"Знущання з правосуддя" — в Amnesty International прокоментували плани РФ щодо так званого "суду" над азовцями

"Знущання з правосуддя" — в Amnesty International прокоментували плани РФ щодо так званого "суду" над азовцями

"Знущання з правосуддя" — в Amnesty International прокоментували плани РФ щодо так званого "суду" над азовцями
. Фото: Amnesty International

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила звіт, у якому наголосила, що російські фіктивні судові процеси над військовополоненими в Маріуполі є незаконними та неприйнятними.

"Інсценуючи такі фіктивні "судові процеси", Росія – як держава-окупант – знущається з правосуддя", — заявила директор Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Струтерс.

В організації нагадали, що міжнародне право, зокрема Третя Женевська конвенціяКонвенція про поводження з військовополоненими — встановлює правила, яких повинні дотримуватися воюючі сторони при поводженні з військовополоненими, забороняє переслідувати військовополонених за участь у бойових діях або за законні військові дії, вчинені в ході збройного конфлікту.

При цьому кримінальні провадження проти військовополонених можуть розглядатися лише в установленому належним чином суді.

Читайте також: Азовсталь: історія оборони

Amnesty International закликала надати доступ до українських військовополонених незалежним спостерігачам, а також зазначила, що публічні заяви російських чиновників про те, що полонені є "військовими злочинцями", прямо підривають презумпцію невинуватості та фундаментальну гарантію справедливого суду.

Крім того, у звіті йдеться про те, що обрання Маріуполя місцем проведення так званого "трибуналу" є особливо жорстоким та шокуючим, "враховуючи нещодавні невпинні атаки та облогу Росії, які перетворили місто на пустку".

Що відомо

  • 24 серпня росіяни планували провести трибунал над військовополоненими з "Азовсталі"
  • Ватажок так званої "ДНР" Деніс Пушилін в інтерв'ю російським ЗМІ заявив, що перший "трибунал" над українськими військовополоненими в Маріуполі буде організований до кінця літа.
  • Російські окупанти підтвердили наміри провести трибунал над полоненими українськими військовими
  • На сцені маріупольської камерної філармонії російські окупанти збирають тюремні клітки. Діаметр арматури — 20 мм.
  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко узверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали. Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку.
  • 19 травня Міноборони РФ повідомило, що з 16 травня з заводу вийшли 1730 українських військових, 80 — поранених.
  • В ніч проти 29 липня під час вибуху, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

Читайте також

"Трибунал" у Маріуполі над українськими полоненими 24 серпня не відбувся, але він не скасований — Андрющенко

ЄСПЛ застеріг Росію від так званого "суду" над полоненими з "Азовсталі"

Як захищалась сталь: хроніка оборони Азовсталі

Азовсталь: три місяці по тому

На початок