Що буде зі скаргами України проти РФ до ЄСПЛ. Пояснює уповноважена у справах Європейського суду з прав людини

Що буде зі скаргами України проти РФ до ЄСПЛ. Пояснює уповноважена у справах Європейського суду з прав людини

Що буде зі скаргами України проти РФ до ЄСПЛ. Пояснює уповноважена у справах Європейського суду з прав людини
. Європейський Суд з прав людини, ілюстративне фото: Getty Images

16 вересня Росія офіційно припинила бути високою договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод у зв’язку з виключенням з Ради Європи. Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко в ефірі Суспільного розповіла, що буде зі скаргами, поданими проти РФ до цієї дати.

"Скарги, подані українцями до Росії, є в провадженні ЄСПЛ, вони не зупинені, не вилучені. Європейський суд саме 16 вересня озвучив кількість таких скарг в його провадженні проти РФ — майже 17500", — зазначила Сокоренко.

Вона наголосила, що у ЄСПЛ є повноваження розглядати скарги, які стосуються порушень прав людини до 16 вересня, наразі очікується рішення щодо подальшої процедури.

"16 вересня — це не дата, коли закрита можливість подавати скарги до РФ. Це останній день, коли Європейський суд може розглядати порушення прав людини, тобто все, що сталося до 16 вересня, воно є під компетенцією ЄСПЛ", — додала уповноважена.

Сокоренко пояснила, що є окремо процедурні правила, правила прийнятності справ. Серед них подання скарги протягом чотиримісячного терміну. Тобто після 16 вересня ще є 4 місяці на подачу.

"Я б радила потерпілим, в яких є порушення прав людини, звертатися з індивідуальним позовом проти РФ, якщо це порушення мало місце до 16 вересня, і чекати розгляду їхніх справ", — додала вона.

За словами уповноваженої з прав людини, наразі Україна також напрацьовує механізм щодо компенсацій жертвам порушень прав людини.

16 березня Росію офіційно виключили з Ради Європи після 26 років членства і після цього ЄСПЛ ухвалив рішення призупинити розгляд усіх скарг проти Росії.

Читайте також

"Росія вдалася до кожного зі шляхів геноциду" — Тімоті Снайдер про російський фашизм, майбутнє України та Зеленського

У Радбезі ООН засудили російські фільтраційні табори та назвали кількість українських біженців

Юрист Марк Елліс — про трибунал для Путіна, уроки Югославії та чому правосуддя після війни — це гра в довгу

На початок