Тест: чемпіонат 1
Тест: чемпіонат 1
ФІФА закликають виключити Іран з ЧС-2022 з футболу та відсторонити від членства в організації

ФІФА закликають виключити Іран з ЧС-2022 з футболу та відсторонити від членства в організації

ФІФА закликають виключити Іран з ЧС-2022 з футболу та відсторонити від членства в організації
. Фото: AP Photos

Справа у порушенні прав жінок.

Група іранських футболістів та спортсменів разом з іспанською юридичною фірмою надіслала запит у ФІФА щодо відсторонення Федерації Футболу Ірану від членства у ФІФА. Про це повідомила іранська журналістка Масіх Алінеджад, опублікувавши у соцмережах пресреліз.

У заяві, яка надіслана у ФІФА, йдеться про порушення прав жінок в Ірані. Оскільки жінок не допускають на стадіони для перегляду футбольних матчів у зв'язку з вказівками уряду, то ФФІ не може вважатися незалежною організацією, а це порушення статті №19 статуту ФІФА - йдеться у заяві.

Читайте також: Проти хіджабу. Чому спалахнули протести в Ірані й чи зможуть іранки вибороти собі права

Також у запиті вказано, що Іран порушує статті №3 та №4 статуту ФІФА, в яких йде мова про те, що ФІФА визнає та захищає міжнародно визнані права людини.

Відтак, іранці вимагають від ФІФА "зайняти сторону". Згідно із запитом, Федерація Футболу Ірану має бути відсторонена від членства у ФІФА, а відтак національна збірна Ірану має бути виключена з чемпіонату світу-2022 з футболу.

"Гравці національної збірної, як-от Гуссейн Магіні, Ареф Глохамі та відомі ексфутболісти Алі Карімі, Алі Даеї, отримували погрози від уряду, зазнавали харасменту та були ув'язнені. ФІФА має діяти: досить", - йдеться у заяві.

У цьому запиті не вказано, хто може замінити Іран на ЧС-2022 з футболу, якщо ФІФА відсторонить країну від членства та виключить її зі світової першості.

Це перший подібний запит, але не перша публічна заява. Кілька тижнів тому правозахисна група Open Stadiums написала відкритий лист президенту ФІФА із закликом виключити Іран з числа країн-учасниць ЧС-2022.

Що відомо

  • Іран на чемпіонаті світу з футболу має зіграти у групі з Англією, Вельсом та США.
  • Росія, попри відсторонення збірних від міжнародних змагань, не виключена від членства ФІФА.
  • Чемпіонат світу з футболу розпочнеться 20 листопада 2022 року в Катарі.
На початок