"Чому я представляю цих людей?" Лідерка збірної Італії з волейболу Еґону може піти з команди через расистські цькування

"Чому я представляю цих людей?" Лідерка збірної Італії з волейболу Еґону може піти з команди через расистські цькування

"Чому я представляю цих людей?" Лідерка збірної Італії з волейболу Еґону може піти з команди через расистські цькування
. Volleyball World

Попри те, що гравчиня народилася в Італії, її національність часто ставлять під сумнів через нігерійське коріння.

Лідерка збірної Італії з волейболу Паола Еґону взяла паузу в виступах за збірну після чемпіонату світу-2022, що проходив у Нідерландах та Польщі, та може більше не повернутися до лав команди. Про це повідомляє Bloomberg.

На чемпіонаті світу збірна Італії поступилася у півфіналі майбутнім фіналісткам – Бразилії, проте у матчі за "бронзу" здолала чинних олімпійських чемпіонок – США.

За підсумком турніру Еґону очолила рейтинг найкращих бомбардирок із 275 очками за всі матчі та стала лідеркою за кількістю очок з атаки (244).

Читайте також: Збірна Сербії вдруге поспіль здобула титул чемпіонок світу з волейболу, не зазнавши жодної поразки за турнір

Чому Еґону може покинути збірну

Причиною такого кроку волейболістки стали регулярні расистські цькування через її нігерійське походження. Батьки Паоли родом з Нігерії, через що спортсменка змогла отримати італійське громадянство лише в 2014 році – після того, як паспорт отримав її батько, хоча народилася й жила Еґону саме в Італії та саме цю збірну представляла впродовж усієї кар'єри.

Після "бронзового" матчу Еґону мала розмову на цю тему зі своїм менеджером, що потрапила на відео.

"Це моя остання гра за національну збірну, – заявила Паола. – Вам не зрозуміти. Вони запитували мене, чому я – італійка".

Пізніше Еґону уточнила, що поки не покинула збірну, а взяла паузу на невизначений термін, під час якої обдумає рішення щодо того, чи повертатися до команди.

"Мене смішить, коли люди запитують, чому я – італійка, – поділилася гравчиня в коментарі Sky Sport, розповідаючи про те, які отримує повідомлення та коментарі через своє походження. – Запитую себе, чому я представляю цих людей".

"Ми, спортсменки, віддаємося на повну в кожній грі, і чути, що ти не заслуговуєш носити цю форму, боляче", – додала італійка.

Після заяв Еґону телефонну розмову з нею мав прем'єр-міністр Італії Маріо Драґі, який виразив солідарність із волейболісткою, назвавши її "гордістю Італії", та висловив упевненість у тому, що Паола ще "матиме можливості в майбутньому завойовувати трофеї, представляючи кольори збірної".

Читайте також: "Поки триває "бла-бла-бла", так буде й далі". Форвард Бразилії Рішарлісон стикнувся з расизмом посеред матчу: що сталося

Хто така Паола Еґону

  • 23-річна італійська волейболістка, яка грає на позиції діагональної нападниці.
  • Дворазова призерка чемпіонатів світу в складі збірної Італії (2018 – "срібло", 2022 – "бронза"), чемпіонка Європи-2021, переможниця Ліги націй-2022.
  • На професійному рівні з 2022 року представляє турецький "Вакифбанк". До цього грала в чемпіонаті Італії за "Клуб Італія" (2013-2017), "АГІЛ Воллей" (2017-2019) та "Імоко" (2019-2022).
  • MVP Ліги чемпіонів (2018/19, 2020/21), Євро (2021) та Ліги націй (2022), найкраща волейболістка року в Європі за версією CEV (2021).
  • Еґону належить рекорд чемпіонатів світу за кількістю набраних очок за матч – 45 у півфіналі ЧС-2018 проти Китаю (3:2).
Читайте також: Бельгійка Брітт Герботс стала другою волейболісткою в історії, яка набрала за матч чемпіонату світу понад 40 очок
На початок