Знизити рівень очікувань: рівненська психологиня розповіла, як допомогти дитині вчитися під час війни

Знизити рівень очікувань: рівненська психологиня розповіла, як допомогти дитині вчитися під час війни

Ексклюзивно
Знизити рівень очікувань: рівненська психологиня розповіла, як допомогти дитині вчитися під час війни
. Колаж: Суспільне Рівне

Знизити рівень очікувань від дітей під час навчання у період воєнного стану радить рівненська психологиня, травмотерапевтка Катерина Габріель. Суспільному вона розповіла про те, як допомогти дитині адаптуватися та вчитись у школі в умовах воєнного стану.

Попри війну в Україні, школа лишається актуальною як для дітей, так і для батьків. В часи небезпеки, темноти, страху людям вкрай необхідна постійність, режим та віра у хороше. Щороку, починаючи з вересня, з'являється все більше запитів щодо школи: адаптація, страхи, небажання її відвідувати, — каже Катерина Габрієль.

"Початок нинішнього навчального року не є виключенням — діти намагаються вчитися, вчителі – навчати, батьки – підтримувати та контролювати. Цей навчальний рік є іншим — складним, невизначеним та тривожним. Тому підтримки та розуміння мусить бути в рази більше", — радить психологиня.

За даними Міністерства освіти і науки України, станом на середину вересня за кордоном перебували 488 045 дітей шкільного віку, а станом на 1 вересня їх було 492 077. За даними Європейського союзу (статистика надходить із 26 країн ЄС), станом на 4 жовтня до шкільних систем країн ЄС інтегрувалися 517 123 українських дитини, — йдеться на сайті освітнього омбудсмена України.

"Найперше що варто зробити батькам — знизити планку очікувань від дітей. Ні, ваші діти не стануть неуками від цього. Вони зможуть зробити набагато більше із вашою підтримкою та терпінням", — додає Катерина Габрієль.

Психологиня надала кілька практичних рекомендацій для батьків.

  • Дотримуватись режиму

"Зараз дитяча психіка (і доросла також) переживає неабиякий стрес. А режим створює відчуття контролю та стабільності. Ми на це можемо не зважати, але дуже необхідно дотримуватись режиму".

  • Проводити час разом

"Прогулянки, розваги, ігри, час разом — все це про відчуття "нормальності життя". Так, ми пережили неабиякі зміни та стреси. Й продовжуємо переживати. Але це не означає, що ми перестанемо гуляти або гратися. Навпаки, звичні нам речі повертають нас до життя та нагадують про життя".

  • Намагатися почути дитину

"Ви можете чути, що дитина казатиме "Не хочу в школу! Нащо та школа? Хочу гуляти або грати в ігри!". Такі аргументи спантеличують і дратують. Часом ми як дорослі й самі не маємо відповідь на це питання. Дитина не вміє оцінювати "далекоглядні перспективи". Дуже часто за її "не хочу" ховаються інші причини. Наприклад, це може означати — "я стомилась" або "мені страшно". Спробуйте обережно і без засудження з'ясувати, що саме приховано за її "не хочу".

  • Як робити уроки

"То, напевно, найтривожніше питання для батьків. Якщо дитина не вивчить урок, то нічого жахливого не відбудеться. Ні, вона не лінива, не безвідповідальна, не "неук". Вчіть уроки за принципом "від складнішого до легшого" або навпаки", — каже Катерина Габрієль.

Вона додає: головний принцип — віддати контроль над виконанням уроків дитині.

"За часи ковіду та дистанційного навчання ваші діти добре пристосувались до вивчення домашки за своїми правилами. Також можна запитати дитину, як би їй було краще вчити — дітям необхідно відчувати власну експертність в уроках. Ми як дорослі багато що вміємо та знаємо. І діти про те пам'ятають. Для того, щоб добре долати труднощі, необхідна впевненість та компетенція. Поверніть її, врешті решт, вашим дітям".

  • Говорити про безпеку

"Важливо поговорити з дітьми про безпеку — похід у школу, зі школи, коли лунає сирена, якщо сирена застала по дорозі додому/в школу. Вони мають пам'ятати алгоритм дій у разі небезпеки".

Читайте також: Навчання під час війни: рівненська психологиня розповіла, як підготувати дитину до тривог

"Ми усі зараз продовжуємо перебувати у рівні високого стресу, проживаючи наш колективний досвід травми. Важливо пам'ятати, що у стресі ми не можемо вимагати від самих себе нових досягнень та вершин, бо багато наших сил йдуть на опрацювання небезпеки та пристосування до нових умов. За час війни я почула та побачила безліч відважних історій. І кожна з них не лише про відвагу та сміливість, а й про любов і піклування. Наші діти отримують не лише травматичний досвід, а й досвід про вміння залишатись люблячими, сильними та зі світлом всередині у часи темряви", — додає Катерина Габрієль.

Читайте також

  • У Рівному відкрили перший пункт обігріву на вулиці. Як працюватиме та скільки таких буде
  • Аби обігріти Авангард, Рівнераду просять виділити майже 30 млн грн. В УКБ пояснили потребу
  • Що робити при перебоях з мобільним зв'язком та інтернетом при відключенні світла. Пояснення спеціаліста
  • Куди дзвонити, якщо не посипано чи не розчищено. На Рівненщині з першим снігом почали діяти гарячі лінії

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок