Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
"Це може бути позитивним тригером". Президент ФІФА закликав до припинення вогню в Україні на час чемпіонату світу-2022

"Це може бути позитивним тригером". Президент ФІФА закликав до припинення вогню в Україні на час чемпіонату світу-2022

"Це може бути позитивним тригером". Президент ФІФА закликав до припинення вогню в Україні на час чемпіонату світу-2022
. Leon Neal/Pool Photo via AP

Інфантіно вважає мундіаль у Катарі "платформою для єднання та миру".

Президент Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Джанні Інфантіно закликав запровадити режим припинення вогню на території України на час проведення чемпіонату світу-2022 з футболу серед чоловіків у Катарі. Про це очільник ФІФА заявив під час саміту лідерів G20 на Балі, повідомляє Reuters.

Інфантіно звернувся до лідерів країн із проханням тимчасово припинити вогонь у російсько-українській війні впродовж чемпіонату світу, що триватиме місяць: з 20 листопада до 18 грудня, або знайти інші шляхи для "діалогу".

Офіційним транслятором чемпіонату світу-2022 з футболу є Суспільне. Дивитися матчі на Суспільному можна буде: на сайті Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного мовлення (Суспільне Київ, Суспільне Полтава і т.д.). Також будуть доступні радіотрансляції в ефірі Радіо Промінь.

Раніше цього року, перед Олімпійськими іграми-2022 у Пекіні, до "олімпійського перемир'я" на час змагань закликала ООН. Тоді цей меседж підтримав і Міжнародний олімпійський комітет (МОК). Повномасштабне вторгнення Росії в Україну розпочалося на четвертий день після завершення Ігор – 24 лютого.

Вибір що Китаю, що Катару як місць проведення таких масштабних спортивних подій призвів до масової критики МОК та ФІФА. Головною причиною стали численні випадки порушення прав людини в цих країнах, зокрема експлуатація робітників-мігрантів і національних менших та утиски жінок і ЛГБТ+ спільноти. Попри це що Інфантіно, що очільник МОК Томас Бах виправдовували цей вибір прагненням до "різноманітності" та "миру".

Читайте також: "Це було помилкою". Колишній президент ФІФА Блаттер визнав провину в виборі Катару господарем ЧС-2022 з футболу

Що сказав Джанні Інфантіно про війну в Україні

"Благаю всіх вас подумати про тимчасове припинення вогню на місяць під час чемпіонату світу або хоча б запровадити якісь гуманітарні коридори чи будь-що, що могло б призвести до відновлення діалогу як першого кроку до миру", – звернувся президент ФІФА до лідерів країн.

"Ви – світові лідери, ви маєте змогу впливати на хід історії, – додав Інфантіно. – Футбол і чемпіонат світу пропонують вам і всьому світові унікальну платформу для єднання та миру на всій землі. Можливо, цей чемпіонат світу може бути позитивним тригером".

Читайте також: "Повністю проігнорували Україну". Директор "Шахтаря" Палкін - про позицію ФІФА стосовно війни

Що відомо

  • Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну РФ була усунута від кваліфікації на чемпіонат світу.
  • Україна зупинилася за крок до фінальної частини ЧС-2022. В останньому матчі плей-оф відбору "синьо-жовті" поступилися Вельсу (0:1).
  • Росія була господаркою чемпіонату світу-2018. Україна ж претендує на проведення ЧС-2030: країна подала спільну заявку разомі із Іспанією та Португалією.
  • Чемпіонат світу-2022 у Катарі стартує 20 листопада з матчу між господарями турніру та збірною Еквадору та триватиме до 18 грудня.
Читайте також: Розклад трансляцій ЧС-2022 з футболу на платформах Суспільного: де і як дивитися
На початок