Євродепутат оцінив шанси на ухвалення ЄП резолюції про визнання РФ державою-спонсором тероризму

Євродепутат оцінив шанси на ухвалення ЄП резолюції про визнання РФ державою-спонсором тероризму

Євродепутат оцінив шанси на ухвалення ЄП резолюції про визнання РФ державою-спонсором тероризму
. Депутат Європейського парламенту Вітольд Ващиковський. Фото: Associated Press

Наступного тижня у Європейському парламенті відбудуться голосування за резолюцію про визнання Росії державою спонсором тероризму і шанси на її ухвалення 50/50. Про це Суспільному повідомив депутат Європейського парламенту Вітольд Ващиковський.

"Минулого пленарного засідання у Страсбурзі моя партія Альянс консерваторів та реформістів у Європі ініціювала дебати щодо цієї резолюції, парламент погодив їх, і було запропоновано наступного тижня в Страсбурзі на наступному пленарному засіданні проголосувати "за" чи "проти" цієї резолюції. Які шанси? Думаю 50/50. Тому що ряд країн бояться наслідків цієї резолюції", — сказав він.

За словами Ващиковського, назвати Росію державою-терористом, або державою, яка спонсорує тероризм означає припинення дипломатичних відносин, впровадження додаткових санкцій.

"Але які саме це мають бути санкції? Чи маємо ми їх накладати на Держдуму чи на політичні партії? Це питання поки що без відповіді, тож у цьому проблема", — зазначив політик.

Ващиковський наголосив, що підтримує цю резолюцію і планує голосувати за неї.

"Я думаю, що маючи таку резолюцію, ми можемо накладати санкції на Думу, можемо накладати санкції на партії, які підтримують Путіна. І ми можемо накладати санкції на тих, хто фінансує Путіна, на деяких олігархів. І ви знаєте, що є певні труднощі із замороженими активами олігархів. Вони заморожені, але ми не можемо їх використовувати", — сказав європарламентарій.

Він пояснив, що країни з вільним ринком не можуть націоналізувати власність, їм для цього потрібно змінити Конституцію.

"Але є одна можливість, щоб націоналізувати активи чи будь-яку їхню власність — це отримати її у зв’язку з кримінальною діяльністю цих осіб. Тож, якщо ми назвемо дії олігархів, які фінансують Путіна, злочинною діяльністю, у нас буде причина для того, щоб конфіскувати активи. З цієї причини я підтримую цю резолюцію", — зазначив Ващиковський.

Що відомо

  • 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання російського режиму терористичним. Резолюцію підтримали 99 делегатів. Утримався один.
  • 17 листопада депутат Європарламенту Андріус Кубілюс повідомив, що у ЄП узгодили текст резолюції про визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму.
  • 28 липня Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Україні, Чечні, Грузії та Сирії, які призвели "до загибелі незліченної кількості людей.
  • 14 вересня речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що адміністрація президента Байдена веде обговорення з Конгресом США запровадження проти Росії нових санкцій, які були б аналогічні оголошенню РФ країною-спонсором тероризму.
  • 15 вересня американські сенатори демократ Річард Блюменталь та республіканець Ліндсей Грем представили законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму. Документ містить положення, що дозволить президентові США відмовитися від визнання країни спонсором тероризму з міркувань національної безпеки після того, як він засвідчить Конгресу, що Росія більше не підтримує акти міжнародного тероризму.
  • 11 серпня Сейм Латвії визнав Росію державою — спонсором тероризму.

Читайте також

Трибунал для Путіна. Як російське керівництво відповість за злочини в Україні

"Чи допомагають переговори подолати терор?": Зеленський закликав визнати РФ державою-терористом

На початок