Росія використовує зникнення людей як метод ведення війни — правозахисники

Росія використовує зникнення людей як метод ведення війни — правозахисники

Росія використовує зникнення людей як метод ведення війни — правозахисники
. Покровськ, Україна — 2 червня 2022 року (ФОТО: МАРКУС ЯМ / LOS ANGELES TIMES)

Після початку повномасштабного вторгнення Росія почала масово викрадати українців на окупованих територіях, використовуючи тортури й подекуди страти. Зникнення як метод залякування й придушення спротиву РФ почала використовувати ще у 2014 році, однак у 2022 вони стали масовим явищем.

Про це заявила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час онлайн-конференції 30 серпня до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень.

Вона зазначила, з 24 лютого ZMINA задокументувала щонайменше 311 випадків насильницьких зникнень українців на окупованих територіях. Потерпілі є активними членами місцевих громад, включаючи представників органів місцевого самоврядування, журналістів, волонтерів, освітян, релігійних і культурних діячів, активістів, які не були згодні з окупацією, або членів їхніх родин.

181 людину з цього числа звільнили, але 118 наразі вважаються зниклими або перебувають у російському полоні.

"Російські військові щодня викрадають цивільних українців незалежно від їхнього статусу. Наша організація змогла задокументувати лише невелику частину цієї злочинної практики окупантів. Водночас ми з впевненістю можемо стверджувати, що в зоні особливого ризику насильницьких зникнень знаходяться активісти та волонтери, посадові особи місцевого самоврядування, освітяни та інші люди, які активно виявлять свою позицію. На сьогодні ми зафіксували щонайменше 127 випадків викрадень активістів та волонтерів, 98 викрадень посадовців місцевого самоврядування та 28 – освітян", — повідомила дослідниця Центру прав людини ZMINA Надія Добрянська.

12 осіб були закатовані чи убиті в полоні або померли після звільнення, не переживши катувань, продовжує Добрянська. Вона додає, що найбільша кількість зниклих українців зафіксована на окупованому півдні України: в Херсонській області було викрадено 119 людей, а в Запорізькій — 90. В окупованих районах Харківщини наразі відомо про 27 насильницьких зникнень.

"Водночас інформації з окупованих територій Донецької та Луганської мало через активні бойові дії та проблеми зі зв’язком. Тому наші підрахунки включають 45 насильницьких зникнень в Донецькій області і 2 випадки в Луганській області, хоча зрозуміло, що через брак інформації з окупованого Маріуполя ці цифри можуть набагато вищими", — додає правозахисниця.

Росія часто викрадає родичів українських військовослужбовців, ветеранів, представників правоохоронних органів, місцевих бізнесменів. Упродовж 2014-2021 років громадська організація КримSOS здійснювала системну роботу на тему насильницьких зникнень. Тоді було зафіксовано 44 випадки насильницьких зникнень у Криму, 15 з них — люди, чия доля та місцеперебування досі невідомі, — повідомляє Олексій Тільненко, голова правління КримSOS.

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко розповіла, що Росія утримує українців в окупованому Криму, у СІЗО Брянської, Бєлгородської, Курської, Ростовської, Рязанської областей. Часто цивільні знаходяться поряд з військовослужбовцями, й навіть в одних камерах. Також багато українців утримуються на тимчасово окупованих територіях України.

Експертка зауважує, що українців викрадають з декількох причин: через невибіркові затримання, коли у лютому-березні РФ на півночі України намагалася максимально поповнити свій "обмінний фонд", з метою схиляння до співпраці; через активну позицію громадян та спілкування з представниками ЗСУ, а також для перевірки на лояльність до окупаційної влади і "фільтрації".

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив: після 24 лютого 2022 року тільки на Херсонщині зафіксовано 303 випадки насильницьких зникнень, 121 особу звільнили, 1 людину вбили і доля ще 181 людини залишається невідомою.

"Точну кількість таких випадків наразі в Україні підрахувати неможливо. З моменту повномасштабного вторгнення практика насильницьких зникнень стала однією з розповсюджених методів залякування громадян на новоокупованих територіях", — додав Лубінець.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Для пошуку полонених військових запустили проєкт "Пошук.Полон"

На початок