Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн
. Жінка стоїть у своєму частково зруйнованому будинку після російської атаки в селі Чаплине, 25 серпня 2022 р. Кількість загиблих від російського ракетного обстрілу сягнула 25 осіб, у тому числі щонайменше двоє дітей. Фото: АР

26 серпня — 184 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна закупила необхідні препарати для захисту щитовидної залози у разі аварії на АЕС. Як повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, на складах МОЗ зберігається достатня кількість цього препарату з тим, щоб вчасно його доставити в медзаклади, з урахуванням того, куди, якщо станеться аварія на ЗАЕС, пошириться радіоактивний пил.
  • Голова МАГАТЕ сподівається на допуск місії на ЗАЕС найближчими днями. Як пише The Wall Street Journal візит може відбутися 29 серпня. Україна повідомила агенцію, що ЗАЕС має постійний доступ до електроенергії за межами майданчика для охолодження та забезпечення безпеки, а один реакторний блок знову підключено до національної мережі.
  • У Amnesty International прокоментували плани РФ щодо так званого "суду" над "азовцями". Правозахисники наголосили, що російські фіктивні судові процеси над військовополоненими в Маріуполі є незаконними та "знущанням з правосуддя".
  • У зв'язку з бойовими діями український уряд планує провести евакуацію населення із частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. При цьому евакуйованим обіцяють надати грошову допомогу.
  • Голові Чеченської Республіки РФ Рамзану Кадирову та двом його поплічникам Даніілу Мартинову та Хусейну Межидову оголошено підозру у вчиненні воєнних злочинів на території України.

ЗАЕС досі відключена від усіх енергоблоків

В "Енергоатомі" повідомили, що станом на 9:00 26 серпня 2022 року всі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає.

"Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України. Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі", — повідомили у державному підприємстві.

Суспільне завершує текстовий онлайн 184 дня війни. Хроніка 27 серпня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн
Пожежники працюють над гасінням пожежі після того, як РФ пошкодила будівлю технікуму в Слов'янську, Україна, 26 серпня 2022 р. Фото: АР

ЄБРР надасть державному мережевому оператору України кредит на 97 млн євро

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що виділені кошти забезпечать стабільність роботи Укренерго. Це "надзвичайно важлива підтримка країни під час військової агресії", — сказав Марченко.

Зеленський: атомникам, усім фахівцям енергетичної галузі вдається оберігати Запорізьку атомну станцію

"Нашим атомникам, усім фахівцям енергетичної галузі вдається оберігати Запорізьку атомну станцію від найгіршого сценарію, який постійно провокують російські сили. Наразі станцію вдалося підімкнути до мережі. Вітаю. Вона виробляє енергію для України. Важливо, щоб місія МАГАТЕ прибула на станцію якнайшвидше й допомогла тримати АЕС під українським контролем у постійному режимі. Тому так важливо, щоб російські війська вийшли зі станції та сусідніх районів і щоб зникла загроза обстрілів самої станції чи ліній електропередачі з неї. Українські дипломати й наші партнери продовжують у щоденному режимі боротися за безпеку для ЗАЕС. І сьогодні я хочу подякувати і всім тим, хто мобілізує реакцію світу на російський радіаційний шантаж. Всім нашим атомникам – ви молодці, ви круті", — сказав президент Зеленський у зверненні.

Королева Єлизавета ІІ прийняла в дар капелюшок від українського дизайнера

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ прийняла в дар капелюшок від українського дизайнера Руслана Багінського, який він створив на знак подяки за підтримку Британією України.

"Її Величність королева Єлизавета ІІ погодилася прийняти фірмовий капелюшок із України", — йдеться у дописі бренду.

24 серпня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова передала послу Великої Британії Мелінді Сіммонс капелюшок від дизайнера Руслана Багінського для королеви Єлизавети ІІ.

Руслан Багінський – український дизайнер головних уборів та аксесуарів, засновник бренду Ruslan Baginskiy.

У лютому 2020 р. перша леді України Олена Зеленська вдягла головний убір Ruslan Baginskiy на прийом до Папи Римського.

МЗС України закликає підтримати петицію «Путіна під трибунал»

Міністерство закордонних справ України закликає підтримати петицію "Путіна під трибунал» на платформі Avaaz.

"Віддавши наказ напасти на Україну, путін вчинив злочин агресії, найтяжчий з усіх злочинів проти міжнародного миру. Цей злочин не може і не має залишитися безкарним. Саме тому ми закликаємо наших міжнародних партнерів підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Світова громадська підтримка ініціативи дуже важлива. Ми закликаємо людей по всьому світу підписати петицію «путіна під трибунал", — цитує МЗС міністра Дмитра Кулебу.

У березні Кулеба вперше закликав міжнародну спільноту створити такий спецтрибунал. Відтоді ця ідея отримала підтримку юридичної спільноти та громадянського суспільства, ПАРЄ, Європарламенту, ПА НАТО та ПА ОБСЄ, а також 1,8 мільйона людей, що підписали петицію на Avaaz. Російська влада вимагає від Avaaz видалити петицію під назвою "путіна під трибунал", яка закликає притягнути до відповідальності російське політичне та військове керівництво, зокрема шляхом створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, наголошує міністерство.

МЗС підкреслює, що громадська підтримка цієї ідеї в усьому світі дуже важлива: "Avaaz закликав прихильників петиції зібрати більше підписів, щоб досягти позначки у 2 мільйони. Ми приєднуємося до Avaaz і закликаємо підтримати петицію. Маємо довести російським лідерам, що їхні злочини не залишаться безкарними і що позиція світу щодо відповідальність за тяжкі злочини, скоєні російськими посадовцями та військовими в Україні та проти неї, залишається жорсткою".

Подоляк: Зеленський проти переговорів з РФ і українське суспільство тут непохитне

Про це радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив виданню The Hill.

За його словами, зброя від міжнародних партнерів України може швидко переламати хід війни, якщо отримувати її більше та швидше. Це дасть Україні протистояти спробам Путіна почати переговори додав Подоляк і назвав перспективу таких переговорів "смертним вироком для України".

"Президент Зеленський виразно проти цього (переговорів - ред.) і українське суспільство непохитне в цьому, тому що ми повністю усвідомлюємо ризики", — наголосив Подоляк.

Він попередив, що Росія скористається будь-якою паузою в бойових діях, щоб знову мобілізуватися і почати ще сильнішу атаку на Україну. За відсутності переговорів Подоляк сказав, що Путін, ймовірно, зосередиться на війні на виснаження, щоб послабити міжнародну підтримку: "Вони почнуть маніпулювати настроями, діями, щоб продемонструвати і поглибити цю втому від війни".

Подоляк також попередив, що Москва може "подумати про деякі терористичні атаки на об'єкти інфраструктури в Європі, щоб вони могли прийти до якоїсь переговорної позиції або відстоювати свої власні вигоди".

На Київщині затримали чоловіка, який розстріляв український прапор

Як повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, чоловіку за наругу над державними символами, незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами, а також погрозу вбивством працівнику правоохоронного органу загрожує до семи років позбавлення волі.

"Розстріляв Державний Прапор України та погрожував поліцейським гранатою. Цього 30-річного лиходія ми затримали цієї ночі на Обухівщині. Спочатку зловмисник відкрив стрілянину з рушниці по українському стягу, коли ж на місце прибув наряд, схопив гранату і грозився підірвати правоохоронців та себе", — написав Нєбитов.

Чоловік знаходився в стані алкогольного сп’яніння. У лиходія вилучили зброю, набої та гранату Ф-1. Наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового утримання.

Скільки українських пам'яток культури зруйнували російські війська за час війни

Від початку повномасштабного вторгнення зафіксовано 464 епізоди воєнних злочинів Росії проти української культурної спадщини. За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, внаслідок обстрілів російських окупантів зазнали руйнацій і пошкоджень 139 об’єктів культурної спадщини України. Мова йде про пам’ятки національного та місцевого значення, об’єкти цінної історичної забудови тощо.

Окрім того, були знищені або постраждали 361 мистецький об’єкт та заклад культури. Це релігійні споруди, бібліотеки, музеї та заповідники. Злочини російських окупантів було зафіксовано у 15 регіонах України. Найбільше пошкоджень виявлено у Харківській та у Донецькій областях.

Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн
Дерев'яний скит Святогірської лаври, фото: Юрій Кочевенко

Залужний переговорив з головою об’єднаного комітету начальників штабів США Міллі

Як повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ, головнокомандувач Валерій Залужний провів телефонну розмову із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

"Отримав запевнення генерала Міллі у непохитній допомозі особисто Президента Джо Байдена, обох палат парламенту та американського народу загалом. Поінформував про оперативну обстановку по всій лінії фронту. Зауважив, що противник поширює дезінформацію щодо ситуації на Запорізькій АЕС, звинувачуючи в її обстрілах українських військових", — зазначив Залужний.

Голова МАГАТЕ сподівається на допуск місії на ЗАЕС найближчими днями

"Я продовжую активні та інтенсивні консультації з усіма сторонами щодо організації та очолення місії МАГАТЕ на ЗАЕС, сподіваюся, що вже в наступні дні. Як показала вчорашня раптова втрата зовнішньої лінії електропередач, місія МАГАТЕ терміново необхідна", — заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гросі.

Як пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела візит може відбутися 29 серпня

Україна повідомила МАГАТЕ, що ЗАЕС має постійний доступ до електроенергії за межами майданчика для охолодження та забезпечення безпеки, а один реакторний блок знову підключено до національної мережі.

У Запоріжжі спрацювало ППО

Про це повідомив голова ОВА Олександр Старух.

"Гучні звуки вибухів, що було чутно годину тому в обласному центрі — це результат роботи протиповітряних сил ЗСУ. З боку Василівки ворог атакував населені пункті поблизу Запоріжжя. За попередньою інформацією, ніхто не постраждав. Зруйноване відбудуємо", — написав Старух у Telegram.

Der Spiegel: Росія могла шпигувати за тренуванням ЗСУ в Німеччині

Підготовка українських військовослужбовців у Німеччині могла опинитися під пильною увагою агентів російських спецслужб, пише Der Spiegel з посиланням на джерела в службах безпеки.

Біля об'єктів Бундесверу стали часто помічати підозрілі автомобілі і безпілотники. Про зростаючу загрозу шпигунської діяльності у зв'язку з підготовкою українських військових в Німеччині і поставками зброї Києву заявила глава контррозвідки Мартіна Розенберг.

Спецслужба виявила підозрілі автомобілі в Ідар-Оберштайні та Графенвері. Там українці навчаються, зокрема, поводженню з німецькими самохідними установками Panzerhaubitze-2000, Берлін обіцяв поставити Києву сотню таких машин.

На найбільшому в Європі полігоні США в Графенвере у верхньому Пфальці інструктори готують українських бійців до використання американських артилерійських систем, радарів і бронемашин, що поставляються в рамках військової допомоги.

"Азов" знищив російський склад з боєкомплектами на Харківщині

У селищі Тернова Харківської області українські військові знищили склад окупантів із боєкомплектами та 38 російських солдатів. Про це повідомив командир загону сил спеціальних операцій "Азов Харків" Анатолій Сидоренко.

За його даними, операцію проводили на початку серпня.

На складах РФ у Мелітопольському районі чутно вибухи

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Чергова "бавовна" на ворожих складах на території Новобогданівської ОТГ Мелітопольського району. Мешканці громади чули декілька вибухів, наразі спостерігається задимлення. Чекаємо підтвердження ліквідації ще однієї бази рашистів", — розповів Федоров.

МЗС закликало ЮНЕСКО відреагувати на погрози росіян батькам у Маріуполі

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Зіткнувшись з опором, Росія погрожує батькам в Херсонській і Запорізькій областях відправити дітей в дитячі будинки, якщо вони не запишуть їх в захоплені Росією школи. Москва використовує освіту як інструмент гноблення. Ми закликаємо ЮНЕСКО терміново відреагувати на цей злочин", — сказав Ніколенко.

У Маріуполі батьків змушують віддавати дітей до шкіл російських окупантів. Освітяни, які пішли на співпрацю з окупантами масово розсилають повідомлення батькам, прямо вказуючи що за умови проживання в місті та не відвідування окупаційних шкіл, дітей буде вилучено з родин примусово.

А на Луганщині росіяни пропонують гроші батькам, які віддадуть дітей у російські школи.

Ляшко: Держава закупила необхідні препарати для захисту щитовидної залози у разі аварії на АЕС

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Держава закупила в достатній кількості препарати, які дозволять нам захистити щитовидну залозу, щоб радіаційний йод не мав негативного впливу, і вони будуть видані тоді, коли потрібно. Всі заклади охорони здоров'я в потенційній зоні впливу забезпечені цим препаратом", — наголосив міністр.

За його словами, на складах МОЗ зберігається достатня кількість цього препарату з тим, щоб вчасно його доставити в медзаклади, з урахуванням того, куди, якщо станеться аварія на ЗАЕС, пошириться радіоактивний пил.

"Скуповувати йодовмісні препарати непотрібно, у нас є закуплений препарат саме в тому дозуванні, в якому рекомендують наші вчені. Там буде достатньо однієї пігулки на першому етапі. Це все є. Але наразі, якщо воно не роздається людям, то виключно з тієї причини, що немає необхідності, або з причини, щоб люди з переляку не випили його з профілактичною метою", — додав Ляшко.

Прокуратура оголосила в розшук стрільця РФ, який катував людей на Чернігівщині

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, під час окупації група військовослужбовців РФ неодноразово затримували та наносили тілесні ушкодження одному з мешканців села Вишневе на Чернігівщині.

Двічі потерпілого понад добу утримували в морозну погоду в неопалюваному складському приміщенні, де над ним знущались та били прикладами автоматів. Його матір похилого віку тримали у вантажному відділенні автомобіля.

"Окупанти заволоділи транспортним засобом чоловіка, яким перевозили награбоване у місцевих мешканців майно. Обвинувальний акт за ч. 1 ст. 438 КК України стосовно стрільця мотострілецької бригади тактичного об’єднання сухопутних військ Російської Федерації, який жорстоко поводився з цивільним населенням під час окупації села Вишневе Чернігівського району до суду скеровано до суду. Його оголошено в розшук", — йдеться в повідомленні.

В Україні презентували Реєстр пошкодженого та знищеного майна

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

"Через портал і застосунок Дія українці подали понад 256 тисяч заяв про пошкоджене майно. Проте ця цифра не є остаточною, оскільки не враховує пошкоджену інфраструктуру та промислові об’єкти. Тепер вся інформація про майно, що постраждало від російської агресії, буде інтегрована в спеціальний Реєстр", — йдеться в повідомленні.

Італія надасть Україні 2 мільйони євро на розмінування територій

Про це заявив міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Луіджі Ді Майо під час зустрічі з міністром внутрішніх справ України Денисом Монастирським.

"Багато італійських великих та малих міст мають підписані меморандуми про співпрацю з українськими містами. Це братерство між містами, яке народилося або до війни, або під час неї. І ми хочемо використати цей канал для того, щоб працювати у напрямі відновлення України. Починаючи від сьогодні, Італія як на найвищому державному рівні, так і на місцевих рівнях зможе приєднатися до проєктів відновлення України. В рамках цього проєкту, ми вирішили надати 2 мільйони євро, які будуть направлені для гуманітарного розмінування", — зазначив очільник МЗС Італії.

Він також уточнив, що частину обладнання для розмінування, Італія зможе передати українським рятувальникам найближчим часом.

Французька TotalEnergies продала частку російського бізнесу

26 серпня 2022 року Total Energies і російська компанія "Новатэк" підписали остаточну угоду про купівлю-продаж 49% акцій Total Energies в "Тернефтегазе". Закриття очікується у вересні 2022 року, повідомляє пресслужба Total Energies.

Total Energies — мультиенергетична компанія, яка виробляє і продає енергоносії: нафту і біопаливо, природний газ і екологічно чисті гази, поновлювані джерела енергії та електроенергію.

"У березні 2022 року Total Energies підтвердила своє найрішучіше засудження військової агресії Росії проти України і заявила, що забезпечить суворе дотримання поточних і майбутніх європейських санкцій, незалежно від наслідків для управління її активами в Росії", — зазначили в компанії.

Росія не припиняє спроби встановити повний контроль над Донецькою областю — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, на Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Росіяни задіяли ствольну артилерію для обстрілів цивільної і військової інфраструктури в районах населених пунктів Середина Буда, Шевченкове, Катеринівка та Вільне Сумської області.

"На Харківському напрямку війська РФ продовжують вести бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів. Здійснили обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії біля Варварівки, Удів, Слатиного, Петрівки, Борщової, Великих Проходів, Піщаного, Руських Тишків, Шестакового, Слобожанського, Андріївки та Гусарівки. Також росіяни завдали авіаційних ударів неподалік Мосьпанового, Первомайського та Байрака. Вели повітряну розвідку в районах населених пунктів Питомник, Черкаська Лозова і Шестакове", — йдеться у повідомленні.

На Слов’янському напрямку росіяни намагаються відновити наступ в напрямку населеного пункту Барвінкове. Зафіксовано обстріли поблизу Чепіля, Бражківки, Богородичного та Костянтинівки. Завдали авіаударів біля Бражівки та Залимана. Вели наступальний бій у напрямку Карнаухівки, успіху не мали, відійшли.

На Краматорському напрямку росіяни зі ствольної та реактивної артилерії обстрілювали райони населених пунктів Тетянівка, Івано-Дар’ївка, Званівка та Григорівка. Завдали авіаційних ударів поблизу Спірного та Сіверська. Вели повітряну розвідку біля Тетянівки.

На Бахмутському напрямку військові РФ завдали вогневого ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ у районах населених пунктів Тихонівка, Васюківка, Соледар, Бахмут та Шуми. Задіяли авіацію для ударів біля Яковлівки та Кодеми, намагалися вести штурмові дії у напрямках населених пунктів Соледар, Бахмутське, Бахмут та Кодема, успіху не мали.

На Авдіївському напрямку росіяни обстрілювали райони Олександрополя, Нью-Йорка, Новобахмутівки, Нетайлового, Галицинівки, Невельського, Опитного та Мар’їнки. Завдали авіаударів неподалік Первомайського, Красногорівки та Мар’їнки. Намагалися покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Невельське, отримали відсіч та відійшли.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Золотої Ниви, Пречистівки, Павлівки та Володимирівки. Ударів авіації РФ зазнали райони Володимирівки та Новомихайлівки.

На Запорізькому напрямку росіяни обстрілювали райони населених пунктів Великомихайлівка, Новосілка, Времівка, Малинівка, Дорожнянка, Полтавка, Оріхів та Мала Токмачка. Завдали авіаційних ударів біля Ольгівського та Гуляйполя.

На Південнобузькому напрямку військові РФ продовжили обстріли районів населених пунктів Миколаїв, Кривий Ріг, Лупареве, Прибузьке, Посад-Покровське, Новогригорівка, Партизанське, Червона Долина, Велике Артакове, Квітневе, Іванівка, Потьомкине, Трудолюбівка, Благодатне, Таврійське, Первомайське, Широке та Поляна. Ударами авіації намагалися зруйнувати важливі об’єкти інфраструктури в районах населених пунктів Олександрівка, Лозове та Ольгине.

В Україну надійшли перші листи від військовополонених

Про це повідомила віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"За Женевськими конвенціями наші військовополонені вправі надсилати та отримувати листи. Національне інформаційне бюро Мінреінтеграції розпочало роботу з організації листування наших військовополонених з їхніми рідними. Днями до України прибула перша партія листів. НІБ працює над їх передачею рідним військовополонених", — написала Верещук.

Перша леді України запустила аудіогід у палаці Шенбрунн

Про це Олена Зеленська повідомила у Facebook.

"Сьогодні приєдналася до запуску українського аудіогіда в Шенбрунні. Таких у межах мого ще довоєнного проєкту – вже понад 40 у світі. Але в ці пів року, що агресор веде проти нас повномасштабну загарбницьку війну, аудіогіди – не просто туристична опція, а цивілізаційний фронт, де перемагають мова та культура", — зазначила Зеленська.

Ексголову забороненої партії ОПЗЖ Бойка помітили у Карлових Варах

Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми".

Ексголова ОПЗЖ, а тепер голова депутатської фракції "Платформа за життя та мир"(сформованої із частини ексчленів фракції ОПЗЖ) Юрій Бойко прогулювався 25 серпня на чеському курорті Карлові Вари.

"Його речник відповів "Схемам", що Бойко"взяв відпустку за власний рахунок з 22 по 29 серпня", а у Карлових Варах перебуває на лікуванні.

Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн
Фото: "Схеми"

Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн
Фото: "Схеми"

Хасидів просять не їхати в Умань на святкування Рош га-Шана

СБУ та Національна поліція рекомендують паломникам-хасидам утриматися цього року від візиту до України на святкування Рош га-Шана. Таке рішення ухвалили спільно з правоохоронними структурами Ізраїля та іншими відповідальними органами української влади, розповіли Суспільному в пресслужбі СБУ.

Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн
Суспільне Черкаси/ Анна Корнієнко, святкування Рош га-Шана у 2021 році

"Це пов’язано із високою ймовірністю ракетних обстрілів і дій російської сторони, спрямованих на дестабілізацію міжнаціональних відносин і завдання шкоди міжнародному іміджу України", — пояснили в пресслужбі.

Правоохоронці зазначили, що попри усі заходи безпеки, Росія може використати приїзд і масове скупчення паломників для влаштування провокацій.

Експертам МАГАТЕ нарешті потрібно дозволити приїхати на об’єкт — Боррель

"Ситуація навколо Запорізької АЕС залишається вкрай тривожною. Росія повинна забезпечити безперешкодний ремонт пошкоджених ліній електропередач і повне підключення до української електромережі. Експертам МАГАТЕ нарешті потрібно дозволити приїхати на об’єкт", — написав у Twitter високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Росія почала виводити з Криму авіацію — ЗМІ

Про це пише Business Insider з посиланням на звіт НАТО.

Видання зазначає, що російські військові вже відправили десять винищувачів з Криму назад на територію Росії. Серед них — шість Су-35С і чотири перехоплювачі МіГ-31БМ.

При цьому, як повідомляє розвідка НАТО, "Бельбек" під Севастополем досі залишається "найважливішим аеродромом Росії, який забезпечує авіаційну підтримку на півдні України і над Чорним морем". Там як і раніше знаходяться близько 32 винищувачів: Су-27 і кілька Су-35С і МіГ-31БМ.

Крім того, Росія збільшила кількість своїх тактичних ракет класу "земля — повітря" в Криму. Дії Росії — наслідки кількох атак по військових об'єктах Криму, імовірно скоєних українськими партизанами та ЗСУ, зазначає видання.

Понад 20 РСЗВ HIMARS, M270 та MARS "залишаються в строю", — Міноборони

Як повідомило Міністерство оборони, усі системи надані міжнародними партнерами РСЗВ залишаються у використанні.

"20 + українських HIMARS, M270 і MARS. Всі залишаються в строю. Понад 50 російських складів зі зброєю та боєприпасами — вийшли з гри", — йдеться у повідомленні.

На Запоріжжі 9 правоохоронцям повідомили про підозру у держзраді

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"З квітня 2022 року шість поліцейських з Мелітополя та три з Токмака зрадили присязі та почали співпрацювати з окупантами. Вони виконують службові обов'язки, покладені на них псевдоправоохоронними органами у тимчасово окупованих містах Запорізької області. Підозрювані задіяні в патрулюванні вулиць та у проведенні обшуків за місцями мешкання колишніх їх колег. Прокурори Запорізької обласної прокуратури повідомили їм про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України)", — йдеться у повідомленні.

В Ірпені встановили пам’ятний знак Силам Територіальної оборони

"На честь воїнів-добровольців, які першими стали на оборону міста Ірпінь і зробили усе, аби вигнати ворога з півночі Київщини - міська влада встановила перший в Україні пам’ятний знак Силам Територіальної оборони Збройних Сил України", — повідомили в Генштабі ЗСУ.

Amnesty International: фіктивні суди РФ над військовополоненими в Маріуполі незаконні і неприйнятні

Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

"Будь-які дії підтримуваних Росією збройних угруповань по суду над українськими військовополоненими в так званому "міжнародному трибуналі" в Маріуполі є незаконними. Це — подальший акт жорстокості стосовно міста, яке вже сильно постраждало від російської агресивної війни проти України", — завила директорка Amnesty International по Східній Європі і Центральній Азії Марі Стратерс.

Правозахисники зазначили, що умисне позбавлення військовополонених права на справедливий судовий розгляд рівносильно воєнному злочину.

"Влаштовуючи такі фіктивні 'судові процеси", Росія – як держава-окупант – робить з правосуддя насмішку і публічний театр", — зазначили в Amnesty International.

Кількість постраждалих внаслідок удару по Чаплиному збільшилась

У Чаплиному на Дніпропетровщині 24 серпня загинули 25 людей, 42 були поранені, — повідомив голова обласної ради Микола Лукашук на брифінгу.

Росія отримала сотні іранських безпілотників, які можуть використати проти України — AP

Росія отримала сотні іранських безпілотників, які можуть бути використані у війні проти України, попри те, що США попередили Тегеран — не відправляти їх.

Про це повідомляє агентство Associated Press з посиланням на представників західних розвідок.

"Не зрозуміло, чи почала Росія використовувати безпілотники проти українських цілей, але безпілотники, схоже, працюють та готові до використання", — заявили журналістам офіційні особи, які говорили на умовах анонімності.

Повідомлення про постачання безпілотників — це ознака більш тісної військової співпраці між давніми союзниками, зазначає видання.

У політичних колах про це говорять на тлі поточних перемовин США та Ірану щодо відновлення виконання Іраном ядерної угоди 2015 року, з якої США вийшли у 2018 році. Ідея полягає у пом’якшенні санкцій проти Ірану в обмін на обмеження його ядреної програми.

Водночас противники повернення до Угоди вважають, що скасування санкцій проти Тегерана може дозволити РФ посилити військові дії в Україні та обійти свої санкції, переправляючи нафту та інші ресурси через Іран, — пише АР.

Литва придбає для України безпілотники-камікадзе

Литва придбає для Збройних сил України 37 польських безпілотників-камікадзе Warmate. Для цього литовці зібрали понад 1 млн євро. Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідаса Анушаускаса. За його словами, кошти зібрали в рамках ініціативи "Легіон Бум".

СБУ затримала керівника Інституту підготовки юридичних кадрів Служби безпеки

СБУ повідомила про підозру у державній зраді тимчасовому виконувачу обов’язків голови Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Наразі затриманому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочинів.

Росія спалює газ, який мала б експортувати до Німеччини — BBC

Тоді як в Європі стрімко зростають витрати на енергоносії, Росія щодня спалює великі обсяги природного газу, будучи не в змозі його продати. Про це повідомляє BBC із посиланням на дані аналітичної групи Rystad Energy.

Було виявлено, що завод "Газпром СПГ Портовая", що розташований північний захід від Санкт-Петербурга неподалік кордону з Фінляндією, щодня спалює 4,34 мільйона кубічних метрів газу на суму приблизно 10 мільйонів доларів.

Газ мав би постачатися до Німеччини через "Північний потік 1", проте з середини липня Росія значно обмежила постачання через даний газопровід, заявивши про ремонтні роботи.

Зазначається, що спалювання природного газу є поширеним явищем на переробних заводах: зазвичай це робиться із технічних причин або міркувань безпеки. Проте ще на початку літа дослідники зафіксували значення зростання тепла, яке виділяє завод.

Генеральний директор компанії Carpetio, що займається пошуком рішень для спалювання газу, Марк Девіс вважає, що рішення РФ було цілком обдуманим і не випадковим.

"Оператори часто дуже вагаються щодо фактичного закриття об'єктів, побоюючись, що вони можуть бути технічно складними або дорогими для повторного запуску, і, ймовірно, це так", — зазначив Девіс.

Водночас вплив горіння на навколишнє середовище турбує вчених, адже обсяги вуглецю й тепла, що виділяються, можуть прискорити танення льодового покриву в Арктиці.

Росіяни завезли до Мелітополя десять хімічних лабораторій — мер

Російські військові завезли до Мелітополя Запорізької області близько десяти хімічних лабораторій, які призначено для порятунку у разі викиду радіації на Запорізькій АЕС, повідомив мер міста Іван Федоров.

"Десять хімічних лабораторій знаходяться на території одного з лікарняних закладів Мелітополя", — сказав він.

Влада міста вважає, що загарбники завезли лабораторії для того, аби врятувати своїх офіцерів і генералів у випадку радіаційних викидів на Запорізькій АЕС і додав, що "про цивільне населення ніхто не думає".

"Все готово": Лукашенко погрожує Заходу ядерною зброєю

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив Заходу ядерною зброєю, заявивши, що військова авіація Білорусі вже переобладнана під можливість транспортування зброї.

Слова Лукашенка цитує видання BELTA.

"Вони повинні розуміти, що ніякі вертольоти, літаки, якщо вони підуть на загострення, їх не врятують. Ми колись з Путіним в Пітері заявили, що переобладнуємо білоруські літаки Су-24 для того, щоб вони могли нести ядерну зброю. Ви що, думаєте, ми язиком ляпаємо? Все готово!", — повідомив Лукашенко.

У зверненні до Дня Незалежності України американські дипломати заявили, що зосередженість режиму Лукашенка виключно на збереженні влади підірвала суверенітет Білорусі і поставила територію країни, її повітряний простір та інфраструктуру на службу військовим потребам Росії.

Дипломати підкреслили, що США продовжать притягати режим Лукашенка до відповідальності за порушення прав людини і політичні переслідування опозиції, а також за його підтримку війни РФ проти України.

ЗСУ завдавали ударів по Дар’ївському мосту на Херсонщині

ЗСУ завдавали ударів по Дар’ївському мосту через річку Інгулець в Херсонській області, зупинивши його експлуатацію.

"Ракетно-артилерійськими підрозділами продовжено виконання вогневих завдань, в тому числі по забезпеченню контролю над Дар'ївським мостом", — повідомили в ОК "Південь".

Як зазначають військові, експлуатація мосту наразі неможлива.

Дар'ївський міст
Дар'ївський міст через річку Інгулець розташований на трасі М14 між Новою Каховкою (біля 35 км) та Херсоном (біля 15 км).

"Путіна під трибунал": МЗС закликає підписати петицію щодо агресії проти України

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Перший крок для цього — підписання петиції "Путіна під трибунал".

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Віддавши наказ напасти на Україну, Путін вчинив злочин агресії, найтяжчий з усіх злочинів проти міжнародного миру. Цей злочин не може і не має залишитися безкарним. Саме тому ми закликаємо наших міжнародних партнерів підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Світова громадська підтримка ініціативи дуже важлива. Ми закликаємо людей по всьому світу підписати петицію "Путіна під трибунал", — заявив міністр.

У березні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вперше закликав міжнародну спільноту створити такий спецтрибунал. Відтоді ця ідея отримала підтримку юридичної спільноти та громадянського суспільства, ПАРЄ, Європарламенту, ПА НАТО та ПА ОБСЄ, а також 1,8 мільйона людей, що підписали петицію на сайті міжнародної громадської організації Avaaz.

Російська влада вимагає від Avaaz видалити петицію під назвою "Путіна під трибунал", яка закликає притягнути до відповідальності російське політичне та військове керівництво.

Avaaz закликав прихильників петиції зібрати більше підписів, щоб досягти позначки у 2 мільйони.

Під контролем ЗСУ — 45% Донеччини, де залишаються близько 350 тисяч жителів — голова ОВА

На Донеччині залишається приблизно 350 тисяч жителів. Під контролем ЗСУ залишаються 45% Донецької області. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Він додав, що 3/4 населення евакуйовано за останні пів року.

"Всі населені пункти Донеччини обстрілюються російськими окупантами. До червня росіяни не змогли захопити всю область", — розповів Кириленко.

За даними Кириленка, до повномасштабного вторгнення на підконтрольній Донеччині постійно проживало 1 млн 670 тис. населення.

Як повідомив під час брифінгу повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, за час обовʼязкової евакуації з Донеччини вже виїхали 9,6 тисячі людей. Люди виїхали до Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Хмельницької, Вінницької, Тернопільської та Київської області.

У Запоріжжі спрацювали сили ППО

У Запоріжжі було чутно вибухи — очільник ОВА Старух повідомив, що спрацювали сили ППО.

ЗАЕС підключена до енергомережі — Енергоатом

В "Енергоатомі" повідомили, що Запорізька атомна електростанція підключена до мережі та виробляє електроенергію для потреб України.

"Сьогодні, 26 серпня 2022 року, о 14:04 один із зупинених вчора енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі, триває набір потужності Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає", — повідомили в держпідприємстві.

СБУ оголосила про підозру Кадирову і його найближчим поплічникам

У Службі безпеки повідомили, що вони зібрали беззаперечні докази воєнних злочинів з боку Рамзана Кадирова — голови Чечні РФ, Даніїла Мартинова — заступника начальника управління федеральної служби військ національної гвардії РФ по Чеченській Республіці, та Хусейна Межидова — командира тактичної групи 249 окремого моторизованого батальйону "Південь" 46.

Наразі слідчі СБУ оголосили Кадирову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році).

Триває слідство для встановлення інших злочинів, вчинених фігурантами під час ведення бойових дій проти України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управління СБУ, за оперативним супроводом Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою (ГУ «Д») СБУ та Національної поліції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Пересування військ РФ Дар'ївським мостом на Херсонщині зупинено — ОК "Південь"

Ракетно-артилерійські підрозділи Збройних сил України тримають на контролі пересування військ РФ Дар'ївським мостом. Його експлуатація наразі зупинена. Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

Також у повідомленні сказано, що зранку, 26 серпня, на Херсонщині, Збройні сили України завдали ударів по скупченнях військ та техніці армії РФ поблизу Високопілля.

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області оголошена повітряна тривога.

Радянську символіку з будівлі Одеського залізничного вокзалу приберуть після дозволу обласного департаменту культури

Радянську символіку на будівлі Одеського залізничного вокзалу демонтують після дозволу від обласного департаменту культури. Про таке Суспільному повідомив начальник вокзалу Одеса Головна Олег Кудашкін.

За його словами, з 24 лютого почастішали звернення від громадян щодо неприпустимості розміщення радянської символіки. Тому радянські символи та назву міста російською прикрили плакатом. Для їх демонтажу потрібен дозвіл від обласного департаменту культури, адже будівля вокзалу є пам'яткою архітектури, зазначив Кудашкін.

Залізничники вже звернулись до військової адміністрації. Дозвіл планують отримати на початку вересня. Після — виготовлять проєктно-кошторисну документація та розпочнуть підготовчі роботи для демонтажу.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Співпрацювали з армією РФ під час окупації Бучанського району — СБУ затримала колаборантів

Служба безпеки України нейтралізувала злочинне угруповання, яке співпрацювало з російськими військовими під час тимчасової окупації Бучанського району. За співпрацю колаборанти сподівалися отримати посади в окупаційній адміністрації.

Про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Зазначається, що на початку повномасштабного вторгнення РФ кілька місцевих жителів орієнтували росіян на місцевості та підказували геолокації для облаштування там вогневих позицій артилерії, зокрема, й серед житлових будинків. Також вони допомагали армії РФ в обладнанні блокпостів, кулеметних точок та місць дислокації російської техніки.

"Крім того, зрадники "здавали" ворогу адреси перебування українських патріотів, зокрема активних учасників спротиву збройній агресії. Саме за такими "наводками" загарбники вдиралися до помешкань місцевих жителів та викрадали людей. До потерпілих застосовували насилля і погрози фізичної розправи", — розповів Артем Дехтяренко.

Затриманим повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу, зокрема у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Санкція статей передбачає позбавлення волі на строк від 15 років до довічного ув’язнення. Фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Не може бути й мови про те, щоб продати безпілотники Росії — брати Байрактар

Халук Байрактар пишається тим, що розроблені ним та його сім'єю технології підтримують Україну у боротьбі за незалежність. Його брат Сельчук назвав російське вторгнення в Україну "несправедливою та незаконною війною", а український народ шляхетним.

Про це брати Халук і Сельчук Байрактар розповіли в інтерв'ю ВВС Україна.

Брати відкрито підтримують Україну і вже кілька разів безкоштовно передавали дрони українським військовим, а зібрані волонтерами гроші спрямовували на потреби українських біженців.

Системи Bayraktar використовуються в Україні з 2018 року, розповів Халук. Він додав, що з Україною підписано: "дуже важливі проєкти в оборонній промисловості, які сприятимуть нашій співпраці у різних технологічних галузях".

За словами Халука, фахівці компанії навчили багатьох українських військових керувати дроном Bayraktar TB2. Нещодавно в результаті російської атаки загинув офіцер української армії, який потоваришував із братами, — оператор БПЛА.

З початком російської війни в Україні інтерес до дронів зріс, зросли й продажі. До війни в Україні дрони успішно використовувалися Азербайджаном у війні з Вірменією в Нагірному Карабаху, а також у Сирії та Лівії. І часто на іншому боці конфлікту була Росія, — розповів Халук.

На запитання чи продать компанія безпілотники Москві, якщо та добре заплатить, Халук відповів, що гроші не є пріоритетом для компанії: "Гроші та матеріальні ресурси ніколи не були метою у нашому бізнесі. З Україною наша дружба та співпраця тривають уже багато років. Тому скільки б грошей нам не пропонували, чесно кажучи, не може бути й мови про те, щоб у цій ситуації передати їм".

Військові РФ заявили про знищення останньої лінії передачі електроенергії із ЗАЕС до України

Російські ЗМІ пишуть про те, "українські війська перебили останню, четверту лінію електропередачі із Запорізької АЕС до України". Окупаційна "влада" регіону заявила, що тепер станція не може постачати електроенергію для України. Суспільне намагається отримати коментар щодо цієї інформації.

"Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

25 серпня Запорізька АЕС вперше за свою історію повністю відключилася від мережі через пожежі, які виникли внаслідок обстрілів. Територію станції, окупованої росіянами, обстрілюють майже три тижні. Україна наголошує, що це робить Росія, яка раніше стягнула на станцію військову техніку. Нам вдалося на умовах анонімності поговорити з працівником, який продовжує роботу на ЗАЕС. Він розповів про те, чим небезпечне відключення станції від української системи енергопостачання та яка нині там ситуація.

Читайте інтерв'ю Суспільного зі співробітником ЗАЕС

Ліве крило партії Шольца закликає до припинення вогню і мирних переговорів з Росією — Spiеgel

Ліве крило Соціал-демократичної партії Німеччини (SPD) закликає до припинення вогню та мирних переговорів з Росією.

Про це пише німецьке видання Spiеgel з посиланням на власні джерела.

За інформацією Spiеgel, група партійних лідерів написала звернення, що закликає до дипломатичного наступу, щоб зупинити війну, під назвою "Зброя повинна мовчати!". Серед підписантів: кілька депутатів від Бундестагу, парламенту Європи та федеральних земель, а також колишній міський голова Бремена Карстен Сілінг та політик Томас Вестфаль.

"Продовження війни призведе тільки до ще більшої кількості загиблих і руйнувань", — пишуть автори звернення. "Нам потрібно якомога швидше встановити перемир'я в якості відправної точки для всеосяжних мирних переговорів", — цитують частину тексту звернення у статті.

У зверненні також йдеться про те, що кардинальне поліпшення відносин з Росією буде можливо тільки в "післяпутінську епоху". Водночас автори закликають до встановлення "режиму вівенді", що виключає подальшу ескалацію.

"Зрештою, має бути угода між Україною і Росією", — йдеться у зверненні.

Через обстріли з Нікополя виїхали майже 80 тисяч жителів

З Нікополя, що на Дніпропетровщині, через постійні обстріли російськими військами виїхали майже 80 тисяч жителів. Про це під час брифінгу 26 серпня повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"Зі сторони Енергодара війська РФ зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню проводять обстріли мирного, промисловог міста Нікополь. До початку війни там проживали понад 120 тисяч людей, нині залишилося 40 тисяч. Майже 80 тисяч жителів виїхали", — розповів він.

За словами голови облради, більшість нікопольчан переїхали до Кривого Рогу та громад області, частина — до Кіровоградської та інших областей України.

Бельгія виділяє 8 млн євро допомоги Збройним Силам України

Федеральна рада міністрів Бельгії за запитом міністерки закордонних справ Аджі Лябіб, вирішила виділити Збройним Силам України нелетальну допомогу в розмірі восьми мільйонів євро.

Про це повідомила міністерка закордонних справ Аджа Лябіб на своїй сторінці у Twitter.

"Наша країна висловлює солідарність з українським народом і продовжить підтримувати його суверенітет усіма можливими шляхами", — наголосила глава бельгійського МЗС.

Бельгія внесе добровільний внесок до трастового фонду НАТО "Комплексний пакет допомоги", який надає Україні нелетальну підтримку.

Бельгія надасть обладнання для надання першої допомоги (включаючи аптечки першої допомоги) для ЗСУ, зимовий одяг або інші речі, такі як: окуляри нічного бачення або фармацевтичні препарати. Бельгійські компанії зможуть брати участь у публічних тендерах.

Уточнюється, що ця допомога є результатом рішення глав держав і урядів НАТО на саміті в Мадриді в червні. Тоді деякі країни, зокрема й Бельгія, погодилися здійснити добровільні внески на допомогу Україні.

Трастовий фонд комплексного пакету допомоги НАТО було створено у 2016 році після анексії Росією Криму для посилення підтримки Альянсом України як країни-партнера й перспективного члена.

Латвійські прокурори збирають свідчення українців про фільтраційні табори РФ — ОГПУ

Латвія підтримує Україну у розслідуванні воєнних злочинів РФ. Латвійські прокурори збирають свідчення, зокрема щодо фільтраційних таборів, через які проходять переміщені до РФ українці. Про це інформує пресслужба Офісу Генпрокурора. Вже допитали близько 80 громадян України.

“Більшість громадян України, які потрапляють в Латвію через Росію, залишили тимчасово окуповані території. Вони можуть дати цінні свідчення, тому для нас важливо активно з ними працювати, разом з латвійськими колегами”, — розповів Генпрокурор Андрій Костін за підсумками розмови з Генпрокурором Латвії Юрісом Стукансом про співпрацю у рамках Спільної слідчої групи (JIT).

Андрій Костін також звернувся з проханням про обмін інформацією з Латвією щодо активів російських громадян, причетних до агресії РФ в Україні, повідомили у пресслужбі.

За словами Генеральних прокурорів обох країн, вже зібрано достатньо переконливих доказів для Міжнародного кримінального суду. Подальша співпраця ще більше підсилить матеріали досудових розслідувань.

Сторони також узгодили спільну позицію щодо необхідності створити спеціальний міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності воєнного та політичного керівництва РФ, зазначили у відомстві.

Мер Харкова звільнив чиновника, який під час війни відпочиває у Ніцці

Харківський міський голова Ігор Терехов звільнив з посади директора Департаменту земельних відносин Сергія Колесника, який під час війни відпочивав на елітному курорті Ніцци та викладав у соцмережі фотографії.

Про звільнення чиновника Терехов повідомив 26 серпня у відео, розміщеному в Telegram-каналі міськради.

"Колесник Сергій Володимирович, директор Департаменту землеустрою, звільнений за поведінку, несумісну в умовах війни зі статусом людини, що перебуває на держслужбі. Це урок для усіх. Для усіх! Хочу, щоб ви це розуміли. Таке буде з кожним, хто дозволяє собі такі витівки!" — сказав Терехов.

Про те, що Колесник опублікував фото з Франції, раніше повідомила фракція "Європейська солідарність" у Харківській міській раді. Колесник, звернули увагу в "ЄС", "у такі відповідальні для країни та міста дні вирішив відвідати курортне французьке місто Ніццу й поділитися деталями відпочинку в соцмережах".

На яких підставах посадовець виїхав за кордон, у Держприкордонслужбі Суспільному не відповіли. Сам чиновник на запитання кореспондентів у соцмережі не відреагував.

В окупованій Кадіївці пролунали вибухи

В окупованій росіянами Кадіївці, що на Луганщині, з початку доби, 26 серпня пролунали вибухи. Про це повідомила окупаційна адміністрація.

"Обстріляли населений пункт з РСЗВ HIMARS, випустили десять ракет", — йдеться у повідомленні.

Окупанти звинувачують в обстрілі українських військових.

"Місто Кадієвка (воно ж Стаханов), якесь суцільне притяжіння каміння. Прилетіло та так, що аж 200 по 200 російських десантників", — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За словами Гайдая, готель "Донбас", де з 2014 року базувалися окупанти, обстріляли. Ліквідовано 200 військових повітряно-десантних військ РФ.

З українських портів вийшло ще одне судно з продовольством

У п'ятницю, 26 серпня, з одеських портів вийшов ще один караван з українським продовольством, повідомили у Міністерстві оборони Туреччини.

"Триває робота з відвантаження зерна в українських портах. Станом на сьогоднішній ранок з українських портів вирушили ще чотири судна із зерновими вантажами", — йдеться в повідомленні.

У відомстві додали, що ще п'ять суден були оглянуті і вирушили в Україну.

Заява Шойгу про бажання РФ зменшити втрати серед цивільних є неправдивою — британська розвідка

Заява міністра оборони РФ Сергія Шойгу, що Росія навмисно уповільнює темпи своєї військової кампанії в Україні, керуючись необхідністю зменшення жертв серед цивільного населення, є навмисною дезінформацією. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Наступ Росії зупинився через погану військову ефективність Росії та запеклий український опір, зазначили у розвідці. Війська РФ, які діють в Україні, неодноразово порушували планові оперативні терміни, додали розвідники.

За даними британської розвідки, цілком ймовірно, що Шойгу та президент Путін звільнили щонайменше шістьох генералів за недостатню швидкість просування.

24 серпня, у день виступу Шойгу, російська балістична ракета малої дальності СС-26 “Іскандер” влучила в потяг у місті Чаплине, вбивши щонайменше двох дітей, йдеться у повідомленні британської розвідки.

Це підкреслює готовність Росії завдати побічної шкоди, коли вона вважає, що ракетні або артилерійські удари мають військову перевагу, зазначили розвідники.

ФСБ посилила свою діяльність на окупованих територіях

Російські окупанти посилили діяльність ФСБ на тимчасово окупованих через відсутність підтримки місцевого населення. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Люди бачать, що не повертаються сусіди та родичі. У кращому випаду, знаходять їх в шпиталях. Як от в Алчевську, де по місту навіть поширюються оголошення: через велику кількість поранених місцева хірургія приймає в дар милиці та інвалідні візки", — розповів Гайдай.

Гайдай додав, що лінія фронту майже завмерла. Майже два місяці РФ без значних перемог.

377 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні — ОГПУ

Більше ніж 1110 дітей постраждали в Україні з початку повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 26 серпня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 377 дітей загинули та щонайменше 733 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 388, Харківській — 202, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 42.

25 серпня внаслідок обстрілу окупантами м. Оріхова Запорізької області загинув 17-річний підліток.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновані повністю.

ЗАЕС досі відключена від усіх енергоблоків

В "Енергоатомі" повідомили, що станом на 9:00 26 серпня 2022 року всі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає.

"Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України. Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі", — повідомили у державному підприємстві.

ЗСУ за добу ліквідували близько 400 осіб

З початку повномасштабного вторгнення і станом на 26 серпня Росія втратила у війні з Україною близько 46 250 осіб. За даними Генштабу, РФ також втратила:

  • танків ‒ 1936 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4251 (+6) од,
  • артилерійських систем – 1040 (+3) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 834 (+6),
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3162 (+2) од,

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

ЗСУ вразили засоби ППО РФ у Херсоні та Нововоскресенському

Авіація ЗСУ завдала ударів по засобах протиповітряної оборони в Херсоні та Нововоскресенському Нововоронцовської громади Бериславського району. Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також він повідомив, що були уражені райони зосередження російських військ в Архангельському та склад боєприпасів в Бурханівці

"В ході виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами нанесено ураження по зосередженню ворога в Снігурівці, Нововоскресенському та Чкаловому", - повідомив Назаров.

За його словами, підтверджені втрати російських військ складають 20 військових, одиниці автотехніки, вузол зв’язку 98-го парашутно-десантного полку в Дудчанах та ще один склад боєприпасів в Нововоскресенському. Остаточні втрати противника розвідуються.

Російські солдати обстріляли два райони Миколаївщини. В обласному центрі лунали вибухи

Протягом минулої доби, 25 серпня, та вночі 26 серпня російські війська обстрілювали Миколаївський та Баштанський райони, що на Миколаївщині.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Вночі, 26 серпня, близько 03:30 у Миколаєві лунали вибухи. Інформація уточнюється.

Вночі окупанти 9 разів обстріляли Дніпропетровщину — ОВА

Вночі окупанти 9 разів обстріляли Дніпропетровщину. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Від ворожого вогню  потерпали три райони — Нікопольський, Синельниківський та Криворізький", — написав Резніченко.

На Донеччині внаслідок обстрілів 25 серпня загинули двоє людей

25 серпня внаслідок обстрілів російської армії загинули двоє жителів Донеччини: у Сіверську та Зеленопіллі. Про це у телеграм-каналі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Ще шестеро людей отримали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі", — йдеться в повідомленні.

Він додав, що всього від початку повномасштабного вторгнення загинули 764 жителів Донеччини. 1959 людей отримали поранення під час бойових дій.

Рятувальники гасили шість пожеж, які сталися внаслідок обстрілів на Харківщині протягом 25 серпня

У Харківській області з 25 по 26 серпня сталося 34 пожежі. Шість з них — через обстріли окупаційної армії РФ.

Про це повідомили в обласному управлінні ДСНС Харківщини.

"Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Богодухівському (одна), Чугуївському (чотири) та Харківському (одна) районах області", — повідомили рятувальники.

Німеччина підтримує рішення США не постачати Україні зброю, з якої можна обстріляти РФ — Шольц

Уряд ФРН виважено підходить до постачання Україні сучасних озброєнь, щоб не допустити подальшої ескалації. Зокрема, Німеччина підтримує рішення США не постачати Україні зброю, з якої можна обстріляти територію РФ. Про це канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів під час “Діалогу з громадянами”, який 25 серпня відбувся у Магдебурзі, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Шольца, метою залишається, щоб президент РФ Володимир Путін не виграв війну, щоб було збережено суверенітет і територіальну цілісність України.

“Президент США сформулював це досить чітко: він сказав, що не буде постачати зброю, за допомогою якою можна обстріляти територію Росії. Я вважаю це принципом, якого ми всі відповідно дотримуємося. І тому ми дивимося, що роблять інші”, — сказав Шольц.

Під час обстрілу Чаплиного загинуло подружжя з Мирнограда

Під час обстрілу Чаплиного було знищено авто із родиною, яка їхали повз, з Мирнограда. Дівчина у лікарні з опіками, батьків немає, залишився брат і бабуся. Про це у своєму Telegram повідомив міський голова Мирнограда Олександр Брикалов.

"Загинуло подружжя, Віра та Іван Пригонець, двоє дорослих. Їхня 17-річна донька Настя із важкими опіками (попередньо 30% тіла) перебуває у важкому стані в лікарні. Бореться за своє життя. Поруч із нею брат Денис", — розповів Брикалов.

США закликали РФ припинити фільтрацію і депортацію українців

США закликали Росію припинити операції фільтрації в Україні та примусової депортації українців. Про це повідомляє Державний департамент США.

25 серпня програма спостереження за конфліктами, яку підтримує Державний департамент США, опублікувала звіт, який містить докази здійснених Росією операцій фільтрації в Україні та примусових депортацій з України.

Незаконна передача та депортація осіб, які перебувають під захистом, є серйозним порушенням Четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення та є військовим злочином, зазначили у Держдепі.

“Ми знову закликаємо Росію негайно припинити свої фільтраційні операції та примусові депортації та надати стороннім незалежним спостерігачам доступ до визначених об’єктів і зон переміщення примусової депортації в межах підконтрольних Росії територій України та всередині самої Росії”, — йдеться у повідомленні Держдепу.

Путін навряд чи найближчим часом віддасть наказ про масову мобілізацію — ISW

Указ президента Росії Володимира Путіна від 25 серпня про збільшення чисельності російської армії, починаючи з січня 2023 року, навряд чи призведе до значного збільшення бойової сили РФ найближчим часом. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW). Документ вказує на те, що Путін навряд чи найближчим часом віддасть наказ про масову мобілізацію, зазначили аналітики.

Указом Путіна з 1 січня 2023 року номінальна чисельність Збройних сил Росії збільшується на 137 тисяч осіб з 1 013 628 до 1 150 628 осіб, нагадали в ISW.

Російська армія, ймовірно, прагне відшкодувати втрати від свого вторгнення в Україну та створити сили для підтримки своєї операції в Україні, йдеться у звіті. Оголошення щодо відносно скромної (проте, ймовірно, все ще недосяжної) цілі збільшення кінцевої сили переконливо свідчить про те, що Путін як і раніше рішуче налаштований уникнути повної мобілізації.

За прогнозами аналітиків, навряд чи Кремль сформує достатні сили для досягнення кінцевої чисельності понад 1 150 000 солдатів, як це передбачено указом.

Російська армія історично не досягала цілей щодо кінцевої чисельності, відзначили в ISW. Наприклад, у 2022 році перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну в ній було лише близько 850 000 військовослужбовців дійсної служби. Це значно менше номінальної цільової чисельності у понад один мільйон.

Армія РФ не полишає спроб наступу на Донбасі — Генштаб

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Із ствольної артилерії військо РФ обстрілювало цивільну інфраструктуру біля сіл Шалигіне, Шевченкове та Катеринівка Сумської області. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 26 серпня.

На Харківському напрямку військові РФ обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії об’єкти в районах населених пунктів Харків, Соснівка, Дементіївка, Слатине, Борщова, Перемога, Руські Тишки, Рубіжне, Леб’яже, Мосьпанове, Гусарівка. Продовжили активно задіювати БпЛА для повітряної розвідки та коригування вогню артилерії.

На Слов’янському напрямку росіяни вели бойові дії, щоб утримати зайняті раніше рубежі та не дати просунутися підрозділам Сил оборони. Продовжували обстріли з танків, ствольної артилерії та РСЗВ поблизу Норцівки, Дмитрівки, Долини, Мазанівки та Богородичного.

На Донецькому напрямку військо РФ не полишає спроб ведення штурмових та наступальних дій. Продовжує зосереджувати зусилля на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку армія РФ обстрілювала позиції українських військ та цивільної інфраструктури із артилерійських систем неподалік Івано-Дар’ївки, Серебрянки, Тетянівки, Григорівки, Званівки та Роздолівки.

На Бахмутському напрямку росіяни обстріляли райони Бахмута, Бахмутського, Веселої Долини, Майорська, Зайцевого, Соледара, Білогорівки та Яковлівки. Біля Соледара, Бахмута та Кодеми військові РФ вели наступальний бій, успіху не мали.

На Авдіївському напрямку обстріли з танків, ствольної та реактивної артилерії зафіксовані неподалік Невельського, Водяного, Нетайлового, Красногорівко, Новобахмутівки, Нью-Йорка, Залізного та Опитного.

На Новопавлівському напрямку підрозділи російського війська продовжували обстріли територій біля Павлівки, Новомихайлівки, Пречистівки, Вугледара, Володимирівки та Великої Новосілки з танків та артилерії різних типів.

На Запорізькому напрямку військо РФ із наявного озброєння обстрілювало райони населених пунктів Великомихайлівка, Гуляйпільське, Малинівка, Білогірʼя, Дорожнянка, Чарівне, Оріхів, Мала Токмачка, Шевченко, Времівка, Щербаки, Новосілка, Полтавка та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку армія РФ намагається не допустити просування українських військ. Поповнює втрати.

Росіяни обстріляли цивільну та військову інфраструктуру в районах Миколаєва, Олександрівки та ще двадцяти населених пунктів.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання російських окупантів веде розвідку й блокує цивільне судноплавство в північно-західній частині Чорного моря.

“Українські воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу втрат та готові до будь-яких змін у оперативній обстановці”, — повідомили у Генштабі.

ISW: російські сили відповідальні за атаки на ЗАЕС

Попри звинувачення РФ, що Україна обстрілює ЗАЕС, більш вірогідним є те, що саме російські сили відповідальні за кінетичні атаки на ЗАЕС та навколо неї. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

“Російські джерела звинуватили українські сили у вогні по ЗАЕС, але Росія не надала чітких доказів того, що українські війська завдали удару по АЕС. ГУР України заявило, що російські війська навмисно завдали мінометних ударів по зольникам ЗТЕС. ГУР також не надала чітких доказів на підтримку своїх претензій”, — зазначили в ISW.

Однак нездатність росіян надати однозначні докази широкомасштабних обстрілів, у проведенні яких вони звинувачують Україну, заслуговує більшої уваги. Оскільки Росія контролює територію і може надати більш переконливі докази набагато легше, ніж Україна, йдеться в аналітичному звіті.

20 серпня ГУР також повідомила, що російські чиновники продовжили на невизначений термін припис українським працівникам ЗАЕС залишатися вдома. Жодних повідомлень про скасування цього припису не надходило, що означає, що частина працівників ЗАЕС, очевидно, все ще залишаються відсутніми за наказом Росії, незважаючи на надзвичайну ситуацію, зазначили аналітики.

Російські війська також сильно мілітаризували ЗАЕС з моменту її захоплення, незважаючи на те, що об’єкт перебуває далеко від лінії фронту та не має ризику неминучої наземної атаки з боку України.

Відповідно до цієї моделі діяльності, набагато більш вірогідним є те, що саме російські сили відповідальні за кінетичні атаки на ЗАЕС та навколо неї, зазначили в ISW.

Гаага проситиме тимчасового звільнення від санкцій ЄС проти РФ — Reuters

У четвер, 25 серпня, нідерландське місто Гаага заявило, що проситиме тимчасового звільнення від санкцій ЄС проти Росії до 1 січня 2023 року, оскільки у Гаазі намагаються вчасно знайти заміну контракту з російським постачальником газу “Газпромом”. Про це пише Reuters.

Санкції, запроваджені Європейським Союзом проти Росії після її вторгнення в Україну, зобов’язують уряди та інші державні органи припинити діючі контракти з російськими компаніями до 10 жовтня. Для Гааги це означає, що вона повинна знайти нового постачальника газу.

Місто заявило, що провело загальноєвропейський тендер у червні та липні, але не залучило жодної пропозиції від потенційних постачальників.

“Індивідуальні переговори з постачальниками обов’язково призведуть до угоди, але не раніше кінцевого терміну 10 жовтня. Ми проситимемо звільнення від нашої поточної домовленості до 1 січня 2023 року, щоб гарантувати безпеку поставок і сприяти переговорам”, — написала в листі до міської ради олдерменка Саскія Бруїнс.

За словами Брюїнс, вона впевнена, що відстрочка буде дозволена, оскільки Гаага виконала умову проведення своєчасного тендеру без позитивного результату.

Вона додала, що будь-який новий контракт, який має набути чинності 1 січня, буде значно дорожчим, ніж нинішня домовленість міста з "Газпромом".

Представник Європейської комісії не зміг це прокоментувати, пише Reuters.

Гаага є одним із багатьох муніципалітетів у Нідерландах, які мають енергетичний контракт з “Газпромом”. Тут першими повідомили, що проситимуть звільнення від санкцій.

Вночі у Миколаєві було чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На півдні росіяни втратили ще один склад боєприпасів — ОК "Південь"

Українська авіація завдала удари по районах зосередження підрозділів та складу боєприпасів РФ в Архангельському та Бурханівці, а також по засобах ППО окупантів у Херсоні та Нововоскресенському. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

“В ході виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами нанесено ураження по зосередженню ворога в Снігурівці, Нововоскресенському та Чкаловому”, — йдеться у повідомленні.

Підтверджені втрати війська РФ становлять 2️0️ військових, 2️ одиниці автотехніки, вузол зв’язку 98-го парашутно-десантного полку в Дудчанах та ще один склад боєприпасів в Нововоскресенському. Остаточні втрати росіян дорозвідуються.

Штормова погода в Чорному морі змусила росіян скоротити кількість ракетоносіїв — ОК "Південь"

Штормова погода в Чорному морі змусила росіян скоротити кількість ракетоносіїв до 2️ – надводного та підводного. Відповідно, кількість “Калібрів” скоротилася до 1️2️. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

Тим не менш, і ракетна загроза, і мінна небезпека не втрачають актуальності, зазначили у командуванні.

В Одесі пролунав звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Наразі тривоги в місті та області немає.

Зимовий сезон-2023 дійсно буде найскладнішим в історії України — Зеленський

Через російський "газовий шантаж" ціни на паливо у Європі перевищили рівень 3 300 доларів за тисячу кубометрів. Ситуація дуже небезпечна не лише для європейців, а й для українців, адже зимовий сезон-2023 буде найскладнішим в історії України.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час свого вечірнього звернення, 25 серпня.

"Ця російська антиєвропейська політика має справді руйнівний характер, але в стратегічній перспективі — для самої Росії. Не буде більше такого гравця на енергоринку Європи, як Росія", — заявив президент.

Україна втратила у війні катер "Слов’янськ" і тральщик "Генічеськ"

Офіс президента України повідомив про втрату у війні проти Росії патрульного катера P190 "Словʼянськ", який США передали Україні у 2019 році, і рейдового тральщика "Генічеськ" — єдиного тральщика у Військово-морських силах ЗСУ. Водночас директор фонду "Повернись живим" Тарас Чмут розповів, що обидва бойові кораблі були потоплені під час виконання завдань, але коли саме — не вказав. По них вдарили крилатими ракетами російські літаки, які піднялись з Новофедорівки (окупований Крим).

Чмут додав, що за кораблі вже помстилися, а в коментарі вказав, що частині команд вдалося врятуватися.

У Києві перейменували 95 топонімів, пов'язаних із РФ чи СРСР. У місті з'явилися вулиця Героїв Полку "Азов" та площа Героїв УПА

Київська міська рада перейменувала 95 вулиць, провулків та площ, назви яких були пов'язані "з Росією та радянським минулим", повідомив міський голова Віталій Кличко.

Список деяких з перейменованих вулиць:

  • вулиця Генерала Жмаченка ➡️ вулиця Князя Романа Мстиславича
  • вулиця Маршала Малиновського ➡️ вулиця Героїв полку «Азов»
  • площа Тульська ➡️ площа Героїв УПА
  • вулиця Бударіна ➡️ вулиця Українського відродження
  • вулиця Карла Маркса ➡️ вулиця Гуцульська
  • вулиця Пітерська ➡️ вулиця Лондонська
  • вулиця Мічуріна (в Солом'янському районі) ➡️ вулиця Морських піхотинців
  • вулиця Ростовська ➡️ вулиця Луцька.

У Вінниці почали психотерапевтичний проєкт реабілітації постраждалих від ракетного обстрілу

У Вінниці реалізують проєкт з психологічної реабілітації постраждалих від ракетного обстрілу 14 липня "Хвиля добра від Швейцарії до Вінниці", повідомляє міська рада.

"Після російського ракетного обстрілу 14 липня весь світ висловлює підтримку Вінниці. Втіленням такої підтримки став, зокрема, психотерапевтичний проєкт «Хвиля добра від Швейцарії до Вінниці». Його головна мета — повернути психологічну стійкість сім’ям, які постраждали внаслідок жорстокого теракту, або проживають у будинках на ураженій території", — йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, проєкт психологічної реабілітації членів родин, постраждалих від ракетного обстрілу, ініціювала вінничанка Ганна Степаненко, яка проживає у Швейцарії. Її підтримала Вінницька міська рада та Посольство Швейцарії.

Аби зібрати кошти для його реалізації, швейцарські фермери із селища Bibern – родина Rene та Michaela Hiltbrunner надали абрикоси зі свого саду, з яких виготовили 200 баночок (10 ящиків) мармеладу. Його реалізували у церкві Freie Evangelische Gemeinde Thayngen та під час сливового свята Zwetschgenfest Bibern.

Проєкт стартує 30 серпня і триватиме два місяці. Раз на тиждень у груповому форматі психологи працюватимуть із постраждалими, — у двогодинних зустрічах троє лікарів працюватимуть з дітьми та дорослими. Наразі перша група учасників проєкту вже сформована.

14 липня війська РФ з акваторії Чорного моря завдали удару по центру Вінниці трьома ракетами "Калібр".

Гендиректор МАГАТЕ збирається терміново виїхати на Запорізьку АЕС

"Майже щодня на Запорізькій атомній електростанції або поблизу неї відбувається новий інцидент. Ми не можемо гаяти час. Я маю намір особисто очолити місію МАГАТЕ на станції в найближчі кілька днів, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою", – повідомив Рафаель Маріано Гроссі, ідеться у повідомленні МАГАТЕ.

На початок