Хто не може бути призначений на посаду директора НАБУ. Депутати внесли новий законопроєкт щодо критеріїв відбору

Хто не може бути призначений на посаду директора НАБУ. Депутати внесли новий законопроєкт щодо критеріїв відбору

Хто не може бути призначений на посаду директора НАБУ. Депутати внесли новий законопроєкт щодо критеріїв відбору
. Фото: УНІАН

У Верховній раді зареєстрували новий законопроєкт щодо критеріїв відбору на посаду директора НАБУ. Про це перший заступник голови Верховної ради Олександр Корнієнко розповів в ефірі “Українського радіо”.

“Ми разом із Давидом Арахамією, головою антикорупційного комітету Анастасією Радіною, головою франції “Голос” Олександрою Устіновою зареєстрували інший законопроєкт. Він на цю ж тему, але коротший, та спрямований на вирішення питання того, щоб не змогли приймати участь в конкурсі на цьогорічного директора НАБУ ті, хто покинув країну”, — розповів Корнієнко.

З його словами, це було б справедливо, тому що 24 лютого було днем істини для всіх: чи ти патріот, чи ти збираєшся далі в Україні воювати.

“Всі розуміли, що якщо ти залишаєшся тут, то ти так чи інакше береш участь у війні: або на своїй посаді, або прямо на фронті. Або ти втік і показав своє ставлення до країни”, — сказав політик.

Від додав, що думає, що саме в цього законопроєкту є більше перспективи бути схваленим в залі і він не викличе таких застережень з боку партнерів, як внесений раніше законопроєкт №7654.

Щодо попереднього законопроєкту, який був розглянутий в комітеті, то, за словами посадовця, до нього справді є застереження міжнародних партнерів. Тож, за прогнозами Корнієнка, він не буде розглянутий швидко.

“Наш проєкт коротший і він не стосується регуляції багатьох сфер. Він стосується лише конкурсу в НАБУ. По-друге, в ньому йдеться лише про ситуацію цього року, а не загальне правило, ми не вносили додаткових норм щодо зняття обмежень, так як комітет, наприклад”, — сказав Корнієнко.

За його словами, автори документа спиралися на ті застереження міжнародної спільноти, які були щодо мінімального втручання в конкурсну процедуру.

“Наше вручення мінімізоване”, — підсумував він.

Йдеться про дуже коротку зміну — Железняк

Нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк пояснив у Telegram, що йдеться про дуже коротку зміну.

“Що “не може бути призначена людина, яка від 24 лютого 2022 року перебувала за межами України сукупно більше 21 дня станом на останній день прийому документів від осіб, які претендують на участь у конкурсі, визначений в оголошенні про умови та строки проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного бюро”, — зазначив Железняк.

Обмеження не поширюється на людей, які перебували більше зазначеного строку на лікуванні внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. Або перебували у відрядженні у зв'язку з виконанням завдань в інтересах національної безпеки і оборони.

“Відповідно сподіваємося, що скандальний законопроект № 7654 щодо зміна вимог до претендентів на очільника НАБУ, НАЗК, САП, ДБР, БЕБ зникне з порядку денного. Як і рекомендували посли G7”, — написав депутат.

Що цьому передувало

До Верховної Ради України внесли законопроєкт №7654, який скасовує вимогу до директора Національного антикорупційного бюро не співпрацювати з політичними партіями або бути їхнім членом. Посли країн G7 одразу висловили стурбованість цим законопроєктом з огляду на те, що Комітет з питань організації державної влади рекомендував Верховній Раді України ухвалити його.

Читайте також

G7 стурбована законопроєктом, щодо відбору директора НАБУ

На початок