Рейтинг найвидатніших українців усіх часів: соціолог розповів, як проводили опитування

Рейтинг найвидатніших українців усіх часів: соціолог розповів, як проводили опитування

Ексклюзивно
Рейтинг найвидатніших українців усіх часів: соціолог розповів, як проводили опитування
Зеленський і Залужний потрапили до Топ-10 найвидатніших українців усіх часів.

Опитування українців щодо рейтингу найвидатніших українців усіх часів, де перше місце отримав Тарас Шевченко, а друге — президент Зеленський, було відкритим. Респонденти мали самі назвати три прізвища.

Про це в ефірі Суспільного розповів Любомир Мисів, заступник директора соціологічної групи "Рейтинг".

Деякі опитувані назвали одним з найвидатніших українців президента-утікача Віктора Януковича.

"Таких як Янукович, Щербицький, Сірко, їх всього кілька серед сотні, їх назвали всього двічі чи тричі. А літературний персонаж як Тарас Бульба для багатьох українців є справжнім історичним персонажем. Треба розуміти, що погляди ідеологічні, і погляди на історію українців є досі різними, попри те, який період ми зараз переживаємо", — зазначив Мисів.

Він також розповів, що окрім Володимира Щербицького, у 1972-1989 рокаї — 1-й секретар ЦК КПУ, до списку раніше потрапляли "і Брежнєв, і Ленін, і навіть Сталін. Для нас це не дивно, тому що це дуже незначна кількість населення".

Загалом українці цього року згадали 148 прізвищ.

"Тому таких людей (хто назвав Януковича і тд. — ред.) незначний відсоток, демонструє різнобічність поглядів самих наших громадян. Це було відкрите запитання “Назвіть трьох найвидатніших українців всіх часів”. Респонденти самостійно називали без жодних підказок, без жодних списків, визначених наперед. Таким чином, ми загалом формуємо відповіді і вираховуємо відсотки, скільки загалом згадали ту чи іншу особистість. Були навіть ті, які не назвали жодного прізвища, або назвали одне або два прізвища, а третє, наприклад, важко відповісти", — додав Мисів.

"На сьогодні ми маємо абсолютно два нових прізвища, які є людьми цього часу, творять зараз історію — це Володимир Зеленський і Валерій Залужний".

У "Рейтинг" вважають, що важливо аналізувати не одиничні імена, які часто є "випадковістю", а першу двадцятку, яка свідчить про зміну вектора національної свідомості: "Тут ми бачимо динаміку суспільної свідомості. І за останні 10 років, як існує цей народний топ, він змінився. Ми бачимо еволюцію в бік більш патріотичної свідомості. Зокрема, найцікавішою є динаміка Степана Бандери, який ще 10 років тому був контроверсійною фігурою для суспільства, а зараз він увійшов у ТОП-5. Сім місяців тому він би, можливо, і не зайняв би таку високу позицію, увійшов би в десятку, але у зв’язку з війною, у зв’язку, що всі ми з вами стали "бандерівцями", його динаміка показує, що вектор власного розвитку історичної свідомості українців змінився в бік більш патріотичний, скерований на національний розвиток".

"Також цікава тенденція, що вперше за історію (рейтингу — ред.) ми побачили діючих політиків у ТОП-10. Ідеться про друге місце (Зеленський — ред.). Навіть здійнялося обурення серед деяких політичних опонентів діючого президента, але це правда, у зв’язку з високою популярністю Володимира Зеленського, він зайняв друге місце. Не факт, що він залишиться у наступному рейтингу через 5 років, але на сьогодні ми маємо абсолютно два нових прізвища, які є людьми цього часу, творять зараз історію — це Володимир Зеленський і Валерій Залужний".

Рейтинг найвидатніших українців усіх часів: соціолог розповів, як проводили опитування
Графіка: "Рейтинг"

Читайте також: Нобель не має звучати, як наратив про "братні народи" — Центр громадянських свобод про Меморіал та Беляцького
На початок