"Провокація проти гандболу". На жіночому Євро розгорівся скандал за участю збірних Німеччини та Іспанії: що сталося

"Провокація проти гандболу". На жіночому Євро розгорівся скандал за участю збірних Німеччини та Іспанії: що сталося

"Провокація проти гандболу". На жіночому Євро розгорівся скандал за участю збірних Німеччини та Іспанії: що сталося
. EHF

Збірні Німеччини та Іспанії підозрюються в проведенні договірного матчу.

Останній тур попереднього раунду чемпіонату Європи з гандболу завершився скандалом навколо гри Німеччини та Іспанії. Обидві збірні підозрюються у проведенні договірного матчу.

Результат зустрічі викликав бурхливу реакцію через те, що іспанки пропустили гол, який вивів обидві збірні до основної сітки турніру, залишивши поза ним Польщу. Польки вилетіли з турніру, програвши ключовий матч лідеру групи - Чорногорії.

Перед останнім туром шанси на вихід до наступного раунду гарантувала собі збірна Чорногорії, а команди Німеччини, Іспанії та Польщі зберігали шанси на продовження свого шляху на турнірі. Польки свій поєдинок проти лідера групи програли 23:26, тому їхня доля визначалася саме в грі Німеччина - Іспанія.

Збірна Польщі проходила б до наступного раунду або за умови перемоги Німеччини, або за умов перемоги Іспанії у три або більше м'ячі. За хвилину до кінця зустрічі рахунок був 20:23, який не тільки виводив в основний раунд Польщу, а й ставив Іспанію на третє місце, оскільки іспанки програли очну зустріч полькам - 21:22. Однак наприкінці зустрічі Іспанія віддала м'яч Німеччині, яка зуміла скоротити відставання до -2 без спротиву суперника, встановивши фінальний рахунок - 21:23.

Чому матч вважають договірним?

У трансляцію матчу потрапила одна з іспанських гандболісток. У момент пропущеного голу було помітно, як вона раділа голу німкень у свої ворота.

Епізод з голом та реакцією іспанки - на відео від позначки у 2:35.

Після закінчення поєдинку у ЗМІ розгорнувся скандал щодо підсумкового результату гри, який вивів у наступний раунд Іспанію та Німеччину. Проте тренер збірної Іспанії Хосе Ігнасіо Прадес відкинув звинувачення на адресу своїх гандболісток і пояснив їхню радість виходом у наступний етап.

“Думаю, вона раділа, тому що до цього ми програли дві гри [Чорногорії та Польщі]. Зрештою, ми хотіли здобути перемогу і вийти в основний раунд. Я вважаю, що гравці залишили всі сили”, - цитує тренера портал Sport.de.

Проте тренер збірної Польщі Арне Сенстад висловився інакше щодо результату. На його думку, у вирішальній грі відбулася "провокація проти гандболу".

“Зрозуміло, що я дуже розчарований. Коли побачив таке вчора [гра відбулась 9 листопада - прим. Суспільне Спорт], я розлютився. Те, що іспанки зробили це так відкрито, - це провокація проти гандболу. Почуваюся приниженим після того, як ми провели такий хороший чемпіонат і стали великим сюрпризом для багатьох і мали шанс. Зрозуміло, що це дуже гірко - навіть зараз”, - розповів Сенстад данському каналу TV2.

Що відомо

  • Цьогорічний чемпіонат Європи з гандболу серед жінок розпочався 4 листопада та проходить у Словенії, Північній Македонії та Чорногорії.
  • Три найкращі команди кваліфікуються на чемпіонат світу 2023 року, а переможець також кваліфікуються на літні Олімпійські ігри-2024.
  • Збірна Німеччини - переможниці жіночого чемпіонату світу з гандболу 1993 року. На чемпіонатах Європи найкращим результатом німкень було "срібло" 1994-го.
  • Найкращим результатом Іспанії на міжнародних гандбольних форумах жіночих збірних залишається "срібло" чемпіонату світу (2019) та чемпіонатів Європи (2008, 2014).
На початок