G7 стурбована законопроєктом, щодо відбору директора НАБУ

G7 стурбована законопроєктом, щодо відбору директора НАБУ

G7 стурбована законопроєктом, щодо відбору директора НАБУ
. 28 червня 2022 року, Баварія, саміт G7. Фото: Майкл Каппелер / Getty Images

Посли країн "Групи семи" висловили стурбованість законопроєктом №7654, який скасовує вимогу до директора Національного антикорупційного бюро не співпрацювати з політичними партіями або бути їхнім членом.

Про це посли заявили через офіційний Twitter-акаунт.

"Посли G7 як давні прибічники боротьби з корупцією стурбовані законопроєктом №7654, за яким ми уважно слідкуємо: він створює правові ризики та невизначеність навколо процедур відбору керівництва ключових антикорупційних інституцій", — йдеться в заяві.

5 вересня комітет Верховної Ради з питань організації державної влади підтримав за основу законопроєкт №7654, який змінює порядок проведення конкурсу на посаду директора НАБУ. За словами голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, на засіданні комітету додали в проєкт норму, "якою вбивають вимогу щодо політичної незалежності майбутнього директора НАБУ".

"Чинний закон прямо забороняє подаватися кандидатам, які останні 2 роки працювали в керівних органах партії та/або були з нею в договірних відносинах. Тепер депутати це обмеження скасовують (достатньо припинити таку діяльність прямо перед поданням на конкурс)", — написав Віталій Шабунін.

Що відомо

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України стосовно уніфікації вимог до керівників окремих державних органів №7654 було подано до Верховної Ради 10 серпня. Його автором є голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народний депутат від фракції "Слуга народу" Андрій Клочко.

Як зазначають активісти з ЦПК, "в законопроєкті є, щонайменше, дві бомби уповільненої дії, покликані знищити незалежність двох антикорупційних органів" НАБУ та САП. По-перше, у тексті зазначено нові вимоги до кандидатів на посаду директора НАБУ, прийняття яких зірве конкурс на посаду керівника НАБУ, який вже розпочався. По-друге, законопроєкт передбачає нову умову звільнення директора НАБУ чи керівника САП — за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

Читайте також

Законопроєкт депутата Клочка може зірвати конкурс на керівника НАБУ — активісти

На початок