"Як у лютому, вже не зайдуть". Військовий — про оборону прикордонного Вовчанська на Харківщині

"Як у лютому, вже не зайдуть". Військовий — про оборону прикордонного Вовчанська на Харківщині

"Як у лютому, вже не зайдуть". Військовий — про оборону прикордонного Вовчанська на Харківщині
. Стела на в'їзді до Вовчанська. 19 жовтня 2022 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Прикордонний Вовчанськ Харківської області обстрілюють окупанти, однак російські військові не намагалися знову зайти у місто після деокупації.

Про це Суспільне Харків розказав Владислав Косенко, командир військової частини, яка звільняла Вовчанськ.

Працюють окупанти по-різному, в основному, з мінометів

"Коли ми прийшли у вересні, влучань було багато, зараз їх стало менше. Ми відповідаємо противнику. Працюють окупанти по-різному, в основному, з мінометів. Спроб прориву, як ми почали відповідати, не було. Вони перестали сунутися, бо тут міцна оборона. Можливості, щоб як 24 лютого спокійно вони зайшли, зараз немає, якщо спробують — буде їм пекло", — сказав Косенко.

Наразі скупчень росіян на кордоні українські військові не фіксують: "Спочатку фіксували скупчення, але вони відійшли на певну кількість кілометрів від кордону, їх зараз на кордоні немає, але інколи підтягуються".

Гуманітарна ситуація у Вовчанську

Після деокупації Владислав Косенко виконував функції голови військової адміністрації, оскільки меру Вовчанська оголосили про підозру через співпрацю з окупантами. Де він, наразі невідомо.

"Зараз в місто зайшла велика кількість гуманітарних вантажів, проблем з гуманітарними питаннями немає. Світла не було, починають заходити фінансові установи, треба, щоб запустилася інфраструктура, тоді місто заживе. Пенсії ще не видають. Лікарня працює, не вистачає деяких фахівців, але лікарня працює. Була проблема з ліками, але це вирішили", — сказав Косенко.

За словами голови Чугуївського району Сергія Лободенка, наразі у місті залишаються близько 3,5 тис. людей, внаслідок обстрілів багато пошкоджених будівель, зокрема, адміністративних, і приватних будинків.

"До Вовчанська повернулася електроенергія, газопостачання, місто забезпечили продуктами, ліки завозяться. Є проблема з постачанням, бо немає мосту в Старому Салтові. Це питання вирішується на державному рівні, думаю, скоро вже буде ця переправа. Зараз діє переправа човнами, щоб легше було. Додали один човен. Великі вантажі перевозимо дорогою. Це складніше, але це скоро виправимо. Котельні готові до опалення, є чим опалювати, світло є", — розказав Лободенко.

Що відомо

  • Російські війська зайшли у прикордонний Вовчанськ 24 лютого. У перший же день повномасштабного наступу окупанти вбили місцеву жительку. 26 лютого голова громади Анатолій Степанець повідомляв, що "підрозділи РФ стоять усюди". Місто залишилося без мобільного зв'язку, світла, газу та води.
  • 22 березня стало відомо, що з адміністративних будівель Вовчанська російські військові зняли українські прапори та замінили їх на триколори.
  • 5 квітня повідомлялося, що Степанець може перебувати у полоні РФ. 15 червня прокуратура оголосила Степанцю про підозру у державній зраді. За даними слідства, в на той момент окупованому Куп’янську Степанець брав участь у створенні незаконної "тимчасової цивільної адміністрації Харківської області".
  • 24 квітня повідомлялося, що окупанти вивезли потужності одного з заводів Вовчанська на територію Росії, а в приміщеннях облаштували в'язницю.
  • 4 травня під час спроби виїхати до Харкова з тимчасово окупованого Вовчанська та інших населених пунктів поблизу нього колона цивільних авто потрапила під обстріл, були поранені та загиблі. 6 травня під час спроби евакуації з Вовчанська російські військові обстріляли колону з 15 цивільних автомобілів.
  • 12 травня голові Вовчанського районного суду Харківської області Ірині Уханьовій повідомили про підозру в державній зраді.
  • Українські прапори над Вовчанськом підняли 12 вересня.
  • Після деокупації російські військові обстрілюють Вовчанськ та села довкола.

Читайте також

"Ма, ми обов'язково переможемо". Спогади про загиблого на війні 19-річного нацгвардійця з Вовчанська

На початок