Шольц відмовив Києву в поставках німецьких танків на 1,55 млрд євро — ЗМІ

Шольц відмовив Києву в поставках німецьких танків на 1,55 млрд євро — ЗМІ

Шольц відмовив Києву в поставках німецьких танків на 1,55 млрд євро — ЗМІ
. Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час пресконференції в Стокгольмі 16 серпня 2022 року, фото: Getty Images

Канцлер Німеччини Олаф Шольц після перемовин з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем так і не змінив свою позицію щодо постачання сучасних німецьких танків Leopard-2 для війни з Росією.

Про це повідомляє видання Welt з посиланням на українські урядові кола.

За інформацією видання, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час переговорів із канцлером Німеччини Олафом Шольцом у неділю, 4 вересня, так і не взяв жодних зобов’язань щодо постачання найсучасніших бойових танків Leopard 2. Переговори по цьому питанню залишилися "загальними та нечіткими".

Ще 8 квітня 2022 року компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) повідомила Київ, що готова поставити в Україну 100 танків Leopard-2, включаючи запчастини та навчальні матеріали для солдатів. Загальна сума контракту мала скласти 1,55 млрд євро. Перші поставки танків мали початися вже через 36 місяців, а останній мав прибути в Україну протягом 65 місяців. Але KMW так і не отримала від німецького уряду експортну ліцензію.

Також у квітні Україна отримала пропозицію від виробника зброї Rheinmetall на 268 мільйонів євро. Угода мала включати закупівлю 100 бойових машин піхоти Marder і 88 бойових танків Leopard-1 разом з навчальними матеріалами та боєприпасами. Відповідні заявки на експорт були подані негайно, але канцлер Шольц так і не відреагував протягом останніх п’яти місяців, повідомляє видання.

Натомість Шольц "вигадав кругові поставки". Коли країни Східної Європи мають доставити Україні старі радянські танки, а Берлін замінить їх на сучасну німецьку техніку. Наприкінці серпня було досягнуто домовленості зі Словаччиною про заміну 30 радянських БМП, які Братислава постачає Україні, на 15 танків Leopard-2. Під час візиту до Праги минулого тижня Шольц оголосив про впровадження другої такої процедури з Чехією.

Видання резюмує, що Німеччина не буде постачати Україні танки, доки цього не зробить США. Але Шольц використовує цей аргумент, щоб відкинути як поставку бронетранспортерів, так і бойових танків.

На наступній зустрічі контактної групи у форматі "Рамштайн" 8 вересня так само не очікується прориву у питаннях постачання Німеччиною танків Україні.

Що відомо

  • 19 серпня стало відомо, що федеральний уряд Німеччини передав Україні ще три зенітні самохідні установки Gepard та 11 гусеничних бронетранспортерів М113. Зокрема, додатково ЗСУ отримали тисячу сухпайків. Окремо Німеччина передасть Україні високоточні артилерійські снаряди Vulcano, які можуть знищувати цілі на відстані до 70-80 км. Такі боєприпаси підсилять українські гармати калібру 155 мм.
  • 22 серпня Міністерство оборони Німеччини відповіло на заклики Бундестагу надати Україні більше зброї, зазначивши, що це неможливо, адже президент РФ Путін може скористатися ослабленням Північноатлантичного альянсу (НАТО).
  • Міністерка закордонних справ Німеччина Анналена Бербок заявила, що в разі необхідності Німеччина готова підтримувати Україну в її боротьбі проти російського вторгнення "до тих пір, поки це необхідно".
На початок