Після проведення так званих референдумів не виключається ескалація обстановки — Генштаб

Після проведення так званих референдумів не виключається ескалація обстановки — Генштаб

Після проведення так званих референдумів не виключається ескалація обстановки — Генштаб
. Дим над Бахмутом, Донецька область, 15 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

Після проведення окупаційною владою псевдореферендумів та нарощування армією РФ своїх угруповань не виключається ескалація на фронті.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу 29 вересня, передає кореспондент Суспільного.

"Це (ескалація — ред.) буде характеризуватися насамперед ударом противника по обєктам критичної інфраструктури з одночасними спробами активізації бойових дій з метою захоплення всієї території Донецької, Запорізької та Херсонської областей", — зазначив Громов.

Водночас за словами представника Генштабу, за останні дні різких змін на фронті не відбулось: росіяни й надалі намагаються вийти на адміністративні кордони Донецької області.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр своєю чергою заявила, що так звані референдуми на окупованих територіях — це постановка, і Росія добилася лише посилення санкцій. При цьому Маляр зауважила, що мобілізація і анексія території свідчить про наміри загострити ситуацію на фронті.

Читайте також: Чи вплине "часткова мобілізація" в Росії на війну в Україні

"Ситуація напередодні референдумів і під час характеризується тотальними репресіями. Голосувати заставляли під дулами автоматів. Є випадки коли людей виселяли з домівок за відмову голосувати", — наголосила вона.

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонувала українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходили озброєні люди.
  • Зокрема, стало відомо, що на Запоріжжі людей змушували брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.
  • Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на окупованих територіях України відбувається не "референдум", як заявляє російська сторона, а масове насильство над людьми та воєнний злочин.
  • У ЄС попередили, що за жодних умов не визнають результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.
  • Рада Федерації, верхня палата парламенту РФ, може розглянути проєкти законів про приєднання окупованих територій України до Росії на засіданні, яке відбудеться 4 жовтня.

Читайте також

ЗСУ відбили атаки росіян на Донбасі — Генштаб

В РФ очікують на неминучу поразку під Лиманом — ISW

На початок