Оголошена Путіним мобілізація призвела до відтоку освічених та заможних росіян — британська розвідка

Оголошена Путіним мобілізація призвела до відтоку освічених та заможних росіян — британська розвідка

Оголошена Путіним мобілізація призвела до відтоку освічених та заможних росіян — британська розвідка
. Російський офіцер військкомату запрошує 26-річного жителя Москви в автобус мобілізаційного центру, 26 вересня 2022 року в Москві, Росія. Фото: Getty Images

Через часткову мобілізацію, оголошену російським президентом Володимиром Путіним, з Росії намагаються масово намагаються втекти найбільш освічені та заможні громадяни.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

"За сім днів після того, як президент Путін оголосив про "часткову мобілізацію", відбувся значний відтік росіян, які намагаються ухилитися від призову. Хоча точні цифри невідомі, вони, напевно, перевищують чисельність усіх сил вторгнення, розгорнутих Росією у лютому 2022 року", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголошують, що серед тих, хто намагається залишити Росію, переважають більш забезпечені та освічені.

"У поєднанні з тими резервістами, яких мобілізують, внутрішній економічний вплив скорочення доступності робочої сили та прискорення "відтоку мозків", ймовірно, стануть все більш значними", — підкреслюють аналітики.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".
  • На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.
  • За даними ЗМІ, президент Чечні Рамзан Кадиров 22 вересня заявив, що у республіці не буде виконуватися рішення президента РФ Володимира Путіна про часткову мобілізацію, адже в регіоні "план вже перевиконано".

Читайте також

Інтелігенція та корінні народи: у ГУР розповіли, кого нищить Кремль під приводом мобілізації

Чи вплине "часткова мобілізація" в Росії на війну в Україні

"Путін догрався" — віцепрем’єр Татарського уряду в екзилі про мобілізацію

Чи вплине "часткова мобілізація" в Росії на війну в Україні

Мобілізація призведе до ще більшого падіння економіки РФ – Bloomberg

Армія РФ комплектує підрозділи за рахунок ув'язнених — Генштаб

На початок