонщині російські військові. Внаслідок обстрілу зруйновані гідравлічні системи, системи керування та системи зв’язку.

Про це те, наскільки пошкоджений "Захарій" Суспільному розповів технічний журналіст та інфраструктурний оглядач Павло Авдокушин. Цю інформацію йому повідомили місцеві жителі.

За словами Павла Адокушина, 12 грудня зі сторони, де наразі перебувають російські військові, прилетіли два дрони, які зависли над "Захарієм" та скоригували вогонь:

"Було кілька зроблено пострілів мінами, вони рвалися на сусідні ділянки, сусідні судна. І після того, як три міни вже влучили у сам ”Захарій”, то обстріл припинився і дрони полетіли. Там знаходився член команди, який один був, наче сторож. Він там дивився, мабуть, щоб не викрали майно з “Захарія”. І при першому вибуху його поранило", — розповідає Павло Авдокушин.

Колишній американський військовий ночує в наметі, щоб підтримати Україну

"Ще дві ночі з -20 градусами в наметі. Я зробив це. Просто пам'ятайте, я обрав провести Різдво у наметі. Мої приятелі в Україні не мали змоги обирати", — написав колишній військовий Повітряних сил США Марк Ліндквіст.

У Києві затримали власника донецьких ломбардів, який фінансував терористів "ДНР"

У Києві працівники Державного бюро розслідувань спільно з Нацполіцією провели обшук і затримали власника мережі ломбардів в окупованому Донецьку. Чоловік 2014 року переїхав до Києва, але продовжував вести бізнес на тимчасово окупованій Росією території і платити податки так званій ДНР. Підприємцю висунули звинувачення за статтею про фінансування терористів.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Як зазначається у повідомленні, мешканець Донецької області після 2014 року вирішив не закривати мережу своїх ломбардів на тимчасово окупованій території, а навпаки — підтримував та розширював цей бізнес.

Він перереєстрував ломбарди за російським законодавством на свою матір — громадянку РФ — та відкрив рахунки у підконтрольному терористам місцевому банку.

Жінка разом зі спільниками надавала кредити місцевому населенню під заставу майна, скуповували золото та дорогоцінні вироби. При цьому бізнесмени поповнювали скарбницю так званого казначейства "ДНР".

Упродовж 2015-2018 років мережа ломбардів сплатила податки та збори на суму понад 10 млн грн до бюджету терористичної організації.

Нині чоловікові повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму (ч. 2 ст. 258-2 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна.

Під час обшуку у фігуранта виявили понад 1, 7 кг золота та грошові кошти у російських рублях. Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Досудове розслідування триває, встановлюються всі причетні до протиправної схеми. Процесуальне керівництво здійснює Київська міська прокуратура.

У Повітряних Силах пояснили, чому РФ надає перевагу "Шахедам", а не ударам авіації

Іранські дрони ефективніші для російських атак по об’єктах критичної інфраструктури України, ніж літаки. Саме тому РФ готова віддати частину своїх літаків Ірану, щоб отримати нові безпілотники. Про це речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів в ефірі єдиного телемарафону.

Ігнат розповів, що літаків у Росії достатньо. Йдеться про тактичну авіацію, розташовану поблизу українських кордонів, на різних підступах.

“Це і Білорусь, і окупований Крим, і територія РФ. Власне, Росія є виробником цих літаків і потребує кількісного збільшення саме дронів, дронів-камікадзе, щоб саме цією технікою, яка коштує мало, але дошкуляє нам, продовжувати бити по критичній інфраструктурі", — сказав Ігнат.

Він пояснив, що російські літаки не можуть залітати в український повітряний простір, оскільки з ними ефективно бореться українське ППО. Тому росіяни зацікавлені у “Шахедах”, які можна по ночах застосовувати проти об’єктів критичної інфраструктури України.

"Іран зацікавлений у збільшенні свого бойового потенціалу. І ті дві ескадрильї СУ-35 — Іран хоче посилитись цими літаками”, — сказав Ігнат.

Він додав, що не один такий літак був збитий українськими силами ППО у різні періоди повномасштабного вторгнення.

У Росії оголосили в розшук журналіста Bellingcat Христо Грозєва

МВС Росії оголосило у федеральний розшук розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, пише російське видання "Медиазона".

У картці йдеться, що Грозєва розшукують "за статтею Кримінального кодексу". За якою саме статтею не вказано, сам журналіст поки не прокоментував своє оголошення.

Христо Грозєв — журналіст-розслідувач та керівник проекту Bellingcat. Зокрема, він разом із командою російського опозиціонера Олексія Навального та іншими журналістами розслідував отруєння політика, нагадує “Медиазона”. Розслідувачі встановили, що до отруєння причетні вісім співробітників Інституту криміналістики ФСБ.

Мер Харкова попередив про можливі обстріли окупантів

У передноворічні дні російські окупанти можуть посилити обстріли Харкова для того, щоб пошкодити енергетичну інфраструктуру. Про це 26 грудня повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

"До Нового року залишилося менше тижня, й у ці дні ворог планує спробувати знову зробити "темну" Україні. Бо немає для них більшої радості, ніж тероризувати мирне населення та зробити нам погано", — написав він.

На Миколаївщині ексгумували тіла дітей: дівчата загинули від російського снаряда

На деокупованій території Миколаївщини вперше ексгумували тіла дітей. Причина смерті — мінно-вибухові травми внаслідок обстрілу з боку російських військ села Новопетрівка Широківської громади.

Про це кореспондентам Суспільного розповіли в слідчому управлінні Нацполіції.

Влітку під час обстрілу села російськими військами дівчата 12-ти, 14-ти та 16-ти років загинули від влучання снаряда на подвір’я їхнього будинку.

"Грались діти біля свого будинку і був обстріл населеного пункту нашого. І прилетіло з боку російських окупантів. Троє дітей загинули", — розповіла староста Новопетрівки Валентина Касапа.

Загиблі діти з багатодітної родини, розповіли у сільраді. Після деокупації села мати та сестри загиблих виїхали на тимчасово непідконтрольні Україні території.

"Їх постійно привозили на тих БМП-хах, на танках катались. Так, дівчата, так сказати, хоча вони ж малі", — розповіла місцева жителька Марія.

На подвір’ї будинку, де жила родина, все потрощене уламками снарядів. Після обстрілу села самі ж окупанти й поховали трьох загиблих дітей на місцевому кладовищі. Слідчі разом із криміналістами та вибухотехніками обласного главку поліції провели ексгумацію.

"Було ексгумовано тіла неповнолітніх 12-ти, 14-ти та 16-ти років. Під час проведення судово-медичної експертизи було встановлено, що смерть неповнолітніх настала внаслідок мінно-вибухових травм, які вони отримали в червні, під час обстрілу окупаційними військами території селища Новопетрівка Широківської громади Баштанського району", — розповіла старша слідча відділу слідчого управління Марина Мусійчук.

Слідчі класифікували справу за частиною другою статті 438-ї Кримінального кодексу України — Порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством. Санкція статті передбачає від десяти років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

МЗС оприлюднила заяву зо виключення Росії з Радбезу ООН

Міністерство закордонних справ України опублікувало заяву у якій закликає країни ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування РФ в організації.

"Сумнівним є і право Російської Федерації входити до складу ООН загалом, оскільки вона не відповідає основному критерію членства в Організації. Пункт 1 Статті 4 чітко зазначає, що членство в ООН відкрите для всіх миролюбних держав. Дії Російської Федерації протилежні поняттю “миролюбності”. Три десятиліття її незаконного перебування в ООН позначені війнами та захопленням територій інших країн, силовою зміною міжнародно визнаних кордонів, намаганнями задовольнити загарбницькі та неоімперські амбіції", — йдеться в заяві.

У МЗС зазначають, що Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та готова до взаємодії з іншими країнами "для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу Російської Федерації".

Росіяни не уповільнили темпи наступу на Бахмут — Кириленко

Росіяни не уповільнили темпи наступу на Бахмут, але проводять передислокацію. Окупанти дотримуються тактики "випаленої землі", не рахують власні втрати та знищують усю інфраструктуру міста щойно вдається щось відремонтувати. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Уповільнення під Бахмутом не спостерігається, можливо, вони підтягують резерви. Втрати окупантів величезні, їх просто не рахують. Як гарматне мʼясо підвозять нові й нові сили", — розповів Павло Кириленко.

За словами Кириленко, росіяни проводять певну передислокацію на Бахмутському напрямку та постійно обстрілюють Бахмут. 60% міста вже пошкоджено або знищено. Така сама ситуація в інших населених пунктах навколо Бахмута, через те що росіяни дотримуються тактики "випаленої землі".

"Побутові умові важкі: ані газу, ані електрики майже немає. Як тільки щось відновлюють, росіяни одразу знищують комунікації", — заявив Кириленко.

Очільник ОВА нагадав, що у Бахмуті проживало 84 тисячі людей, нині залишається близько 10 тисяч. Більшість місцевих виїхали та останні 10 тисяч живуть в складних умовах вже довгий час, тому, вважає він, навряд багато з них вирішать поїхати з міста. Всіх, хто залишився забезпечили буржуйками, дровами та генераторами. Також триває організована евакуація.

Маркарова: Українські військові швидко опановують західне озброєння

Пані посол України в США Оксана Маркарова в інтерв'ю Суспільному розповіла, що українські військові за час повномасштабного вторгнення показали, на скільки швидко можуть опановувати західні види озброєння від партнерів.

"Хочу сказати, що за останні більш як 300 днів українці показали, наскільки швидко ми опановуємо усі західні види озброєння, усі стандарти НАТО. Фактично по кожній категорії наші сміливі захисники, вони є не тільки сміливими на полі бою, вони ще показують надзвичайні здатності навчатися, оперувати, застосовувати відповідно до нових умов на плі бою. Тому це така величезна дуже повага до нас, не тільки з боку американських військових чи розвідувальної спільноти, а й від тих, хто розуміє, що таке війна", — зазначила вона.

Маркарова зауважила, що наразі вона не може розкривати інформацію, яка стосується навчання українських військових користуватися ЗРК Patriot. Водночас вона додала, що Україна та партнери намагаються зробити це в найбільш ефективний спосіб.

"Так, щоб менше витрачати час на переїзди, більше витрачати час на навчання, для того, щоб ми швидко отримали натреновані здібні підрозділи, які зможуть оперувати ними", — додала вона.

З 2 січня стартує онлайн курс для охочих перейти на українську мову

Як повідомляє КМДА, курси проводитимуться онлайн.

"За попередні 8 курсів проєкт допоміг перейти на українську майже 50 тисячам людей із різних куточків України та світу. Команда проєкту крокує до своєї мети — до 2024 року допомогти 1 мільйону українців перейти на українську. Долучитися може кожен охочий із будь-якої точки світу", — йдеться у повідомленні.

Форма реєстрації і деталі – на сайті проєкту.

Німець проводить безкоштовні тренінги для кропивничан з тактичної медицини

Тренер з тактичної медицини Матіас Вінкенйоханн приїхав з Німеччини, щоб поділитись досвідом з українцями. Робить це після вторгнення Росії в Україну. Він спеціалізується на пошуку людей з-під завалів. У Кропивницькому організує тренінги для представників громадських організацій, кінологів, рятувальників.

Матіас Вінкенйоханн говорить, основна задача тренінгу — це поновити у пам’яті людей знання про невідкладну першу допомогу для цивільних. Чоловік почав приїжджати в Україну після повномасштабного вторгнення Росії. Крім тренінгів, допомагає в доставці гуманітарних вантажів. "Мій тато тренував пошукових собак і я цим займаюсь з трирічного віку. Перше тренування з надання невідкладної допомоги було в 12 років. Потім я записався в іноземний легіон Франції, як кінолог. Після завершення контракту почав працювати з німецькою поліцією та Червоним Хрестом".

Тренінги – безкоштовні.

У Росії оголосили в розшук журналіста Bellingcat Христо Грозєва

МВС оголосило у федеральний розшук розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, пише російське видання "Медиазона".

У картці йдеться, що Грозєва розшукують "за статтею Кримінального кодексу". За якою саме статтею не вказано, сам журналіст поки не прокоментував своє оголошення.

У Росії — вибухи на аеродромі "Енгельс", Україна порушить питання виключення РФ з Радбезу ООН. 306 день війни. Онлайн
Скріншот з бази розшуку МВС РФ. Фото: Скріншот Суспільне

Святослав Вакарчук показав у новому відео кадри з Антонівського мосту

Про це повідомляє Херсонська міська рада.

"23 грудня 2022 р. Антонівський міст. Херсон. Відео, монтаж: захисники України: Олексій Іщенко, військовий документаліст. Марко Івков, військовослужбовець ЗСУ", — йдеться у повідомленні.

Apple не дозволила адаптувати телефони під російські мережі зв'язку

Після виходу Apple з РФ російські оператори не змогли домовитися з нею про підтримку функцій VoLTE і VoWiFi на своїх мережах для телефонів лінійки iPhone 14. Ці функції покращують якість зв'язку, і на дзвінки через VoLTE у великих містах Росії припадає понад 60% голосового трафіку. Про це пише російське видання "Коммерсант".

На iPhone 14 також недоступна високоякісна передача голосу, а роздача інтернету з телефону вимагає ручного налаштування.

У застосунку "Дія" проводиться опитування щодо дати святкування Різдва

Опитування ініціювало Міністерство культури та інформаційної політики.

«Католики, греко-католики і православні святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня. Різниця лише в тому, за яким календарем вони рахують — григоріанським (новий стиль) чи юліанським (старий стиль). І за старим Різдво припадає на 7 січня. Переважна більшість людей у світі святкують Різдво 25 грудня за новим стилем. Але 6 із 15 православних церков, а також українські греко-католики користуються юліанським календарем», – повідомив міністр Олександр Ткаченко.

Голосування триватиме до 30 грудня.

Росія тримає у Чорному морі три носія крилатих ракет "Калібр"

Росія тримає на чергуванні у Чорному морі три носія крилатих ракет "Калібр" із загальним залпом 16 ракет, повідомили Військово-морські сили Збройних сил України.

"У Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні до одного корабля; в Середземному морі – дев’ять ворожих кораблів, із них п’ять носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 72 ракети", – йдеться в повідомленні.

Мінекономіки рекомендувало РНБО запровадити санкції проти представників ІТ-сектору РФ

Як повідомляє пресслужба Міністерства економіки, санкції рекомендували застосувати проти представників силових органів Російської Федерації та окремих представників ІТ-сектору.

"Міжвідомча робоча група рекомендувала передати на розгляд РНБО пропозиції щодо ухвалення санкцій проти понад 1300 представників силових органів рф. Зокрема, ФСБ, Служби зовнішньої розвідки, Нацгвардії РФ, Міністерства внутрішніх справ, судової влади. Тобто проти осіб, які безпосередньо причетні до злочинів в Україні та проти України. Також рекомендовано направити до РНБО пропозиції санкцій проти понад 500 юридичних та фізичних осіб ІТ-сфери рф. Це виробники програмного забезпечення чи обладнання, компанії та особи, пов’язані з соцмережами, різними платформами, які режим путіна використовує для пропаганди тощо", — зазначила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

"Сфера світла": у Києві відкрили новий "пункт незламності"

У центрі Києва відкрили "пункт незламності", який функціонує як коворкінг. Новий об'єкт має назву "Сфера світла". Він обладнаний антенами Starlink і пристосований для роботи та проведення ділових зустрічей.

Про це повідомляє Печерська районна державна адміністрація Києва.

“Сфера світла” розташована на площі Лесі Українки. Простір пункту поділений на декілька зон, тому там можна проводити робочі зустрічі. У наметах встановлені пристрої Starlink для доступу до мережі інтернет, зручні столи, крісла, обігрівачі. Також працює генератор, тож є можливість підзарядити гаджети.

У Росії — вибухи на аеродромі "Енгельс", Україна порушить питання виключення РФ з Радбезу ООН. 306 день війни. Онлайн
Пункт незламності у Києві. Фото: Печерська районна державна адміністрація в м. Києві

Сергій Притула озвучив "Хоробру казку" від Суспільного

Волонтер та засновник однойменного благодійного фонду Сергій Притула озвучив нову історію проєкту Суспільного "Хоробрі казки". Казку "Як волонтери зірки купували" презентували у телеграм-каналі Суспільне Казки та ютуб-каналі "Бробакс".

"Казка чудова, дуже сподобалася і розчулила. Такі казки потрібні. Дітям треба відволікатися на щось добре, особливо у такі часи. Історії волонтерського руху, які зараз творять українці, всі разом спільними зусиллями, — це невигадані історії про добро, підтримку і любов, які перемагають зло, при чому буквально. Дякую за можливість долучитися до доброї справи", — розповів Сергій Притула.

У казці йдеться про волонтерів, які прийшли на допомогу хоробрим воїнам світла проти військ лихого загарбника. Увесь народ об’єднався не допускаючи темряви на своїй землі.

Під час запису Сергій Притула з особливим теплом згадав історії дітей, які у найрізноманітніші способи намагаються допомогти армії: "Я вдячний українським дітям, які так само докладаються до спільної справи і вражають новими й новими способами допомогти ЗСУ: печуть, плетуть браслети, грають у шашки, влаштовують вікторини, малюють і продають картини, щоб зібрати кошти. Наші діти різко подорослішали і докладають усіх зусиль для нашої спільної перемоги. Дякую вам всім за ваш внесок і вашу роботу! Ви великі молодці!".

Українці розробили гру "Відлупцювати Путіна"

У магазинах додатків для мобільних телефонів з'явилась нова антистрес-гра Kick the Pu, яка надає українцям можливість “випустити пару” та вивільнити негативні емоції в ігровій формі, відлупцювавши, або, наприклад, поціливши з джавеліна чи кинувши гранату в одного зі світових антигероїв-загарбників.

В дебютній версії гри можна поцькувати та покепкувати з Володимира Путіна, Олександра Лукашенка, кадирівця або чмоні (чмобіка). А згодом в гру будуть додані ще й російські пропагандисти. Гравці можуть використовувати декілька видів зброї – ніж, автомат, граната та гранатомет.

Завантажити гру вже можна в App Store та Google Play в будь-якій країні світу крім Росії та Білорусі.

У Дніпрі демонтували пам'ятник Максиму Горькому

У Дніпрі 26 грудня зняли пам'ятник Максиму Горькому, повідомляють з місця події кореспонденти Суспільного.

Раніше в місті вже демонтували пам'ятники Олександру Пушкіну та Володі Дубініну, на черзі — пам'ятник льтчикові Валерію Чкалову.

У Росії — вибухи на аеродромі "Енгельс", Україна порушить питання виключення РФ з Радбезу ООН. 306 день війни. Онлайн
Суспільне Дніпро

За повідомленням з міськради, невдовзі в Дніпрі також демонтують пам’ятники Олександру Булигіну, Михайлу Ломоносову, генерал-лейтенанту Юхиму Пушкіну (відомий як танк) та Олександру Матросову.

Кількість "самоволок" у листопаді зросла, натомість дезертирів поменшало — Опендатабот

Про це йдеться у повідомленні моніторингового сервісу "Опендатабот".

У листопаді відбувся сплеск відкриття нових кримінальних проваджень за ст.407 ККУ "Самовільне залишення військової частини або місця служби". Буквально за місяць кількість проваджень зросла у 2,6 рази. Натомість проваджень про дезертирство значно поменшало.

Так, у листопаді за статтею 407 було відкрито 1619 проваджень. Для порівняння: у попередні 3 місяці, в середньому, відкривалось 625 справ на місяць.

Натомість за статтею 408 "Дезертирство" ситуація в листопаді навпаки покращилась. Кількість облікованих справ зменшилась майже на чверть (23%) у порівнянні з попередніми місяцями. Так, у листопаді було відкрито 275 проваджень за ст.408. Для порівняння — за попередні 3 місяці, в середньому, відкривалося 355 справ на місяць.

Загалом від початку року зареєстровано 2887 справ за статтею про дезертирство. Лише 5% або 135 справ за цей час дійшли до суду.

В Україні з'явилося нове формування "Беларускі Добраахвотніцкі Корпус"

Про його створення повідомили білоруські добровольці Ігор "Янкі" Янков, Андрій "Безсмертний" Трацевський і Родіон "Гена" Батулін.

"Мета — деокупація України та Білорусі з російського полону. Наміри - щодня підтверджуються знищенням ворога на фронті. Військові лави щодня зростають. Відданість обраному шляху щомиті бачать наші загиблі брати. Білорусь перадусім!" — йдеться у відеозверненні бійців.

Українців обурив виграш у конкурсі росіянки з роботами на тему українських біженців

Переможницею першого щорічного конкурсу Global Healthcare Illustration Awards 2022 стала росіянка Анна Хохлова з ілюстрацією про посттравматичні реакції українських біженців на гучні звуки.

"Відомий міжнародний конкурс ілюстрацій нагородив росіянку за те, що вона намалювала, як українців травмувала війна", – звернула увагу журналістка та дитяча письменниця Ольга Русіна

Конкурс проводить британська асоціація ілюстраторів The AOI спільно з Eradigm Consulting. У своєму повідомленні вони пишуть: "Золоту нагороду з грошовою премією 3000 фунтів стерлінгів отримує робота "Випадок звукового забруднення" Анни Хохлової".

У коментарях у Twitter українці висловили своє здивування таким переможцем та звернули увагу, що недоречно нагороджувати росіян, поки триває повномасштабне вторгнення російської армії та окупація територій України.

У Росії — вибухи на аеродромі "Енгельс", Україна порушить питання виключення РФ з Радбезу ООН. 306 день війни. Онлайн
Коментарі під ілюстрацією російської художниці.

Організатори конкурси поки ніяк не відреагували на повідомлення.

У ДСНС нагадали про заборону відвідування лісових масивів та полів

"Все частіше в процесі розмінування територій піротехніки стикаються із замінованими узбіччями доріг", — повідомляють надзвичайники.

У ДСНС нагадали українцям правила безпеки:

  • Утримайтесь від відвідування лісів, полів, лісосмуг та місць, де велись бойові дії;
  • Ходіть лише знайомими та перевіреними маршрутами;
  • У разі виявлення предмета, зовні схожого на вибухонебезпечний — не наближайтесь, повертайтесь назад тією ж дорогою.

НБУ об'єднав системні банки в мережу Power Bankig

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

"Разом з усіма системно важливими банками України понад місяць працювали над розробленням рішення, яке стане спільною відповіддю викликам, що принесли масовані ракетні обстріли. Банки повинні бути частиною проєкту української влади із забезпечення незламності та безперервності функціонування критично важливих сервісів в умовах енергетичного терору, а саме безперервності надання банківських послуг. За ініціативи Національного банку всі системно важливі банки об’єдналися для створенням спільної банківської мережі – Power Bankig", — йдеться у повідомленні.

Це — спільна мережа відділень банків по всій України, які будуть працювати та надавати клієнтам банківські послуги навіть у критичній ситуації під час блекауту, додали у НБУ.

У Повітряних силах ЗСУ прокоментували вибухи на аеродромі "Енгельс"

"Безумовно, це наслідки російської агресії. Це чергова "бавовна", яку ми вже звикли чути. Це наслідки того, що Росія творить на нашій землі. Якщо росіяни думали, що їх в тилу глибокому війна не торкнеться, то вони помилялися", — наголосив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

Коли оприлюднять супутникові знімки, можна буде говорити детальніше, сказав Ігнат.

В енергосистемі зберігається суттєвий дефіцит потужності — Укренерго

Як повідомляє пресслужба "Укренерго", на 26 грудня дефіцит потужності в енергосистемі залишається суттєвим.

"Також наявні обмеження у системі передачі електроенергії внаслідок значних пошкоджень магістральних мереж масованими атаками росіян. У зв’язку з цим до всіх областей доведені ліміти споживання", — йдеться у повідомленні.

Наразі через перевищення лімітів споживання введені аварійні відключення у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Львівській, Київській областях та у м. Києві. На об’єктах генерації та електромережах, пошкоджених внаслідок вже дев'яти масованих російських атак, тривають ремонтні роботи.

В пресслужбі регулятора додали, що через масштабність та складність пошкоджень відновлення обладнання та функціонування низки ключових об’єктів вимагає значного часу.

У Росії ракет вистачить на два-три масовані удари по Україні

Про це в інтерв'ю виданню Liga заявив очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

"Тієї кількості ракет, яка залишилась – якщо взяти суто математично їхні розрахунки, – вистачить із їхньою інтенсивністю в залпі в середньому 70-75 ракет на два-три рази. І в принципі вони закінчаться взагалі", — сказав він.

Очільник ГУР відзначив, що інтенсивність масованих ракетних атак Росії знизилася: спочатку росіяни били по критичній інфраструктурі раз на тиждень, потім – раз на 10 днів, потім – раз на два тижні. Зараз цей проміжок ще довший.

"Цей проміжок часу обумовлений виключно однією проблемою: швидкоплинне скорочення ракетного арсеналу РФ. Їхня промисловість не здатна покрити ту кількість, яку вони витрачають. Попри всі їхні намагання – це нереально", — сказав Буданов.

Недалеко від Кремінної йдуть бойові дії — Гайдай

Про це під час брифінгу заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Військове командування певної ланки, яке знаходилось у Кремінній воно переміщено в Рубіжне", — зазначив Гайдай.

Трасу Сватове-Кремінна ЗСУ взяли під вогневий контроль наприкінці жовтня. Відтоді очільник Луганської ОВА Сергей Гайдай прогнозує поступове звільнення області. Кожного разу наголошує: звільнення Луганщини дається українським військовим вкрай складно.

Тим не менш 5 грудня Гайдай повідомляв: "Наші війська знаходяться недалеко від Кремінної — чекаємо на добрі новини від Генштабу".

За добу росіяни поранили чотирьох цивільних — Офіс президента

Про це повідомляє заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Упродовж минулої доби, 25 грудня, війська російської федерації завдали поранень чотирьом цивільним особам. У Донецькій області поранень зазнали двоє осіб, одна особа — у Харківській та одна — у Херсонській.

У Росії спостерігаються проблеми з контролем мінних полів — Міноборони Великої Британії

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Починаючи з жовтня, російські війська в основному зосередились на будівництві оборонних позицій вздовж багатьох ділянок лінії фронту в Україні. Це включає встановлення додаткових полів протитанкових і протипіхотних мін, що майже напевно виходить за рамки російських доктринальних настанов", — йдеться у повідомленні британського Міноборони.

У звіті також вказано, що мінні поля становлять ефективну перешкоду для підготовлених військ лише тоді, коли вони прикриті спостереженням і вогнем.

"Головною проблемою для російських військ, ймовірно, буде нестача засобів спостереження і підготовленого персоналу для ефективного моніторингу великих територій нових мінних полів", — додають розвідники.

Ексзаступника секретаря РНБО Сівковича судитимуть за розгон студентів під час Майдану

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

"До суду скеровано обвинувальний акт відносно колишнього заступника Секретаря РНБО України за організацію розгону "студентського Майдану". Через його вказівки у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року начальник головного управління столичної міліції дав наказ до насильного розгону мирної акції протесту – студентського Майдану в центрі Києва. Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ст. 340, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України", — йдеться у повідомленні ДБР.

Також у Бюро повідомили, що Володимир Сівкович — колишній працівник КДБ СРСР.

"За завданням своїх кураторів пішов працювати до органів державної влади України. З часом Володимир Сивкович став заступником Секретаря РНБОУ та отримав до дня Незалежності України у 2013 році військове звання генерал-майора запасу. Вже через три місяці за його безпосередньої участі відбулася організація побиття учасників однієї з перших акцій протесту молоді за євроінтеграційний курс нашої держави. Наразі він є одним з очільників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами РФ", — додали у Бюро.

Наразі Сівкович втік і переховується у РФ.

У Росії заявили, що причиною вибухів на аеродромі "Енгельс" став український безпілотник

Про це повідомив губернатор Саратовської області РФ Роман Бусаргін.

"За даними Міністерства оборони Росії, на підльоті до військового аеродрому в Енгельсі вночі 26 грудня системами ППО був збитий український безпілотник. На жаль, унаслідок падіння його уламків троє військовослужбовців дістали смертельні поранення. Висловлюю співчуття їхнім рідним і близьким", — написав він у Telegram.

Як повідомлялося, у ніч проти 26 грудня на стратегічному аеродромі в російському Енгельсі у Саратовській області прогриміли два вибухи. У місті оголошували повітряну тривогу, площа пожежі після вибуху в Енгельсі становила 120 квадратних метрів. За попередніми даними, загинули 3 людини. Ще четверо було госпіталізовано.

Україна поверне тимчасово окупований Крим комбінованим шляхом

Про це в інтерв'ю виданню Liga заявив очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

"Крим буде повернуто комбінованим шляхом: і силою, і дипломатією. Але без сили нічого не буде. Наші підрозділи зайдуть туди зі зброєю в руках", — сказав Буданов.

Коментуючи побоювання деяких західних політиків, які вважають, що військове звільнення Криму може призвести до ще більшої ескалації, голова ГУР заявив, що Україна є країною, визнаною в кордонах 1991 року, і хто з цим не погоджується – не погоджується зі світопорядком, який існує з часів закінчення Другої світової війни та з новими засадами ООН.

"Мені не цікаво слухати думки якихось людей, які не відображають позицію українського народу. Я маю протилежну думку. Ми повернемо назад всі втрачені території", — сказав він.

У новорічну ніч в Україні діятиме комендантська година

Про це в ефірі телемарафону повідомила речниця голови Національної поліції Мар’яна Рева.

"Люди повинні розуміти, що незалежно від того, який день у нас – святковий чи несвятковий – є певні вимоги комендантської години", — сказала вона.

За словами Реви, поліція працюватиме в посиленому режимі. В ніч із 31 грудня на 1 січня для охорони громадського порядку залучатимуться не лише поліція, а й бійці Національної гвардії. Правоохоронці будуть перевіряти документи у людей, а також доставлятимуть їх за необхідності до відділень поліції для встановлення чи перевірки особи.

Україна поставить питання щодо виключення РФ з Радбезу ООН

У понеділок, 26 грудня Україна порушить питання про доцільність подальшого перебування Росії у Раді безпеки ООН. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у телемарафоні "Єдині новини".

"Завтра ми офіційно виступимо з такою позицією... У нас питання дуже просте: а чи має право Росія залишатися постійним членом Ради безпеки ООН і бути в Організації Об’єднаних Націй взагалі? У нас є переконлива та аргументована відповідь – ні, не має. Ці питання поки не обговорюють на пресконференціях і в публічних заявах лідерів держав і урядів, але рівнем нижче люди вже ставлять питання – якою має стати Росія, щоб вона не становила загрози миру і безпеці", – наголосив Кулеба.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно, без обстрілів ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Кіровоградській, Хмельницькій, Одеській, Миколаївській, Чернівецькїй, Львівській, Тернопільській областях, а також на Полтавщині, Вінничині, Житомирщині, Чернігівщині, Дніпропетровщині, Черкащині та Київщині", — повідомляється у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій.

Сумська область: за добу російські війська обстрілювали Середино-Будську громаду, без постраждалих.

Запорізька область: росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Новоандріївка, Верхня Терса, Степове, Гуляйполе, Чарівне, Дорожнянка, Новоданилівка, Мала Токмачка, Ольгівське, Щербаки, Полтавка, Малинівка, Білогір'я, Малі Щербаки, Плавні, Кам'янське. Є руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів РФ.

Харківщина: минулої доби мінометних та артилерійських обстрілів РФ зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Стариця, Землянки, Устинівка, Вільхуватка, Чугунівка, Новомлинськ та Кам’янка. Також російська армія продовжує інтенсивні обстріли Куп’янського напрямку та райони населених пунктів Дворічна, Кислівка, Котлярівка, Берестове.

У Куп’янському районі в смт Дворічна через російські обстріли було пошкоджено будинок, а також сталася пожежа на території господарчих споруд на площі 250 кв. м. Обійшлося без постраждалих. За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, у Вовчанську госпіталізована 72-річна жінка, яка напередодні отримала осколкове поранення.

Луганщина: ЗСУ відбили атаки окупантів в районах Новоселівського, Стельмахівки, Площанки, Невського і Червонопопівки. На Куп’янському та Лиманському напрямках військові РФ обстрілювали райони Стельмахівки, Площанки, Діброви і Червонопопівки. Росіяни продовжують зазнавати значних втрат на Луганщині.

Донеччина: вночі — обстріли Часовоярської та Мар'їнської громад, а також селищ Яковлівка, Бахмутське, Роздолівка Соледарської громади. Постійні обстріли Бахмута та Авдіївки. Вчора вдень росіяни завдали ракетного удару по Краматорську; 3 ракети влучили у промислове підприємство, зруйновані цехи; постраждалих немає. За добу по області 2 поранених цивільних.

Херсонщина: російські військові продовжують хаотичні обстріли мирного населення у звільнених містах та селах вздовж правого берега річки Дніпро. Систематичних мінометних обстрілів зазнає місто Берислав. Також від обстрілів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Херсон, Республіканець, Тягинка, Зеленівка, Інженерне, Антонівка, Садове і Велетенське.

Буданов: зміни ситуації на війні у найближчий період не очікується

Про це керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив у інтерв'ю виданню Liga.

"Докорінної зміни ситуації в найближчий період не очікується. Для цього є низка об'єктивних причин. Росія перебуває зараз у глухому куті, і єдине місце, де вона ще "намагається намагатися" наступати - це Бахмут. Особливих успіхів на цьому напрямку не мають. Із серпня постійно кажуть, що Бахмут майже захоплений. Як бачите, уже кінець грудня", — зазначив Буданов.

Він також додав, що росіяни намагаються концентрувати свої сили трохи північніше Бахмута і в напрямку Запоріжжя: "Але ми не бачимо реальної можливості чогось добитися. Росіяни вже робили кілька спроб невеликих локальних наступів. Усі вони були виявлені заздалегідь і закінчилися для них нічим".

Зеленський нагородив енергетиків Харківщини

Державні відзнаки присвоїли сімом працівникам "Харківобленерго". Одного з енергетиків нагородили посмертно.

"За вагомий внесок у розвиток і забезпечення діяльності енергетичного комплексу в умовах воєнного стану, особисту мужність і самовідданість, виявлені у ліквідації наслідків аварій на об’єктах енергетичної інфраструктури, сумлінне виконання професійного обов'язку нагороджено 7 працівників АТ "Харківобленерго", — йдеться у повідомленні "Харківобленерго".

У Києві та області відбуваються екстрені відключення світла

Про це повідомляє пресслужба ДТЕК.

"Графіки стабілізаційних відключень, які складені раніше, наразі не діють. Енергетики ДТЕК разом зі спеціалістами НЕК "Укренерго", іншими екстреними службами й органами державної влади роблять все можливе для скорішої стабілізації ситуації", — йдеться у повідомленні.

Перевірити наявність поточних відключень можна за посиланням.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам'ять загиблих у війні українців.

За добу армія РФ втратила 550 військових — Генштаб

Станом на ранок 26 грудня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 102 600 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 550 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3016 (+5) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6017 (+7) од,
  • артилерійських систем – 1996 (+5) од,
  • РСЗВ – 418 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 212 (+0) од,
  • літаків – 283 (+0) од,
  • гелікоптерів – 267 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1707 (+1),
  • крилаті ракети ‒ 653 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4647 (+12) од,
  • спеціальна техніка ‒ 178 (+0).

Найбільших російське військо зазнало на Куп'янському, Авдіївському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

Російські війська поранили двох жителів Донеччини

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко

"За 25 грудня росіяни поранили 2 мирних жителів Донеччини: в Авдіївці та Предтечиному", — зазначив він.

За словами Кириленка, наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

На Миколаївщині доба минула без обстрілів

Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"Інформація за минулу добу, станом на 08:00 ранку 26 грудня. На території Миколаївської області обстрілів не зафіксовано", - написав він у Telegram.

У Дніпропетровській області ніч була без тривог і атак

Про це повідомив начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"Це третя тиха ніч за 5,5 місяців, відтоді як росіяни почали обстрілювати Нікопольщину", - написав він Telegram.

Резніченко закликав громадян не втрачати пильності, а при звучанні сирени - переходити у безпечні місця.

ЗСУ відбили 16 атак на Донбасі — Генштаб

Сили оборони України відбили атаки військ РФ поблизу 16 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби війська РФ завдали один авіаційний та п'ять ракетних ударів, здійснили понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Підгороднє, Бахмут, Курдюмівка, Майорськ, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Війська РФ зберігають військову присутність вздовж державного кордону, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському напрямку російські обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Винторівка, Манухівка, Рижівка та Ворожба Сумської області.

На Слобожанському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Стариця, Землянки, Устинівка, Вільхуватка, Чугунівка, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни відкривали вогонь по районах більш як 25 населених пунктів. Серед них — Дворічна, Кислівка, Котлярівка і Берестове на Харківщині; Стельмахівка, Площанка, Діброва і Червонопопівка Луганської області та Ямполівка і Торське на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках війська РФ обстріляли позиції Сил оборони в районах понад 20 населених пунктів. Зокрема це — Спірне, Берестове, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Опитне, Озарянівка, Нью-Йорк, Авдіївка, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстріляно райони понад 25 населених пунктів. Серед них Гуляйполе, Червоне, Степове, Малі Щербаки, Щербаки і Чарівне Запорізької області та Нікополь — Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку противник продовжує артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Республіканець, Тягинка, Зеленівка, Інженерне, Антонівка, Садове і Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

За даними Генштабу, війська РФ продовжують зазнавати втрат. Так, у місті Старобільськ Луганської області, в обладнаний росіянами військовий шпиталь, за останній час доставлено близько 50 важкопоранених російських військових. У Горлівці Донецької області, через нестачу донорської крові, всіх працівників медичних установ зобов’язали здавати кров відповідно до складеного графіка.

"Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ окупантів. А наші ракетники і артилеристи уразили 9 пунктів управління, 2 райони зосередження живої сили та 2 інші важливі об’єкти противника", — повідомили у Генштабі.

У Росії хочуть відкрити центри підготовки спецпризначенців за прикладом Чечні

У Росії планують відкриття центрів підготовки військових по всій країні за прикладом Чечні. З такою ініціативою представники Кремля вже звернулися до президента Російської Федерації Володимира Путіна, повідомляє ТАСС.

Створити такі центри запропонували віцепрем'єр, повпред президента РФ у ДФО Юрій Трутнєв та перший заступник керівника адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко.

Зазначається, що центри підготовки бійців буде створено за аналогією з Російським університетом спецпідрозділів в чеченському Гудермесі.

"Ми звернулися до Путіна з пропозицією створити подібні центри підготовки, щоб підготувати хлопців. Тут, у Гудермесі, така робота проведена, вона проведена професійно, і сьогодні Гудермес став центром навчання не лише для Чечні, а й значної частини РФ. Ми разом цю роботу продовжуватимемо, створюватимемо центри в інших територіях", – заявив Трутнєв.

За його словами, центри будуть створюватися за допомогою одного із засновників Російського університету спецназу в Гудермесі Данила Мартинова.

"Завдання цих центрів дуже просте – щоб наша країна ставала сильнішою, і ми якнайшвидше перемогли", – пояснив Трутнєв.

На російському аеродромі "Енгельс" пролунали вибухи

У ніч проти 26 грудня на стратегічному аеродромі в російському Енгельсі у Саратовській області прогриміли два вибухи. У місті оголошували повітряну тривогу, повідомляють російські пабліки та ЗМІ.

Як пише Telegram-канал Baza, площа пожежі після вибуху в Енгельсі становила 120 квадратних метрів. За попередніми даними, загинули 3 людини. Ще четверо було госпіталізовано.

Губернатор Саратовської області РФ Роман Бусаргін після вибухів в Енгельсі написав у Telegram, що "загрози для жителів абсолютно немає".

"Усі історії про евакуацію з міста — нахабна брехня, створена далеко за межами країни. Об'єкти цивільної інфраструктури не постраждали. Відомості про подію на військовому об'єкті перевіряють силові структури", — написав він.

Казахcтан передав Україні генератори для лікарень

Казахський бізнес передав генератори для потреб медичних закладів України. Їх направили в області, які перебувають під атаками російських агресорів. Про це повідомляє Урядовий портал.

41 генератор вартістю близько півмільйона доларів був розподілений між закладами охорони здоров'я. Зокрема, їх передали в Миколаївську, Дніпропетровську, Харківську області та інші регіони.

Як зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, в умовах відключень електроенергії ми маємо бути готовими до будь-яких викликів, а тому продовжуємо забезпечувати медичні заклади генераторами.

"Щодня окупанти завдають ударів по нашій інфраструктурі, що несе загрозу електропостачанню. Спільно з партнерами ми докладаємо максимум зусиль, аби в умовах знеструмлення лікарні продовжували працювати та виконувати своє головне завдання - рятувати життя. Кожен генератор - це гарантія безперебійної роботи операційних, реанімацій та кисневих станцій", — сказав Ляшко.

Повідомляється, що партія генераторів була доставлена завдяки роботі міжпарламентської групи дружби "Україна - Казахстан".

Штурмовики 108-го батальйону за добу взяли в полон 10 росіян, ще частину знищили

Штурмовики 108-го окремого гірсько-штурмового батальйону (підрозділ гірської піхоти в складі 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади) знищили й узяли в полон низку російських загарбників. Про це повідомляє 108-й батальйон у своєму Телеграм-каналі.

"Коли в Україні та цілому світі святкують свято Різдва Христового, гірські штурмовики 108 ОГШБ провели штурми позицій окупантів, внаслідок яких було знищено чимало загарбників та 10-х узято в полон", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ продовжують зазнавати втрат

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

Зокрема, у місті Старобільськ Луганської області, в обладнаний росіянами військовий шпиталь, за останній час доставлено близько 50 важкопоранених російських військових. У Горлівці Донецької області, через нестачу донорської крові, всіх працівників медичних установ зобов’язали здавати кров відповідно до складеного графіка.

Росіяни хочуть відкрити в Бердянську центр підготовки пропагандистів – ЦНС

Росіяни мають намір відкрити на окупованих територіях Запорізької області, зокрема в Бердянську, центри підготовки пропагандистів, повідомляє Центр національного спротиву.

"Окупанти використовують школи як центр промивки мізків українських дітей, й незабаром планують відкрити центр підготовки “вчителів” історії та російської мови для таких шкіл", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на тимчасово окупованих територіях спостерігається дефіцит педагогів. Більшість українських вчителів відмовилися працювати на окупаційну владу, і тому росіяни звезли своїх “вчителів”, які займаються русифікацією українських дітей.

"Більшість росіян приїжджає на ротаційній основі через більші виплати ніж у РФ. Проте залишатись на постійній основі вони не хочуть, адже не впевнені в подальшій приналежності регіону до РФ", — повідомили у ЦНС.

Через це окупаційна влада планує відкрити на ТОТ "педагогічні виші", де у швидкому темпі будуть готувати "нових вчителів".

"Перший такий відкрити мають у Бердянську, де за планом ворога до 1 вересня пройдуть перепідготовку наявні вчителі історії та російської мови. Пріоритет обраних фахівців чітко демонструє на що ставить акцент “російська школа”, а саме на вивченні мови та “правильної історії”, — повідомили у ЦНС.

Поліція попередила про комендантську годину у новорічну ніч

У новорічну ніч діятиме комендантська година, повідомила речниця голови Національної поліції Мар’яна Рева в етері телемарафону.

"Люди повинні розуміти, що незалежно від того, який день у нас – святковий чи несвятковий – є певні вимоги комендантської години", — сказала вона.

За словами Реви, поліція працюватиме в посиленому режимі. В ніч із 31 грудня на 1 січня для охорони громадського порядку залучатимуться не лише поліція, а й бійці Національної гвардії.

Правоохоронці будуть перевіряти документи у людей, а також доставлятимуть їх за необхідності до відділень поліції для встановлення чи перевірки особи.

Медведєв заявив, що Росія повинна отримати максимальні "гарантії безпеки"

Про це заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв написав у статті для "Российской газеты".

За його словами, "для нормалізації ситуації, яка може призвести до Третьої світової, Росія повинна отримати максимальні гарантії безпеки.

""Нові домовленості щодо роззброєння зараз нереальні і не потрібні. Чим швидше будуть отримані гарантії максимальної безпеки, які влаштовують нашу країну, тим швидше нормалізується ситуація. Якщо ж ми їх не отримаємо - напруга зберігатиметься невизначено довго. Світ продовжить балансувати на межі Третьої світової війни та ядерної катастрофи", — зазначив Медведєв.

Кулеба переконаний, що Україна отримає від партнерів усю необхідну зброю

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Якщо підсумувати всі закулісні розмови, не тільки у Вашингтоні, а й в інших країнах, то висновок такий: вся необхідна зброя буде, це лише питання часу. Чому її не можна надати одразу? Тому що є психологічні, логістичні та політичні причини. Але з цими всіма причинами треба працювати, і ми будемо працювати. Постачання будь-якої зброї — це дуже складна технічна і логістична операція, ми займаємося разом із колегами з інших відомств усіма цими деталями. У мене точно є відчуття, що називається на кінчиках пальців, що жодних табу в питаннях постачання зброї немає. І Patriot, рішення про які привіз Володимир Зеленський із Вашингтона — найкращий тому доказ", — зазначив Кулеба.

На початок