Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
"Заява від усього мого серця". Інтерв'ю італійця, що вибіг на поле під час гри ЧС-2022 з закликом врятувати Україну

"Заява від усього мого серця". Інтерв'ю італійця, що вибіг на поле під час гри ЧС-2022 з закликом врятувати Україну

Ексклюзивно
"Заява від усього мого серця". Інтерв'ю італійця, що вибіг на поле під час гри ЧС-2022 з закликом врятувати Україну
. AP Photos

Ексклюзивне інтерв'ю Суспільне Спорт з Маріо Феррі.

35-річний італієць Маріо Феррі – футболіст та громадський діяч. Упродовж своєї футбольної кар'єри він грав у Італії, Йорданії, Індії, Сан-Марино та навіть на Сейшелах. В активі Феррі є також кілька хвилин у єврокубкових матчах.

Це саме він вибіг на поле під час матчу чемпіонату світу-2022 з футболу в Катарі. У руках Феррі був прапор у кольорах веселки, на ньому – футболка з написами "Врятуйте Україну" та "Повага до іранських жінок", а також знак Супермена.

Маріо пробув на полі близько 10 секунд, його повалили стюарди і вивели за межі стадіону. Через дію Феррі гра була призупинена, його протест фактично не потрапив в трансляцію матчу, але фотографи встигли зробити знімки з різних ракурсів.

Маріо Феррі під час матчу ЧС-2022
Маріо Феррі під час матчу ЧС-2022. AP Photos

Одразу після свого забігу Маріо затримали, з поліцейського відділку йому допоміг вийти президент ФІФА Джанні Інфантіно. За словами самого Феррі, жодних санкцій Катар проти нього не висуватиме, його не депортують і він зможе й надалі відвідувати матчі чемпіонату світу.

Суспільне Спорт знайшло контакт Маріо безпосередньо у Катарі та поспілкувалося з ним про цей протест та сенс, який вкладав у нього сам італієць.

"Я залишився на місяць в Україні, у березні. Відвозив людей на автобусі з Києва до Польщі. Упродовж місяця щодня разом з моїм другом: кордон – Київ, кордон – Київ. Цей місяць був неймовірно емоційним для мене. Пам'ятаю все: дітей, похилих людей, жінок, які намагалися вибратися у березні. Для мене ж це було емоційно, я пам'ятаю все. Моє серце розбите після того, що я побачив. Пам'ятаю війну, людей, як був у Бучі, Ірпені. Їздив до Івано-Франківська, бачив [як летять] бомби. А зараз, маючи таку можливість, зі всіма своїми амбіціями та від усього серця вирішив зробити важливе повідомлення в Катарі".
Маріо Феррі демонструє Суспільне Спорт татуювання у вигляді тризубу
Маріо Феррі демонструє Суспільне Спорт татуювання у вигляді тризубу. Сергій Захарченко / Суспільне Спорт
"Катар наразі... Увесь світ зараз у Катарі. Це була потужна заява у серйозному матчі. "Врятуйте Україну" – я хочу, люди, італійці прагнуть миру в Україні. Зупиніть війну. Проблема є політичною, і полягає у територіях. Але люди – це також велика проблема, чи не так? Сім'ї, які помирають... Ця заява – від усього мого серця", – пояснив Маріо.

Щодо підготовки до свого протесту, то Феррі пояснив Суспільне Спорт, що уже не вперше намагався вибігти на поле під час футбольного матчу, він спланував свій забіг і пройшов усі перевірки перед входом на арену в іншому одязі. А уже тоді переодягнувся.

"Підготовка до цього? Це було важко. У Катарі я побував уже на другому матчі. Загалом це мій 11-й вибіг на поле: було і на чемпіонаті світу в Бразилії (2014 рік), у Південній Африці (2010 рік). Зараз я поїхав до Катару, і тут зовсім інша організація. Дуже-дуже серйозна. Увесь світ працював над цим: африканці, європейці, азійці. Але я у цьому справжній експерт і підготував цей забіг, придбавши квиток онлайн. Бачив поліцейських, стюардів – розумів, що це буде важко. Контроль перед входом стадіон? Так, він дуже серйозний. Але у мене була інша футболка. Я прийшов не у футболці Супермена, а в іншій, чорній. А прапор засунув собі у спідню білизну. Поліцейський мене обшукав, але зробив це не дуже якісно. Тож мені вдалося пронести прапор на стадіон.

Але я бачив один вільний маршрут – позаду лави запасних Португалії. У мене є відео, коли я перестрибнув до лави запасних Португалії, стюарди мене не побачили. І я вибіг. Вони хотіли мене затримати, але ж я футбольний гравець. Мені вдалося вибратися, показати прапор, зробити заяву. А потім "бам" – і мене спіймали. Я перебував на полі лише секунд 10. Дуже важко, дуже важко. Але, як я вже сказав, це була дуже сильна заява".

Саму футболку йому зробили в Італії, він привіз її з собою у Катар навмисне для того, аби втілити цей протест у життя.

"І я приїхав у Катар саме з цією метою. Не дивитися на верблюдів чи на місто, а саме заради цієї сильної заяви", – резюмує Маріо.

Після забігу Маріо Феррі затримали, його відвели у поліцейський відділок на стадіоні. Вийти звідти йому допоміг президент ФІФА Джанні Інфантіно, який спершу запитав італійця, чому той обрав для протесту саме Катар. Інфантіно уже пересікався з Феррі, адже той вибігав під час футбольних матчів і раніше.

Затримання Маріо Феррі
Затримання Маріо Феррі. AP Photos

"Що відбулося після забігу? Охорона мене спіймала, і я пішов до поліцейського відділку, що усередині стадіону. Я пробув там годину, але прийшов президент ФІФА Джанні Інфантіно, і сказав мені: "Чому, чому мій друже, Falco? Чому ти вибіг у стадіоні в Катарі? Ти міг обрати інший стадіон: у Лізі чемпіонів, у Серії А – чому у Катарі? Це ж велика проблема!" Але поліцейські виявилися дуже чемними: вода, чай, кава. І вони мене не чіпали.

Я сказав Інфантіно: "Пане президенте, я перепрошую за це, але ця заява для мене – дуже важлива і не є жартом". І коли почав говорити з Інфантіно, то розповів йому стару італійську історію про поліцейських та грабіжника Люпена. Так, я вибіг на поле, але зробив це з миром. Він посміхнувся і поговорив з поліцейськими, після чого звернувся до мене і сказав, що я вільний. Саме через цю заяву для всього світу. Так, я вибіг, так мене спіймали, але поліція мене не чіпала, і у підсумку мою заяву визнали не такою вже й поганою, а навіть хорошою. Тож мені дозволили залишитися, але попросили не вибігати більше на поле. Мене випустили, і я тепер тут".

Читайте також: "Save Ukraine". Фан у футболці з написом на підтримку України перервав матч Португалія - Уругвай: хто він такий
На початок