Проєкт "Mariupol Reborn": скільки втрачено та який план відродження Маріуполя

Проєкт "Mariupol Reborn": скільки втрачено та який план відродження Маріуполя

Проєкт "Mariupol Reborn": скільки втрачено та який план відродження Маріуполя
Маріуполь, драм театр, березень 2022 року. . Маріупольський театр після російського авіаудару, 16 березня 2022 року. Фото: Сергій Забогонський

В Києві презентували проєкт з відбудови Маріуполя "Mariupol Reborn" після деокупації. За попередніми підрахунками, на відновлення міста знадобиться не менше 14,5 мільярдів доларів США. Ініціативу погодились підтримати USAID, ЄБРР, Світовий банк, а також компанії SCM та Метінвест.

Маріуполь. Втрати

Презентація проєкту "Mariupol Reborn" почалась з підрахунку втрат та збитків.

22 тисячі загиблих — цифра, яка звучить останні кілька місяців, як наголошують чиновники не остаточна.

"Багатотисячні жертви ми будемо рахувати, констатувати, ховати й оплакувати вже після деокупації міста. Через те, що яку б цифру ми не називали по загиблих зараз — вона не буде правдивою", — наголосив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко порівняв війська Російської Федерації з фашистами. Навіть 22 тисячі загиблих маріупольців, — це удвічі більше, аніж кількість жертв за два роки окупації України під час Другої світової війни.

Проєкт "Mariupol Reborn": скільки втрачено та який план відродження Маріуполя
Маріуполь 24 квітня, фото: батальйон Азов

"Наше місто розвивалося. За останні роки, понад 200 мільйонів євро інвестицій було направлено на розвиток Маріуполя. Ворог заздрив такому розквіту, саме тому з такою жорстокістю його знищував", — заявив Бойченко.

За його даними, за неповних три місяці блокади російські сили знищили 50% житлового фонду міста. 1 тисяча 356 багатоповерхових будинків вже неможливо відновити. Зруйновані або пошкоджені 90 % об’єктів інфраструктури.

MARIUPOL REBORN – план відродження Маріуполя. У Києві презентували стратегію відбудови міста Марії
Графіка з презентації проєкту "Mariupol Reborn".
  • З майже 40 тисяч приватних будинків 11 тисяч 384 знищені, 27 тисяч 510 — мають руйнування.
  • З 15 лікарень 11 зруйновані, ще 4 – мають легкі пошкодження.
  • З 63 шкіл вціліли — 24.
  • Усі культурні заклади міста постраждали від обстрілів.
MARIUPOL REBORN – план відродження Маріуполя. У Києві презентували стратегію відбудови міста Марії
Будівля, в якій знаходилась художня школа. Фото: Художня школа Архипа Куїнджі

200 тисяч маріупольців виїхали з Маріуполя, ще 120 тисяч досі залишаються у місті у заручниках окупантів, додав Бойченко. За попередньою оцінкою, Російська Федерація завдала збитків Маріуполю на 14,5 мільярдів доларів.

"Ці кошти має відшкодувати країна-агресор. Ту шкоду, яка завдала нам РФ, ми маємо зафіксувати на рівні світу", — підкреслив мер.

Маріуполь. Відновлення

Стратегія відродження Маріуполя складатиметься, за задумом влади, з кількох етапів. По-перше, створення візуального плану відновлення міста. До його обговорення залучатимуть і маріупольців.

По-друге, формування стратегії швидкої відбудови критичної інфраструктури. Мер додав, що має надію: деокупація Маріуполя можлива вже цієї весни.

MARIUPOL REBORN – план відродження Маріуполя. У Києві презентували стратегію відбудови міста Марії
MARIUPOL REBORN – план відродження Маріуполя. У Києві презентували стратегію відбудови міста Марії. Графіка з презентації проєкту "Mariupol Reborn".

По-третє, оцінка збитків, а також напрацювання архітектурної та фінансової моделі майбутнього Маріуполя.

Після розпочнеться реалізація стратегічного плану економічного відновлення міста, зазначив Бойченко.

"До цього процесу залучені найкращі архітектори світу. Вже є щонайменше чотири варіації фундаментально нового генерального плану Маріуполя", — розповів мер.

До проєкту "Mariupol Reborn" долучився нідерландський урбаніст Фулко Трефферс, який неодноразово відвідував Маріуполь та слідкував за його розвитком до 24 лютого.

"Проєкт ми назвали "Розквіт". Ми не знаємо коли, але Маріуполь буде вільний. Збитки неймовірні. Ідеться і про пошкодження, і про емоції — спогади та пам’ять про людей, місця, історію. Ми розробляємо карту розвитку, де маємо все це врахувати. Це буде екологічно чисте місто, з роботою для містян, місто з урахуванням інклюзивності", — зазначив архітектор.

MARIUPOL REBORN – план відродження Маріуполя. У Києві презентували стратегію відбудови міста Марії
Графіка з презентації проєкту "Mariupol Reborn".

На презентації мер міста Вадим Бойченко та керівник проєкту USAID "Економічна підтримка України" Тімоті Мадіган підписали меморандум про співпрацю.

Фінансувати відбудову міста зголосились декілька країн Європейського Союзу. Італія, Польща, Греція та інші країни вже заявили про готовність працювати в цьому напрямку. Також планує долучитись компанія SCM. На думку представниці офісу Наталії Ємченко, що 90% у відбудову міста мають вкласти інвестори, і лише 10% мали б скласти грантові кошти.

Що відомо

  • Російські війська зруйнували Маріуполь Донецької області. Місто перебувало в блокаді армії РФ із початку березня. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що, за висновками керівництва Збройних Сил України, на сьогодні не існує воєнного шляху для деблокади частково окупованого Маріуполя — українські захисники тримають там оборону на території комбінату "Азовсталь".
  • 9 березня російські окупаційні війська відкривали вогонь з артилерії по Маріуполю. Обстрілами зруйновано пологовий будинок №2.
  • Окупанти 8 березня розпочали атаку в напрямку гуманітарного коридору для евакуації жителів Маріуполя
  • 8 березня гуманітарний конвой, який їхав до Маріуполя, годину тому зник з радарів. Наразі його знайшли. Конвой потрапив під прицільний обстріл російських окупантів з Градів. Всі живі – вантаж цілий. Зараз вантаж рухається на безпечну стоянку. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.
  • 20 травня, гарнізон, який утримував Азовсталь у захопленому РФ Маріуполі, отримав наказ — припинити оборону.

Читайте також

Маріуполь — найсмертельніше місце в Україні — ООН

Росіяни будуть у пастці. Генерал Ходжес спрогнозував швидке звільнення Маріуполя

Як захищалась сталь: хроніка оборони Азовсталі

На початок