Google запропонував "щеплення" проти дезінформації – дослідження

Google запропонував "щеплення" проти дезінформації – дослідження

Google запропонував "щеплення" проти дезінформації – дослідження
. Фото: Pixabay

У новому дослідженні вчених із Кембриджського університету та відділу Google Jigsaw сказано, що "попереднє розміщення" неправдивої інформації за допомогою коротких відео може підштовхнути людей ставитися до неї більш критично. Про це повідомляє видання The Verge.

Дослідження було опубліковано у журналі "Science Advances". Крім вчених з Кембриджа та Google, долучились дослідники з Університету Брістоля та Університету Західної Австралії. Дослідження розповідає про вплив серії відео про поширені тактики, які часто використовуються для поширення неправдивої інформації, зокрема "пошук цапа-відбувайла, хибні дихотомії та звернення до емоцій".

90-секундні відео не зображують конкретні неправдиві наративи або факти. Зазвичай вони використовували абсурдні або кумедні приклади з попкультури, наприклад, твердження Енакіна Скайвокера зі Star Wars, що "якщо ти не зі мною, то ти мій ворог", є класичною хибною дихотомією. Мета таких роликів – висвітлити "червоні прапорці", які могли б перешкодити критичній оцінці публікації в соціальних мережах, а потім перевірити, чи це призведе до ширшого визнання цієї тактики.

"Ми хотіли усунути будь-яку можливу політизацію, яка би заплутувала питання", — повідомив керівник відділу досліджень і розробок Jigsaw Бет Голдберг.

У п’яти контрольованих дослідженнях за участю 5000 учасників люди переглянули або одне з відео хибною інформацією, або нейтральне відео подібної тривалості. Потім їм показали фейкові дописи в соціальних мережах. Люди, які бачили заготовані ролики, загалом значно рідше казали, що поділилися б ними. Цікаво, що результати дослідження не залежать від схильності людей до теорій змови чи політичної поляризації.

Jigsaw також хоче протестувати відео, які стосуються певних тем, як-от неправдиві наративи про біженців у Європі. І оскільки це дослідження проводилося в США, у майбутніх дослідженнях потрібно буде перевірити, чи інші групи так само реагують на ролики.

Більше про сучасну культуру та соціальні мережі в Україні

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок