Збитки російських банків за пів року склали $25 млрд

Збитки російських банків за пів року склали $25 млрд

Збитки російських банків за пів року склали $25 млрд
. Фото: АР

Санкції західних країн та штучний курс рубля призвели до того, що чистий збиток російської банківської системи у першому півріччі 2022 року склав 1,5 трлн рублів ($25 млрд).

Заступник голови Центробанку Росії Дмітрій Тулін дав велике інтерв'ю РБК про стан справ у банківському секторі Росії.

Він розповів, що на банківський сектор Росії протягом наступних двох років очікує економічний спад і ще триваліший час — масштабна структурна розбудова економіки.

До наслідків масштабних блокуючих санкцій проти російського банківського сектора та проти Центрального банку Росії готувалися ще з 2014–2015 років. Цим пояснюється розвиток російської системи платіжних карток, національної перестрахувальної компанії, національної рейтингової індустрії, системи передачі фінансових повідомлень.

Після трьох років прибутковості банківського сектора "у першому півріччі 2022 чистий фінансовий результат був негативний — мінус 1,5 трлн рублів ($25 млрд)". Збитки збиткових банків становили 1,9 трлн рублів, а прибуток прибуткових банків — 400 млрд руб.

Як зазначив заступник російського центробанку, "у більшості банків ці збитки, хай і виглядають значним чином за сумами, не призводять до порушення обов'язкових нормативів достатності капіталу — причому навіть без використання цими банками тимчасових регуляторних послаблень".

"Багатьом банкам не пощастило за законом бутерброду, який завжди падає не тією стороною. Волатильність валютного курсу була величезна, спочатку рубль впав, а потім віджався — курс був 110, а потім став 55. Так вийшло, що на низькому курсі рубля зафіксували збитки за похідними фінансовими інструментами", — зазначив Дмітрій Тулін. "Банки втратили спочатку на ослабленні рубля, а потім ще раз втратили вже на його зміцненні".

У центробанку РФ прогнозують, що за підсумками 2022 року 50% ймовірність того, що вже отриманий негативний фінансовий результат не зросте чи навіть зменшиться.

У Росії досі залишається закритою звітність банків. За словами Туліна для цього є дві причини. Перша – це ризики інформаційних атак на російський фінансовий сектор, що не викликати паніку у вкладників. Друга причина — звітність може збільшити ризик нових санкцій для банків, тому що розкриває валютну та географічну структуру операцій банків, імена найбільших позичальників та пов'язаних з банками осіб.

Через впровадження санкцій Заходу євро та долар стали для російської економіки "реально небезпечними, токсичними активами". Тому російські банки намагаються всіма способами відмовлятися від токсичної валюти, яку їм приносять населення та корпоративні клієнти. Те пов'язано з тим, що перекази за кордон та використання банківських карток для оплати витрат за кордоном — це проблема для російської банківського сектору.

"Зобов'язання в іноземній валюті перед громадянами є, а виконати їх у тій формі, яка була передбачена договором рахунку або вкладу, банки з причин, що не залежать від них, не можуть", — сказав заступник голови Центробанку Росії.

Що відомо

  • Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, низка компаній покинули Росію та продовжують це роботи. Зокрема з російського ринку пішли Marks & Spencer, McDonald’s, Nestle, Coca-Cola та Pepsi та інші.
  • Щоб уповільнити зростання курсу рубля, Росія розглядає план купівлі $70 мільярдів у юанях та інших "дружніх" валютах у 2022 році.
На початок