Шольц виступив за розширення ЄС та скасування принципу одностайності

Шольц виступив за розширення ЄС та скасування принципу одностайності

Шольц виступив за розширення ЄС та скасування принципу одностайності
. Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час з'їзду Партії європейських соціалістів, 15 жовтня 2022 року, фото: AP

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, виступаючи на з'їзді Партії європейських соціалістів 15 жовтня, закликав реформувати та розширити Європейський Союз, а також скасувати принцип одностайності при ухваленні рішень у зовнішній політиці та деяких інших сферах.

Політика цитує видання tagesschau.

"Єдиний Європейський союз, що складається з 27, 30, 36 держав, у якому проживає понад 500 млн вільних та рівноправних громадян, може ще більше посилити свою вагу у цьому світі", — заявив Шольц, підтримавши тенденцію розширення союзу у бік сходу.

Він також наголосив, що "занепокоєння" менших держав-членів та країн-кандидатів у члени не повинно залишатися поза увагою. У зв'язку з цим канцлер ФРН підтвердив свою підтримку Україні, Молдові та Грузії на шляху вступу до ЄС.

Крім того, Шольц пообіцяв підтримку Україні у війні з РФ.

"Брутальне вторгнення Росії – це атака на європейський безпековий порядок", — зазначив він.

Політик також виступив за скасування принципу одностайності у зовнішній, а також у фіскальній політиці задля "уникнення блокад".

Що відомо

  • На початку квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого було необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС. На його заповнення пішло менш як місяць.
  • У червні Європейська Комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата, за умови, що буде вжито сім кроків, серед яких судова реформа та боротьба з корупцією.

Читайте також

Зеленський: Німеччина змінила ставлення до війни в Україні

Україна — ЄС: що ми маємо зробити у статусі кандидата і коли можливий вступ в Євросоюз

На початок