"Це не реформа, це скорочення". Світловодська лікарня, що на Кіровоградщині, бореться за статус кластерної

"Це не реформа, це скорочення". Світловодська лікарня, що на Кіровоградщині, бореться за статус кластерної

"Це не реформа, це скорочення". Світловодська лікарня, що на Кіровоградщині, бореться за статус кластерної
. Сергій Савич, скріншот з відео Світловодської міської ради

Медична реформа в Україні спонукала лікарні до розвитку, а значить до покращення надання медичної допомоги людям, вважає керівник Світловодської районної лікарні, що у Кіровоградській області, Сергій Савич. "Хочеш надавати новий вид послуг – шукай спеціалістів, обладнання, і ти отримаєш новий договір з Національною службою здоров'я. Тільки це почало працювати, з'явилась нова реформа. Поділ на кластери переписує суть попередньої. Це не роформа, це скорочення".

Світловодська лікарня бореться за статус кластерної. Відповідно до нового підходу, мережа закладів охорони здоров’я в країні ділитиметься на госпітальні округи, в межах яких передбачені надкластерні лікарні ( в Кіровоградській області передбачається, що це будуть обласна лікарня та дитяча обласна лікарня), кластерні, які надаватимуть допомогу у разі складних проблем зі здоровʼям та загальні.

"Тобто не буде конкуренції серед медичних закладів, а просто будуть призначати, хто чим буде займатись, – коментує нововведення Сергій Савич. – Тому ми боремось за те, щоб розвиватись, бо якщо ми не попадемо до переліку кластерних лікарень, будуть обмеження по послугах, які ми можемо надавати".

Світловодська лікарня нині може лікувати людей з інсультами – відповідний договір підписаний з Національною службою здоров'я. Проте за новими правилами таку допомогу зможуть надавати лише кластерні лікарні. Найближча до Світловодська така передбачається в Олександрії. "Ми маємо довезти хворого до Олександрії, дорога – година мінімум, в той час як ми можемо це лікувати", – каже Сергій Савич.

Перехід Світловодської лікарні до розряду загальних зупинить розвиток медицини в Світловодській громаді, вважає лікар. "Наша лікарня має всі відділення, які потрібні навіть для обласної лікарні. Підписані 15 пакетів з НСЗУ. Така кількість послуг, які ми надаємо, дає змогу вижити нам фінансово – всі лікарні живуть за рахунок цих договорів. Можливо, у когось є дотації з місцевих бюджетів, але це мізер".

Як визначали, які лікарні стануть кластерними?

Сергій Савич розповів, займалась поділом медичної мережі країни на госпітальні округи міжнародна організація USAID, яка підтримує реформу Міністерства охорони здоров'я. "За зразок вони брали Дніпропетровську область, де міста за 100 тисяч населення. Тому вони вирішили, що кластерна лікарня повинна бути на 150 тисяч населення. В нашій Кіровоградській області таких міст, крім Кропивницького, немає. Плюс область географічно розтягнута. Тому для нас такий поділ не підходить, не можна цього робити по шаблону, треба було підходити індивідуально до кожної області. Вони внесли пропозиції до Міністерства, і Міністерство, не вносячи якихось коректив, затвердили поділ. У нас, скоріш за все, буде кластерна лікарня у Олександрі та Кропивницькому. На цей рік на систему охорони здоров’я виділили на 20 мільярдів менше, ніж минулого. Тому, я думаю, це не реформа, це скорочення".

З проханням звернути увагу на Світловодську лікарню Сергій Савич звертався до заступників міністра охорони здоров'я, Олексія Яременка зокрема – він займається реформою госпітальних округів. Листом звертались до міністра.

Колектив лікарів підтримує громада, говорить голова громадської ради при виконкомі Світловодської міської ради Надія Мальцева. "Ми обговорювали цю ситуацію на зібранні з жителями громади. Звернулись із листами до депутата Верховної ради Олеся Довгого, який є членом комітету з питань охорони здоров'я, до голови обласної адміністрації Андрія Райковича. Це дуже важливо для нашої громади, ми всі активно підключились".

Керівник департаменту охорони здоров'я обласної військової адміністрації Олег Рибальченко говорить: "Світловодська лікарня однозначно перспективна. Обслуговує місто Світловодськ – 50 тисяч населення, плюс район, плюс громади сусідніх регіонів. Наприклад, Чигиринська громада – ми не приховуємо це, нам приємно, що вони звертаються до нашої лікарні, і знову ж таки приносять туди гроші. Але Олександрійська лікарня потужніша, і там більше 100 тисяч населення".

Олег Рибальченко пояснює логіку утворення кластерних лікарень, які обслуговуватимуть територію, де живуть понад 150 тисяч людей. "Лікарі мають працювати, відточувати практичні маніпуляції. Візьмемо, до прикладу, пологи. Вони мають відбуватись хоча б один раз на день, чи через день. А це залежить від кількості населення. Якщо його мало, то нема кому надавати такі послуги".

Хворий на інсульт зі Світловодська буде транспортуватись до Олександрії, каже Олег Рибальченко. "Наші служби здатні транспортувати його весокоспеціалізаваним транспортом. Для інсульту, який вже стався, немає ризику при транспортуванні. Ми доставимо пацієнта туди, де йому буде надана адекватна медична допомога. Ми зараз возимо таких пацієнтів у Кременчук, бо поки Світловодська лікарня може лікувати інсульт з тромболізисом, але тромбоекстракція їм поки що недоступна".

Коли та хто ухвалить рішення по Світловодській лікарні?

Сергій Савич розповів, у Міністерстві охорони здоров'я створили комісію з питань кластерного поділу. Лист з таким повідомленням він отримав від Міністерства охорони здоров'я. В ньому йдеться: "Остаточне рішення щодо лікарень, які увійдуть до переліку кластерних, буде ухвалене робочою групою за поданням Кіровоградської військової адміністрації Міністерством охорони здоров'я України".

"Тобто подає область, а вирішує комісія, – коментує лікар. – Вона має вже працювати, буде скоріше всього закрита. Чекаємо, що у грудні нам просто повідомлять результати – що ви є такою лікарнею, а ви такою".

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок