"У мене ледь не зупинилося серце, коли попередили Криховяка". Тренер Польщі про перший за 36 років вихід в плей-оф ЧС

"У мене ледь не зупинилося серце, коли попередили Криховяка". Тренер Польщі про перший за 36 років вихід в плей-оф ЧС

"У мене ледь не зупинилося серце, коли попередили Криховяка". Тренер Польщі про перший за 36 років вихід в плей-оф ЧС
. AP Photo/Natacha Pisarenko

Поляки могли вийти з групи завдяки фейрплей.

Збірна Польщі - один з учасників плей-оф чемпіонату світу з футболу. Поляки за підсумками двох турів посіли друге місце і з чотирма очками пройшли до наступного раунду, де зіграють уперше за 36 років.

Сам прохід Польщі у плей-оф ЧС-2022 вийшов надскладним. Хоча перед вирішальним туром групового етапу ЧС-2022 збірна Польщі очолювала групу С: мали на одне очко більше Аргентини та Саудівської Аравії та були на три попереду Мексики.

Однак шанси на вихід з групи у Польщі зменшувалися під час матчу з Аргентиною. У першому таймі поляків від пропущеного м'яча врятував голкіпер Войцех Щесни, який відбив пенальті Ліонеля Мессі. Проте у перші 20 хвилин другого тайму аргентинці двічі забили.

У паралельній зустрічі Саудівська Аравія - Мексика рахунок був 0:2, що створило інтригу за вихід до плей-оф. За цього сценарію Польща виходила у плей-оф за критерієм фейрплей, але на 78-й хвилині Криховяк отримав жовту картку. Для поляків вона стала п'ятою на Мундіалі, тоді як у Мексики на ЧС-2022 їх було сім. Тож існував ризик, що навіть за цим критерієм Польща не зможе подолати плей-офостанній критерій - жеребкування, яке б визначило учасника плей-оф, якщо між Польщею та Мексикою була рівність і по карткам.

У підсумку збірна Польщі пройшли у наступну стадію турніру навіть без фейрплей, адже Мексика пропустила гол від Саудівської Аравії на 95-й хвилині матчу. Цей результат дозволив Польщі вийти у плей-оф ЧС вперше за 36 років.

"У мене ледь не зупинилося серце, коли попередили Криховяка". Тренер Польщі про перший за 36 років вихід в плей-оф ЧС
AP Photo/Ariel Schalit
Дивіться також: Польща - Аргентина: огляд матчу чемпіонату світу-2022 з футболу

Після матчу головний тренер збірної Польщі Чеслав Міхневич визнав в інтерв'ю, що увесь цей час був на нервах. І пов'язав це саме з подіями та ситуацією, у яку потрапила команда через рахунок на табло

"Я говорив гравцям, щоб вони уникали дурних карток. Ми робили все, щоб уникнути будь-яких провокацій, уникали розмов з арбітрами".

Тренерський штаб збірної Польщі стежив за ходом парелельного матчу і попередженнями, які отримали у ньому футболісти збірної Мексики.

"Помічники сказали мені, що різниця була лише у дві-три жовті картки, тому це було дуже близько, ми були у складному становищі, коли рахунок був 0:2".

Найбільш напруженим вийшов для тренера Польщі відрізок в останні 15 хвилин. Півзахисник Гжегож Криховяк отримав жовту картку, через що тренеру довелося вживати незапланованих заходів та міняти футболіста, щоб уникнути вилучення за другу жовту картку нарахоують три очки фейрплей.

"У мене ледь не зупинилося серце, коли попередили Гжегожа Криховяка. Ми знали, що це мінус три очки, і фейр-плей вже би не допоміг".

"Пьотр Зелінські мав вийти на поле, але ми замінили Криховяка, тому що протягом п'яти хвилин ми не контролювали гру і не могли зробити заміну, а йому загрожувала друга жовта картка. Помилка Криховяка могла б змусити нас повернутися до готелю і збирати речі, але зараз ми збираємося грати з Францією".

Зрештою, збірна Польщі пройшла до наступного раунду чемпіонату світу-2022. Перед цим поляки тричі не могли подолати цю стадію, а востаннє грали у плей-оф ще у 1986 році.

Що відомо

  • Чеслав Міхневич очолив збірну Польщі на початку цього року.
  • Під його керівництвом збірна провела у 2022 році 12 матчів, з яких виграла п'ять та програла чотири.
  • У 1/8 фіналу ЧС-2022 Польща зустрінеться з чинними чемпіонами світу - французами. Цей матч відбудеться у неділю, 4 грудня. Початок гри о 17:00 за київським часом.
На початок