Генератори, ліки, вакцина від COVID та тренінги для медиків: Як ВООЗ допомагає Україні під час війни

Генератори, ліки, вакцина від COVID та тренінги для медиків: Як ВООЗ допомагає Україні під час війни

Ексклюзивно
Генератори, ліки, вакцина від COVID та тренінги для медиків: Як ВООЗ допомагає Україні під час війни
. Голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт, фото: Олександр Брамський / Суспільне

Всесвітня організація охорони здоров’я допомагала Україні до війни і продовжує допомагати зараз. Зокрема ВООЗ уже привезла для лікарень генератори, а після масованих ракетних ударів по Україні планує закупити ще, щоб медики могли надавати основні послуги і, щоб працювали аптеки. Крім того, ВООЗ доставить понад мільйон доз вакцини від коронавірусу.

Про це Суспільному розповів представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Він наголосив, що національна система охорони здоров'я в Україні функціонує, а роль ВООЗ полягає тому, щоб сприяти і доповнювати її, щоб "вона функціонувала далі і допомагала людям".

Допомога лікарням

За словами Хабіхта, організація вже завезла в Україну автомобілі швидкої допомоги, а також генератори для лікарень.

"Це дуже-дуже важливо, оскільки наближається зима. Ми поставили 38 генераторів, а з наближенням зими доставимо ще 120", — сказав він.

Представник ВООЗ наголосив, що після масованої ракетної атаки 10 жовтня, в результаті якої у багатьох регіонах України почалися перебої з електропостачаннями, важливо забезпечити медзаклади електрикою.

"Одним з пріоритетів зимою буде забезпечення генераторами, які ми закуповуємо. Вони мають бути доступні найближчими місяцями, на додаток до тих, які ми вже поставили. Дуже важливо, щоб лікарняні центри первинної медичної допомоги могли надавати основні послуги, а також щоб аптеки працювали. Взимку нам потрібне і опалення, і багато іншого обладнання, адже ми побачимо більше респіраторних захворювань", — сказав Хабіхт.

Допомога деокупованим територіям

За словами представника ВООЗ, організація зафіксувала більше ніж 620 нападів на заклади охорони здоров'я.

"Ми бачили людей, які потребували допомоги психологів та які потребували доступу до ліків. На цей час за нашими спостереженнями було майже 620 нападів на заклади охорони здоров'я", — сказав він.

За словами Хабіхта, у ІІ кварталі цього року ВООЗ розпочала постачання на перші деокуповані території медичних засобів, розширювала основні медичні послуги, особливо для первинної медичної допомоги, щоб найбільш вразливі пацієнти, як люди похилого віку, могли отримати консультацію у лікаря та отримати доступ до ліків проти діабету та гіпертонії.

Організація також постачає у деокуповані території генератори, щоб лікарні могли забезпечувати відділення інтенсивної терапії киснем.

"Те, що ми знаємо з досвіду Ірпеня та Бучі ми застосовуємо на півдні Харкова, та навколо Миколаєва. Ми доставили туди генератори, ліки та інші матеріали, які можуть забезпечити медичною допомогою 120 000 людей. І ми продовжуємо це робити, оскільки українські війська звільняють нові території", — зазначив Хабіхт.

Тренінги для медиків

Фахівці ВООЗ вчать українських медиків надавати психологічну допомогу, медичну допомогу щодо реагування при масових втратах, та у випадку хімічної небезпеки, а також проводять тренінги щодо лабораторної діагностики.

За словами Хабіхта, зараз в Україні приблизно 10 мільйонів людей потребують психологічної підтримки.

"І тому ми ставимо це в пріоритет. Протягом останніх місяців ми влаштовували такі тренінги з підтримки психологічного здоров'я у координації з офісом першої леді та самою Оленою Зеленською, а також міністром охорони здоров’я, щоб мати чіткий та оперативний план на майбутнє для підтримки всіх українців", — зазначив він.

ВООЗ планує збільшувати кількість таких тренінгів, щоб люди навчились справлятися зі стресом, а також продовжить навчати тисячі лікарів і медсестер, особливо первинної ланки, оскільки вони перші приїздять до пацієнтів.

"Підтримуємо і громадські організації які допомагають людям підтримувати ментальне здоров’я. По всій країні є 87 команд в громадах з підтримки ментального здоров’я. З них 27 підтримуються конкретно ВООЗ. Чи потрібно зробити більше? Так. Але не лише ВООЗ, а й багатьом з нас. Ми повинні підтримувати своє психічне здоров’я, підтримувати контакти з друзями, спілкуватись і бути ще стійкішими", — сказав Хабіхт.

За його словами, ВООЗ також проводить низку тренінгів для перших служб реагування в разі у випадку хімічної небезпеки.

"ВООЗ проводить низку тренінгів для служб першого реагування, медичних експертів, лікарів, медсестер, які повинні бути готові до будь-якого розвитку подій. Тому з квітня-травня ми проводимо тренінги, щоб навчити тисячі осіб швидко реагувати на різні ситуації у сфері охорони здоров’я", — розповів представник ВООЗ.

Хабіхт зазначив, що організація тісно співпрацює з МОЗ та центром громадського здоров’я, щоб розповсюджувати таблетки йодиду калію, які є доступними по всій країні.

Вакцина від COVID

За даними ВООЗ у жовтні рівень захворюваності на COVID досить високий, і така ситуація триватиме ще кілька тижнів.

"Зараз дуже важливо, щоб люди вакцинувалися. Багато хто вже ревакцинувався, але є групи, які навіть не зробили повністю перші два щеплення. Отже, зараз ми маємо ще один пік COVID. Найважливішим заходом для людей, щоб уберегти себе від ковіду, є вакцинація", — сказав Хабіхт.

За його словами, за останні кілька місяців півмільйона доз вакцин було доставлено через Сovax.

"В наступні два місяці ми очікуємо в Україні понад 100 000 педіатричних доз для дітей, а також понад 1 мільйон доз вакцини для дорослих. Отже, вакцини є. Використовуйте можливість не захворіти на COVID", — сказав представник ВООЗ.

Читайте також

"Через напад РФ вплив на психічне здоров’я буде спостерігатися протягом десятиліть" — голова Бюро ВООЗ в Україні

ВООЗ відкликала рекомендацію щодо двох препаратів для лікування COVID-19

Кінець пандемії COVID-19 вже близько — голова ВООЗ

USAID виділило додатково $1,8 млн для підтримки охорони здоров’я в Україні

ВООЗ зафіксувала 401 напад РФ на сферу охорони здоров'я в Україні

На початок