На евакуацію з деокупованого Ізюма погодилися 28 людей — мерія

На евакуацію з деокупованого Ізюма погодилися 28 людей — мерія

На евакуацію з деокупованого Ізюма погодилися 28 людей — мерія
. Будинок виконавчого комітету в Ізюмі. 25 жовтня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

На евакуацію з деокупованого Ізюма Харківської області, до якої закликала міська влада у вересні, погодилися 28 жителів міста.

Таку цифру на 25 жовтня Суспільне Харків навів заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

"Це добровільна евакуація, ми розповсюджуємо цю інформацію, пропонуємо. На сьогодні у нас 28 заявок на виїзд. Організовуємо все це разом з обласною військовою адміністрацією. Цих людей вивезуть спочатку на Харків, далі вирішується питання їх розселення по інших регіонах. Заявок не так багато, але люди ще вагаються. Я думаю, що такі заявки ще будуть", — сказав Володимир Мацокін.

За його словами, найбільша потреба у місті — будівельні матеріали.

"Люди намагаються підготувати свої домівки до зими, те, що зруйноване чи частково зруйноване — законсервувати. Тому є потреба у будівельних матеріалах: ОСБ-плити, шифер, плівка", — говорить заступник мера.

"Багато заяв зараз йде на дрова — ми зараз збираємо всі ці заявки. На жаль, ми не можемо задовольнити шляхом нашого лісгоспу — дороги всі заміновані, й розміновані вони найближчим часом не будуть, тому чекаємо, що такі постачання будуть з інших регіонів. Держава обіцяє, чекаємо, людям треба опалювати, вони вже думають, як зорганізувати своє життя на зимовий період", — каже Мацокін.

За його даними, у місті на 21 жовтня перебували 20 144 людини — люди повертаються.

Що відомо

  • Наприкінці вересня в Ізюмі на Харківщині оголосили евакуацію напередодні зими: жителям міста, будинки яких неможливо підготувати до опалювального сезону, запропонували евакуюватися на зиму до інших населених пунктів Харківської, Полтавської або інших областей.
  • Ізюм Харківської області армія РФ руйнувала з літаків та артилерії від березня. У місті зруйновані головні адміністративні будівлі, а також житлові багатоповерхівки. Місто наприкінці березня окупанти взяли в облогу, 1 квітня у Генштабі повідомили, що росіяни захопили Ізюм.
  • Протягом березня Росія відмовлялася відкрити коридори для евакуації жителів Ізюма, лише двічі вдалося вивезти частину людей, рух колони змінювали через обстріли. Частину жителів Ізюма примусово депортували в РФ. Частина людей, яких депортували з Ізюма до РФ, змогли повернутися до України через Європу. За час окупації міста лише один раз волонтери змогли передати в Ізюм ліки.
  • Ізюмський напрямок протягом весни та літа у Генштабі називали одним із найскладніших та найактивніших на Харківщині. Підрозділи ЗС Росії, які вчиняли воєнні злочини у Бучі Київської області, воювали після виходу з Київщини під Ізюмом. Журналісти-розслідувачі ідентифікували окупантів Ізюма.
  • Під час контрнаступу у вересні 2022 року Збройні сили України звільнили місто від загарбників, за участі президента України Володимира Зеленського над містом підняли український прапор.

Читайте також

Морг деокупованого Ізюма заповнений тілами померлих: чому людей не ховають

На початок