Взимку дефіциту продуктів не буде — експерт розповів, чи знизяться ціни

Взимку дефіциту продуктів не буде — експерт розповів, чи знизяться ціни

Ексклюзивно
Взимку дефіциту продуктів не буде — експерт розповів, чи знизяться ціни
. Житомир, 14 червня 2022 року. Фото: Суспільне Житомир

Цьогоріч в Україні найбільше здорожчали продукти харчування в порівнянні з минулим та позаминулим роками, коли на першому місці були енергоносії. Про це Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів Суспільному в ефірі єдиного телемарафону. За його словами, взимку дефіциту продуктів не буде, а у вересні можливе зниження цін.

“Щодо подорожчання, то продукти харчування суттєво залежать від загальної інфляції в країні. Якщо на опалення, тобто газ, вугілля в цьому році держава стримує ціноутворення, то на продукти харчування ні”, — пояснив Дорошенко.

За його словами, цьогоріч довелося побачити суттєве зростання цін. І воно не остаточне. Серед чинників, які впливають, на подорожчання продуктів, Дорошенко назвав енергоносії і дефіцит окремих українських продуктів, які вже не можна постачати з півдня.

“Ми побачили суттєве збільшення імпорту, навіть кавуни везуть з-за кордону, чого раніше навіть не можна було припустити. Ця ситуація, з одного боку, погана для країни, тому що це погіршує торговельний баланс та бізнес, бо не купують українське, але для споживача, то це впливає на стабілізацію цін”, — сказав голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

За його словами, найбільше люди купують в цьому році картоплю.

“Вона найдешевший продукт, навіть порівняно з подорожчанням хліба картопля не так різко зростала в ціні. Тому це продукт номер один на сьогодні, можливо, для українців”, — сказав Дорошенко.

Чому Україні потрібен експорт продуктів

За словами Дорошенка, багато хто вважає, чим більше певного продукту залишиться в країні, тим більше він здешевшає. Це не так. “Коли говоримо про зернові, кукурудзу, соняшник, то чим більше ми зможемо вивезти з України, тим більше стабілізується ціна на світовому ринку і в нашій країні в тому числі”, — пояснив Дорошенко.

Це і валюта до держбюджету, надходження до бізнесу, це заробітна плата. І в тому числі це збиває ціну на світовому ринку. На сьогодні Україна забезпечена зерновими на кілька років вперед, тому питання номер один — експорт.

Щодо ягід, то цього року бачимо, що українські виробники не так сильно можуть експортувати по більшості позицій, як і не тільки по ягодах, до Європи.

“Україна тут нарощувала виробництво дуже суттєво. Якраз те, що залишилося на внутрішньому ринку, воно швидко псується — наприклад, курячі яйця, термін зберігання яких близько 30 діб. Немає експорту або він менший, і ціна падає в Україні”, — сказав голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Взимку дефіциту продуктів не буде

За його словами, восени та взимку дефіциту точно не буде по жодній позиції продуктів.

“Ми побачили, як тільки не вистачає українського, імпорт швидко заміщає українську продукцію, це погано. Але він зникне одразу як тільки з’явиться наша вітчизняна”, — сказав Дорошенко.

Чи можливе зниження цін на продукти

Дорошенко також прокоментував можливе коливання цін.

“В липні ми побачили подорожчання, тобто була інфляція. Хоча в попередні роки в деяких бачили дефляцію в країні. В серпні, скоріше за все, ми також побачимо зростання цін, але не таке суттєве, як всі попередні місяці”, — сказав Дорошенко.

А от у вересні, за його словами, можливо, більшість фермерських господарств або великих приватних, коли збере врожай, не буде закладати його на зберігання.

“Я говорю про овочі, фрукти, яблука. Тому що ніхто не може зараз сказати, по-перше, яка буде ціна зберігання, коштуватимуть енергоносії для бізнесу тому що для населення ціна зафіксована, а для бізнесу ні. А, по-друге, ніхто не знає, чи прилетить ракета. Тому багато хто буде старатися продати замість того, щоб зберігати”, — сказав Дорошенко.

Тож, у вересні можливий або спад ціни, або не буде зростання.

А у жовтні, листопаді, грудні буде подорожчання.

“Чим більше податків буде сплачуватися в нашій країні і надходжень від митниці та наших закордонних партнерів, тим менше буде зростання ціни. Навіть голова НБУ попередив, якщо ми не зможемо забезпечити себе власними надходженнями, то доведеться ще більше друкувати коштів, і інфляція до кінця року може додати ще 10% або навіть більше”, — сказав Дорошенко.

А продукти, за його словами, будуть дорожчати рівно на стільки, на скільки буде інфляція, плюс ще можливо 2-3%.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 187. Текстовий онлайн

На початок