Байден стурбований майбутньою допомогою США Україні в разі перемоги республіканців на виборах

Байден стурбований майбутньою допомогою США Україні в разі перемоги республіканців на виборах

Важливо
Байден стурбований майбутньою допомогою США Україні в разі перемоги республіканців на виборах
. Президент США Джо Байден на пресконференції з прем'єром Японії Фуміо Кісідою, Токіо, Японія, 23 травня 2022 року. Фото: АР

Президент США Джо Байден заявив, що стурбований тим, що зобов'язання США щодо підтримки України можуть похитнутися, якщо республіканці повернуть собі контроль над Палатою представників Конгресу США після виборів 8 листопада.

Про це Байден заявив журналістам 20 жовтня, повідомляє CNN.

"Так, я стурбований цим, тому що вони сказали, що скоротять його (фінансування, — ред.)", — сказав Байден.

Побоювання Байдена пов'язані зі словами лідера республіканців Кевіна Маккарті, який раніше повідомив, що в разі перемоги республіканців, вони можуть бути не такими охочими допомагати Україні.

"Я думаю, що люди будуть сидіти в умовах рецесії, і вони не збираються виписувати чек Україні. Вони просто не будуть цього робити. Це не безкоштовний чек", — сказав він 18 жовтня.

Наразі допомога Україні має двопартійну підтримку в Конгресі.

За інформацією джерел американської телерадіокомпанії NBC, Конгрес США прагне "зафіксувати мільярди доларів військової допомоги Києву" для того, щоб вибори до обох палат конгресу США, які відбудуться 8 листопада, не вплинули на хід американської підтримки України. Йдеться про приблизно 50 мільярдів доларів.

Що відомо

  • Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.
  • 9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.
  • 24 серпня Україна стало відомо, що Україна отримає від Сполучених Штатів 3 мільярдів доларів США до державного бюджету у формі безповоротного гранту.

Читайте також

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

На початок