Розриви системи "Північного потоку" ймовірно призвели до найбільшого в історії викиду метану — ООН

Розриви системи "Північного потоку" ймовірно призвели до найбільшого в історії викиду метану — ООН

Розриви системи "Північного потоку" ймовірно призвели до найбільшого в історії викиду метану — ООН
. Витік газу з "Північного потоку", Швеція, 30 вересня 2022 року, фото: Getty Images

Розриви системи газопроводу "Північний потік" у Балтійському морі призвели до, ймовірно, найбільшого викиду шкідливого для клімату метану, який коли-небудь було зареєстровано.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву Програми ООН з навколишнього середовища.

Дослідники оцінили швидкість витоку метану з однієї з чотирьох точок розриву у 22 920 кілограмів на годину. Це еквівалентно спалюванню близько 630 000 фунтів вугілля щогодини.

"Цей показник дуже високий, особливо враховуючи, що це відбувається через чотири дні після початкового порушення", — кажуть у компанії GHGSat, що вивчає викиди в атмосферу.

Читайте також: Які екологічні наслідки матиме аварія на "Північному потоці" — науковець

Очікується, що загальний об'єм метану, що витікає з пошкоджених систем "Північного потоку" може бути більшим, аніж внаслідок великого витоку, що стався в грудні з морських нафтогазових родовищ у Мексиканській затоці.

Викиди метану є другим найбільшим фактором, що сприяє зміні клімату, після викидів вуглекислого газу від спалювання викопного палива. Тонна метану за 20 років нагріває атмосферу у 83 рази більше, ніж тонна вуглекислого газу.

Що відомо

  • Вимірювальні сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували потужні підводні вибухи на маршрутах газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", що, ймовірно, спричинило витік газу. Данське морське відомство встановило заборонену зону в радіусі 5 морських миль від газопроводу. У Німеччині припустили, що йдеться про диверсії, а у російського оператора заявили про "безпрецедентні" руйнування.
  • Оператор газогонів Nord Stream AG заявив, що руйнування відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік - 2". В компанії сказали, що пошкодження мають безпрецедентний характер і "терміни відновлення поки оцінити неможливо".
  • Північноатлантичний Альянс висловив занепокоєння через аварії на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" і заявив про диверсію. Путін назвав вибухи на газогонах "Північний потік" "актом міжнародного тероризму".

Читайте також

Нитки "Північних потоків" після вибухів можуть стати непридатні для використання

Витоки "Північного потоку" є результатом навмисних дій — Боррель

Байден назвав пошкодження російських газогонів "свідомим актом диверсії"

На початок