Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції

Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції

Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції
Будівля Миколаївського ЦГМ. 2008 рік. Фото: Архів Миколаївського ЦГМ

На початку 1801 року при школі штурманів Чорноморського флоту була відкрита перша на Чорному морі морська гідрометеорологічна станція Миколаїв. Від тих пір й по сьогодні миколаївські метеорологи спостерігають за погодою.

Про історію Миколаївського обласного центру з гідрометеорології (ЦГМ) з нагоди Дня українського метеоролога, який відзначають 19 листопада, кореспондентам Суспільного розповів провідний океанолог Сергій Риндюк.

За словами Сергія, за понад двісті років метеостанція лише один раз змінювала своє місце розташування.

Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції
Листівка з видами Миколаєва. Початок ХХ сторіччя. Праворуч будівля де й зараз розміщений Миколаївський ЦГМ. Фото: Архів Миколаївського ЦГМ

"У перші роки існування станція була розташована на території управління Військового порту, зараз це Миколаївський суднобудівний завод. У 1827 році станція переїхала на територію Миколаївської астрономічної обсерваторії, де перебуває дотепер", — розповів Сергій Риндюк.

Понад сто років станція була на службі Чорноморського флоту.

"З 1801 по 1909 рік станція була підпорядкована гідрографічному відділу Чорноморського флоту, з 1909 по 1929 рік – Пулковській астрономічній обсерваторії. У 1930 році була передана в підпорядкування управління гідрометслужби Чорного та Азовського морів, де перебувала до початку Другої світової війни", — сказав Сергій Риндюк.

З середини літа 1941-го по весну 1944-го, розповів океанолог, "Морська гідрометеорологічна станція Миколаїв" була в евакуації й передана у підпорядкування управління гідрометслужби Чорноморського флоту. Проте метеорологічні спостереження у Миколаєві не припинялись.

"На території астрономічної обсерваторії в період нацистської окупації продовжувала діяльність метеорологічна станція, яка знаходилась у підпорядкуванні офісу служби погоди військово-повітряних сил Німеччини Luftwaffe. Спостереження робили співробітники морської гідрометстанції, які в період окупації залишились в місті", — сказав Сергій Риндюк.

Регулярні спостереження відновились з квітня 1944 року. Станцію передали Севастопольському управлінню гідрометеорологічної служби.

У другій половині XX сторіччя, розповів Сергій, метеостанція пережила низку реорганізацій.

Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції
На майданчику Авіаційної метеорологічній станції. Фото: Архів Миколаївського ЦГМ

"Так у 1959 році Морську гідрометеорологічну станцію реорганізували в Спеціалізовану Дніпро-Бузьку гирлову станцію. 1 вересня 1976 року Дніпро-Бузька гирлова станція та гідрометбюро (ГМБ) Миколаїв реорганізували в Миколаївську обласну гідрометеорологічну обсерваторію", — сказав Сергій Риндюк.

За словами, Сергія Риндюка, масштабна оптимізація мереж станцій і постів відбулась наприкінці 80-х років минулого сторіччя.

Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції
Виконання льодово-профільного розділу. Миколаїв, 2014 рік. Фото: Архів Миколаївського ЦГМ

"З 1 жовтня 1988 року станція отримала нову назву — Миколаївський обласний центр з гідрометеорології. Метеорологічні спостереження на метеомайданчику центру були припинені. Їх перенесли до Авіаційної метеорологічній станції цивільний Миколаїв", — сказав Сергій Риндюк.

Після розпаду СРСР з 1993 року, сказав океанолог, становище у ЦГМ погіршилось.

Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції
На борту експедиційного судна "Тайфун". Миколаїв, 2012 рік. Фото: Архів Миколаївського ЦГМ

"Експедиційні дослідження почали згортати. Припинили дослідження в північно-західній частині Чорного моря. Остання експедиція за програмою спостережень на мережі вікових та стандартних станцій Дніпро-Бузької гирлової області проведена у вересні 2008 року", — розповів Сергій Риндюк.

Як розповів Сергій, через брак коштів, перестали долучати до спостережень експедиційне судно "Тайфун".

"З 2009 по 2016 відбулись суднові спостереження в межах міста Миколаєва. Але з 2020 року спостереження відбуваються з берега. З 2021 року були припинені рейдові спостереження у Кінбурнській протоці", — сказав Сергій Риндюк.

Понад 220 років спостерігають за погодою. Історія миколаївської метеостанції
Відбір проб води для наступного хімічного аналізу. м. Очаків. Фото: Архів Миколаївського ЦГМ

З 2018, розповів океанолог, Національна гідрометслужба зазнала ряду реорганізацій.

"Діяльність гідрометслужби стали переводити на стандарти країн Європейської співдружності. Були запроваджені нові методики прогнозування та програма гідроморфологічного моніторингу. Зʼявились перспективи щодо відновлення морських експедиційних досліджень на Миколаївщині", — сказав Сергій Риндюк.

Все обірвалось з початком повномасштабного вторгнення військ Російської Федерації на територію України 24 лютого 2022 року.

Що відомо

  • 19 листопада в Україні щорічно відзначається День працівників гідрометеорологічної служби, встановлений Указом Президента України від 11 березня 2003 року № 208/2003.
  • Державна гідрометеорологічна служба, функціонує у складі Міністерства внутрішніх справ України.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок