Нитки "Північних потоків" після вибухів можуть стати непридатні для використання

Нитки "Північних потоків" після вибухів можуть стати непридатні для використання

ЗМІ
Нитки "Північних потоків" після вибухів можуть стати непридатні для використання
. Північний потік. Фото: JOHN MACDOUGALL/AFP via Getty Images

Німецькі органи безпеки припускають, що три труби газопроводів "Північний потік" 1 і 2 будуть назавжди непридатні для використання після ймовірних актів саботажу. Якщо їх швидко не відремонтувати, велика кількість солоної води потрапить у трубопроводи та роз’їсть їх, повідомляє Tagesspiegel з посиланням на урядові кола Німеччини.

Тим часом кризова група МЗС Німеччини також взялася за інцидент, а кілька федеральних міністерств і Канцлерство обговорюють наслідки. Першим кроком федеральна поліція посилює контроль над суверенними водами Німеччини, а їхні кораблі ретельніше спостерігають за відповідними маршрутами біля критичної інфраструктури.

Федеральні землі Німеччини мають посилити охорону прибережних районів Північного та Балтійського морів. Додаткового захисту потребують термінали зрідженого газу, які зараз будуються.

Подібно до Комісії ЄС, органи безпеки Німеччини та Федеральна розвідувальна служба (BND) припускають акт саботажу. Є підозра на цілеспрямоване пошкодження ниток "Північних потоків". Через складність атаки експерти та урядові кола вважають, що її могли здійснити лише державні спецслужби. Припущення йдуть у бік Росії, але її мотив незрозумілий.

Одна з теорій полягає в тому, що водолази могли закласти вибухівку у двох трубах "Північного потоку-1" і в одній із двох труб "Північного потоку-2". На цілеспрямовані вибухи вказують великі витоки газу та висока швидкість падіння тиску у трубопроводах. Через розмір витоків у труби може потрапити надзвичайно велика кількість солоної води.

Попри те, що останнім часом постачання газу через "Північний потік-1" зупинилося, а "Північний потік-2" не було введено в експлуатацію, ця ситуація викликає нові питання щодо енергетичної безпеки в Німеччині та Європі.

Після ймовірних атак на газопроводи "Північного потоку" ціни на природний газ знову піднялися. Одним з бенефіціарів високих цін на газ є Росія, але РФ зазнала мільярдних збитків від зламаних трубопроводів.

28 вересня у Twitter опубліковано відео берегової охорони Швеції, на яких видно виток газу з "Північного потоку".

Що відомо

Вимірювальні сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували потужні підводні вибухи на маршрутах газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", що, ймовірно, спричинило витік газу. Данське морське відомство встановило заборонену зону в радіусі 5 морських миль від газопроводу. У Німеччині припустили, що йдеться про диверсії, а у російського оператора заявили про "безпрецедентні" руйнування.

Загалом вибухи спричинили пошкодження газопроводу та витоки газу щонайменше у трьох місцях. Перший вибух був зафіксований о 02:03 ночі понеділка, 26 вересня,, другий – о 19:04 вечора понеділка. При цьому попередження про витік газу надійшли від Морської адміністрації Швеції о 13:52 та 20:41 того ж дня відповідно після того, як кораблі виявили бульбашки на поверхні. Шведський канал SVT отримав координати виміряних вибухів: вони в тому ж районі, де було зафіксовано витік газу.

Оператор газогонів Nord Stream AG заявив, що руйнування відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік - 2". В компанії сказали, що пошкодження мають безпрецедентний характер і "терміни відновлення поки оцінити неможливо". За даними Nord Stream AG, тиск у підводному трубопроводі, який містив всередині деяку кількість газу, попри те, що він так і не був введений в експлуатацію, за ніч впав зі 105 до 7 бар.

Читайте також

Швеція та Данія зафіксували підводні вибухи на газопроводах "Північного потоку". Що відомо

Витоки "Північного потоку" є результатом навмисних дій — Боррель

Росіяни погрожують накласти санкції на "Нафтогаз", якщо він не відкличе позов до "Газпрому"

"Референдуми" як кінець переговорів з Москвою, інструкція на випадок ядерного удару. 217-й день війни. Онлайн

На початок