Власниця равликової ферми на Хмельниччині: «Я звільнилася з роботи, щоб зануритися у цю справу»

Власниця равликової ферми на Хмельниччині: «Я звільнилася з роботи, щоб зануритися у цю справу»

Власниця равликової ферми на Хмельниччині: «Я звільнилася з роботи, щоб зануритися у цю справу»
. Фото: Суспільне Хмельницький

«Щоб все вдалося, треба жити тим, чим ти займаєшся»,- каже власниця равликової ферми на Хмельниччині Альона Шибунько. За її словами, кілька років тому вона побачила сюжет про равликову ферму і загорілася ідеєю створити таку вдома.

Про це Суспільному розповіла власниця равликової ферми Альона Шибунько.

Два роки тому Альона Шибунько виграла грант на відкриття власної справи й запустила равликовий бізнес неподалік Хмельницького. Крім того, оновила й розмалювала стару хату та створила чимало локацій для фото і відпочинку.

Після відкладання ікринок равлик помирає
Після відкладання ікринок равлик помирає. Фото: Суспільне Хмельницький

«Ми хотіли створити не просто равликову ферму, де люди щось дізнаються новеньке, але і затишок, який у нас є на ділянці. Щоб люди згадували своє дитинство, як вони приїздили до бабусі у село, згадували ось цю атмосферу. Саме це мені хотілося створити. Мені здається, що мені це вдалося, тому що по відгуках людей – вони щасливі приїжджають до нас і не менш щасливі їдуть від нас!", - розповідає власниця равликової ферми.

Равликова ферма займає 25 соток земельної ділянки з тридцяти. Равлики живуть під дерев`яними щитами, харчуються спеціальним кормом і рослинами, каже Альона. За її словами, доглядати за равликами – не надто легка справа.

Равликова ферма займає 25 соток земельної ділянки з тридцяти
Равликова ферма займає 25 соток земельної ділянки з тридцяти. Фото: Суспільне Хмельницький

«Дорогі корма, дорогий мальок равлика, дорогі розхідники – це і вода, і щити ті самі, адже це дерево, воно псується з кожним роком. Насправді дуже важко вирощувати равликів. Адже дуже багато дрібних нюансів, і якщо ми їх не врахуємо, то ми можемо не отримати тих дорослих равликів на кінець сезону. Ми просто програємо і втратимо у часі, не отримаємо якісь певні кошти, навіть ті, які вклали в ті равлики. Тому перед тим, як розпочати цю справу, ми поїхали на навчання до західної України», - каже Альона Шибунько.

Равлики живуть під дерев`яними щитами, харчуються спеціальним кормом і рослинами
Равлики живуть під дерев`яними щитами, харчуються спеціальним кормом і рослинами. Фото: Суспільне Хмельницький

Альона Шибунько відкрила равликову ферму під час карантину. Каже, якби не грантові кошти та певні договірні зобов’язання, то тричі б подумала, чи запускати бізнес в такий час.

« Я щаслива, що ми під час карантину розпочали, тому що саме під час карантину ми побачили багато помилок і їх виправили. Саме під час карантину люди, не маючи де відпочити, не маючи куди зводити дітей до нас почали приїжджати й ми зрозуміли, що саме екотуризм - це той напрямок, у якому варто рухатися», - зазначає Альона Шибунько.

Під час відвідування равликової ферми, окрім оглядової екскурсії та розповідей про життя равликів, Альона Шибунько пропонує дегустацію равликової продукції – равлик фарширований під соусом, канапки з равликовою ікрою та канапки з м'ясом равлика та овочами.

Равлик відкладає в середньому 80-100 ікринок
Равлик відкладає в середньому 80-100 ікринок. Фото: Суспільне Хмельницький

« У мене є певний рецепт приготування равликів, але, знаєте, я не скупа, як багато хто. Тим людям, які купують в нас живого равлика, обов'язково даю свій рецепт приготування. Адже їм сподобалося і вони хочуть саме за моїм рецептом приготувати равлика», - каже власниця ферми.

За словами Альони Шибунько, щоб бізнес розвивався, потрібно постійно вкладати у нього зароблені кошти. А ще – жити ним.

«Якщо стояти на місці й класти кошти лише собі у кишеню, то нічого далі не відбуватиметься. А хочеться удосконалюватися, щоразу краще і краще ставати. Треба рухатися, треба жити цим, тому що, якщо ти робиш кілька справ одночасно – жодна може не вдатися. Через те я з роботи звільнилася, щоб зануритися у цю справу, щоб стати кращою і, відповідно, виправляти свої якісь певні помилки. Через те я вважаю і кожному бажаю саме справу, якою ти живеш», - каже Альона Шибунько.

Читайте також

  • Школи та дитсадки Кам'янця-Подільського вирощуватимуть городину та саджатимуть сади

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок