В ISW пояснили, від чого залежатиме успіх ЗСУ на фронті взимку

В ISW пояснили, від чого залежатиме успіх ЗСУ на фронті взимку

В ISW пояснили, від чого залежатиме успіх ЗСУ на фронті взимку
. Українські солдати на лінії фронту, Донецька область, Україна, 22 листопада 2022 року.Фото: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency via Getty Images

Здатність України зберегти військову ініціативу та продовжити темп своїх поточних оперативних успіхів залежить від того, чи українські сили продовжуватимуть проводити послідовні операції  цієї зими. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

В ISW нагадали, що українські офіційні особи зазначили, що Сили оборони планують продовжувати наступальні операції протягом зими, щоб скористатися нещодавніми успіхами на полі бою та не дати російським військам відновити ініціативу на полі бою.

Речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий 4 грудня заявив, що замерзлий ґрунт дає змогу просуватися важкій колісній та гусеничній техніці та українські війська готують таку техніку до зимових операцій.

Він також заявив, що неякісні мобілізовані новобранці та кадри групи Вагнера, набрані з російських полонених, не готові до бойових дій взимку.

"Раніше у Міноборони заявили, що ті, хто припускає, що зима зупинить бойові дії, "ймовірно, ніколи не засмагали в січні на південному березі Криму", припускаючи, що українські сили мають намір продовжувати контрнаступальні операції протягом майбутньої зими, що сприятиме до мети повернення Криму", — йдеться у звіті

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов 18 листопада заявив, що українські війська продовжуватимуть бої взимку, оскільки будь-яка пауза дозволить російським військам посилити свої підрозділи та позиції, нагадали в ISW.

На думку аналітиків, розвідка США помилилася у своєму прогнозі, в якому йдеться, що навесні будуть кращі умови, щоб продовжити контрнаступ.

"Здатність України зберегти військову ініціативу та продовжити темп своїх поточних оперативних успіхів залежить від того, чи українські сили продовжуватимуть проводити  послідовні операції  впродовж зими 2022-2023 років. Росія втратила ініціативу влітку 2022 року після кульмінації її наступу на Донбасі", — зазначили в інституті.

За словами аналітиків, з серпня 2022 року українські війська здобули та утримали ініціативу і відтоді проводять серію успішних послідовних операцій: Україна звільнила більшу частину Харківської області у вересні, місто Херсон у листопаді, і наразі створює умови для подальших українських наступів в інших місцях цієї зими.

"Серія послідовних контрнаступальних операцій у Харківській та Херсонській областях демонструє видатні навички оперативного планування ЗСУ та знання сильних сторін радянського оперативного мистецтва", — вважають в ISW.

На думку експертів, задум української кампанії розроблений так, щоб серією послідовних операцій позбавити Росію ініціативи, завдати поразки її військовим та звільнити більше території.

"Погодні умови взимку 2023 року, ймовірно, визначать часові рамки, протягом яких Україна зможе вести маневрові бойові дії та продовжувати серію оперативних успіхів із мінімальними паузами", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що сезон осіннього бруду в листопаді ускладнив маневрову війну, проте Україна та РФ продовжували агресивні наступальні операції.

За словами аналітиків, з наближенням сильних морозів наприкінці грудня українські сили знову зможуть використовувати погодні умови.

"Зима зазвичай є найкращим сезоном для механізованих бойових дій в Україні, тоді як весна є кошмарним сезоном для ведення боїв. Відлига сповнює річки та струмки, а поля перетворює на моря бруду. ЗСУ, ймовірно, готуються скористатися мерзлою місцевістю, щоб пересуватися легше, ніж вони могли б у сльотаві осінні місяці", — зазначили в інституті.

Читайте також

Обмеження цін на російську нафту набуло чинності, у США очікують на зниження інтенсивності боїв. 285 день війни. Онлайн

Війська РФ ведуть наступ на двох напрямках і обороняються на чотирьох — Генштаб

На початок