Державна зрада, колабораціонізм та підтримка агресії РФ: скільки справ відкрито на Миколаївщині

Державна зрада, колабораціонізм та підтримка агресії РФ: скільки справ відкрито на Миколаївщині

Ексклюзивно
Державна зрада, колабораціонізм та підтримка агресії РФ: скільки справ відкрито на Миколаївщині
Затримання підозрюваного у співпраці зі спецслужбами Російської Федерації у Миколаєві, 13 вересня 2022 року. Фото: Служба безпеки України

Від початку повномасштабної війни правоохоронці Миколаївщини зареєстрували 74 кримінальні провадження за фактом державної зради, 48 кримінальних проваджень за фактом колабораційної діяльності, ще 101 провадження — за фактом виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії Російської Федерації на території України.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла речниця Миколаївської обласної прокуратури Валерія Власова.

За словами Валерії Власенко, станом на 2 листопада вісім справ про держзраду слідство скерувало до суду, тобто завершило розслідування. Також до суду скеровано 15 справ про колабораціонізм.

"Вік місцевих мешканців, більшості з них від 40-ка до 70-ти років. Але є і молоді люди. До прикладу, є кримінальне провадження щодо жительки Березнегуватської громади, якій 20 років, і вона поширювала через заборонені соцмережі інформацію на підтримку Росії, заперечувала дії агресора на території нашої області та й України в цілому", — розповіла Валерія Власова.

Причини підтримки окупаційних військ теж різні, каже Валерія Власова.

"Коли їх запитують про те, чому так діяли, то реакція різна. Хтось просить вибачення і каже, що не знали, що цим самим вони шкодили, наражали на небезпеку і наш регіон, і державу в цілому. Хтось "погнався" за грошима, адже куратори їм обіцяли винагороду. Інші — сумують за Радянським союзом", — розповіла Валерія Власова.

За словами пресофіцера Миколаївської обладміністрації Дмитра Плетенчука, російська пропаганда доклала максимум зусиль, щоб "зіграти" на почутті ностальгії та ототожнити сучасну Росію із Радянським Союзом — саме в радянські часи в Миколаєві працювали більшість суднобудівних та промислових підприємств. Потенційних колаборантів спецслужби РФ шукають здебільшого в соцмережах, каже Дмитро Плетенчук.

"Людям взагалі притаманно сумувати за минулим своїм, за своєю молодістю. Саме з-поміж таких людей агенти РФ намагаються шукати лояльних громадян, які можуть мимоволі або через свої переконання надавати їм якусь інформацію. Найгірше в цій ситуації, що частина з них взагалі не розуміє, що вони скоюють кримінальний злочин своїми діями", — сказав Дмитро Плетенчук.

Що відомо

  • Термін "Колабораціонізм" французького походження. Означає співпрацю населення або громадян держави з ворогом, в інтересах ворога-загарбника, на шкоду самій державі чи її союзників.
  • Відповідно до Кримінального кодексу України, державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану передбачає від 15-ти років позбавлення волі до довічного ув'язнення.
  • Колабораційна діяльність, в залежності від умов, посади та дій підозрюваного, передбачає санкції від виправних робіт та штрафу до 15-ти років позбавлення волі.
  • Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників передбачає від двох років виправних робіт до восьми років позбавлення волі.

Читайте також

На Миколаївщині жінці повідомлено про підозру в підтримці дій РФ

Миколаївця судитимуть за публічну підтримку дій армії РФ

На Миколаївщині чоловіку оголосили про підозру за підтримку збройної агресії РФ проти України

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок