Мінкульт хоче виключити журналістку видання "Страна" зі списку номінантів премії Thomson Foundation

Мінкульт хоче виключити журналістку видання "Страна" зі списку номінантів премії Thomson Foundation

Ексклюзивно
Мінкульт хоче виключити журналістку видання "Страна" зі списку номінантів премії Thomson Foundation
. Фото: Анастасія Товт / Facebook

Міністерство культури та інформаційної політики України готує звернення до організації Thomson Foundation, яка видає премії молодим журналістам, щодо виключення зі списку номінантів журналістки видання "Страна.юей" Анастасії Товт. Причина — місце роботи журналістки, "яке тривалий час просувало проросійські наративи".

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

"Щойно інформаційний простір сколихнула новина про те, що ж в шортлисті премії для молодих журналістів від Thomson Foundation опинилась Анастасія Товт, дописувачка проросійського видання "Страна.ua", яке тривалий час просувало проросійські наративи, дискредитувало Україну та підтримувало російську агресію проти України", — написав Ткаченко.

Він зазначив, що не знає, яка політична позиція у журналістки, але "факт того, що вона працює на видання, яке заблоковане в Україні, виключає можливість її присутності в шортлисті поважної премії", — додав міністр.

Видання "Страна.юей" заблоковане в Україні згідно Указом президента України №376/2021 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 серпня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

"Відповідне звернення Міністерство культури та інформаційної політики України готує до Thomson Foundation щодо виключення журналістки зі списку номінантів", — сказав Ткаченко.

Анастасія Товт в коментарі Суспільному заявила наступне:

"Приємно, що на восьмому місяці війни міністр згадав про наше видання. Цікаво й те, що коли згадав, вирішив написати "донос" на журналістів, які працюють "у полях" в умовах війни і яких номінують на премії за статті, які доводять злочини російської агресії. Нехай пише, демонструючи Європі очевидний тиск на медіа. Цікаво, що скаже на це Європа?".

28 вересня Thomson Foundation оголосила короткий список номінантів. До нього потрипила журналістка hromadske Олеся Біда з матеріалом "Я просила Бога померти швидко". Про голод, страх і фільтраційний табір очима 17-річної дівчини з Маріуполя". Анастасія Товт потрапила у список номінантів з матеріалом про знищений росіянами музей Марії Примаченко в Іванковому.

Шеф-редакторка hromadske Євгенія Моторевська повідомила, що "Олеся Біда разом з редакцією прийняла рішення не продовжувати участь в конкурсі, якщо організатори найближчим часом не виключать дописувачку проросійського медіа, яке роками дискредитувало Україну". Команда hromadske звернулась до організаторів премії щодо виключення Товт зі списку номінантів. Про це повідомили у виданні.

Щорічна премія Thomson Foundation відзначає роботи журналістів із країн, що мають рівень ВВП на душу населення менш ніж 20 тисяч доларів. Імена трьох фіналістів конкурсу оголосять у жовтні, переможця визначать 28 листопада.

Читайте також

Дерусифікація, марафон, закон про медіа і фінансування культури під час війни — інтерв’ю з Ткаченком

Ткаченко пояснив, хто має формувати "чорні списки" російських артистів

На початок