Японія встановила обмеження цін на російську нафту

Японія встановила обмеження цін на російську нафту

Японія встановила обмеження цін на російську нафту
. Танкер Sun Arrows завантажує свій вантаж зрідженого природного газу з проекту "Сахалін-2" у порту Пригородне, Росія, 29 жовтня 2021 р. Фото: Associated Press

Японія встановила граничну ціну на російську сиру нафту з 5 грудня. Водночас з обмежень виключена сира нафта, що імпортується із заводу "Сахалін-2". Про це повідомили в уряді Японії, передає Reuters.

Рішення ухвалене за угодою країн G7 та Австралії 2 грудня про обмеження ціни на російську сиру нафту на рівні 60 доларів за барель як крок з накладення санкцій на Москву за війну проти України.

В японському уряді зазначили, що виняток щодо сирої нафти з далекосхідного російського проєкту "Сахалін-2", в якому японські енергетичні оператори володіють частками після виходу з Shell, зроблено для "енергетичної безпеки Японії".

Про подальші заходи щодо російських нафтопродуктів, які мають розпочатися 5 лютого 2023 року, буде оголошено пізніше.

Що відомо

  • 5 грудня набули чинності обмеження цін країн Європейського Союзу на російську нафту морського походження. 3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель.
  • На початку травня Єврокомісія представила країнам-членам ЄС проєкт нового пакету санкцій проти Росії, в якому, серед іншого, передбачено нафтове ембарго для РФ. На тлі цього повідомлення на світових ринках зросли ціни на нафту.
  • На початку липня країни "Великої сімки" домовилися обвалити ціни на російську нафту. Створивши таким чином спеціальний механізм, завдяки якому російську нафту не купуватимуть за вищою ціною, ніж це буде прописано в спільному договорі. Механізм має запрацювати 5 грудня 2022 року.
  • 6 жовтня ЄС затвердив 8-ий пакет антиросійських санкцій, який в тому числі закладає основу для необхідної законодавчої бази для впровадження обмеження цін на нафту, передбаченого G7. Обмеження мають набути чинності після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року для продуктів перероблення нафти.
  • Однак 25 листопада стало відомо, що ЄС призупинив переговори про обмеження цін на російську нафту, оскільки Польща та країни Балтії вважали попередню пропозицію щодо ціни на рівні $65 за барель "занадто щедрою" для Росії.
  • 2 грудня після тривалих переговорів країни ЄС домовилися встановити граничну ціну на російську нафту морського походження на рівні 60 доларів за барель.
  • Слідом за ЄС країни G7 та Австралія запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з Росії, на рівні 60 доларів за барель.

Читайте також

Зеленський закликав обмежити ціни на російську нафту до $30-40 за барель

Росія створює "тіньовий флот" танкерів для обходу нафтових санкцій — Financial Times

"Росія зацікавлена у продажі енергоносіїв" — Блінкен про ліміт цін на нафту та погрози РФ не постачати паливо

Угорщину звільнили від обмежень цін на російську нафту — МЗС країни

На початок