"Всі спроби були якісь недороблені". Андрій Проценко - про виступ і "бронзу" на чемпіонаті Європи зі стрибків у висоту

"Всі спроби були якісь недороблені". Андрій Проценко - про виступ і "бронзу" на чемпіонаті Європи зі стрибків у висоту

Ексклюзивно
"Всі спроби були якісь недороблені". Андрій Проценко - про виступ і "бронзу" на чемпіонаті Європи зі стрибків у висоту
. AP

Українець здобув свою другу медаль великих міжнародних турнірів цього літа.

На чемпіонаті Європи з легкої атлетики, що проходить у рамках Мультиспортивного Євро в Мюнхені, Україна отримала свою першу медаль. "Бронзу" в стрибках у висоту здобув Андрій Проценко.

Представник Херсонщини, що цього року здобув свою першу медаль ("бронзу") на рівні чемпіонатів світу, у фіналі континентальної першості показав другий найкращий результат з показником у 2.27 м. Проте українець поступився німцеві Тобіасу Потьє за числом спроб.

Читайте також: Андрій Проценко - бронзовий призер стрибків у висоту. Це перша медаль України на Євро-2022 у легкій атлетиці

Проценко здобув свою другу (і першу - за вісім років) медаль чемпіонатів Європи після "срібла" континентальної першості 2014 року в Цюриху.

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт стрибун поділився враженнями від виступу в Мюнхені та прокоментував трагедію стрибунки Катерини Табашник, чия матір загинула внаслідок російських обстрілів Харкова.

Читайте також: Внаслідок російського обстрілу Харкова загинула мати української легкоатлетки Табашник

Що сказав Андрій Проценко

  • Про трагедію Табашник:
"День не дуже розпочався - з новини про мою одногрупницю Катерину Табашник, що у неї в сім'ї горе, мати загинула від ранкових вибухів, від бомбардування росіян. Ця новина, гадаю, не лише мене вразила, але й усю збірну. Можливо, і всю країну. Потім ще приїхали на змагання і розпочався дощ, теж свої корективи вніс".
  • Про виступ у фіналі:

"Змагатися можна було, трохи емоцій не вистачало. Десь вони закінчилися зарано. Але намагався поборотися за перше місце, цього разу не вийшло.

Я часто люблю нервувати всіх. І для мене це стрес теж. Воно допомагає трохи налаштуватися та показати результат, але бувають і невдалі такі спроби.

Сьогодні не запам'ятав жодної спроби бездоганної. Всі були якісь недороблені. Так, за рахунок того, що виконав стрибок з третьої спроби, це заводить. І наступну легше стрибнути, якщо не пройшло багато часу.

Розмови з тренером? Ходив, запитував підказки, що зробити. Не вистачало трохи, звалювався. Похибок було чимало різних, затискався, 2.23 м силою взяв. Трохи підсів, але вона встояла - дуже добре. На 2.27 м краща була спроба, а 2.30 м не взяв.

На 2.30 метра друга спроба була більш-менш хороша. Я за рахунок цього отримав трохи впевненості і вирішив пропустити. 2.30 та 2.33 - великої різниці між ними немає.

Ахіл зазвичай турбує у першій половині змагань, коли я розминаюся, коли я «холодний». Коли розігріюся, то був упевнений, що [не потурбує]".

  • Про змагання на тлі війни в Україні:
"Можливо, трошки зліший, але ситуація в нашій країні вносить свої корективи. Не завжди в кращу сторону, навіть частіше в іншу. Але буває це навпаки заводить, бо перемоги нам потрібні. Головна перемога, звичайно, у війні, але у спорті та змаганнях теж треба перемагати, щоб лунав гімн. Можливо, у нас ще будуть медалі, сподівання є. Будемо вболівати".

Хто такий Андрій Проценко

  • 34-річний український стрибун у висоту, що представляє Херсонську область.
  • Віцечемпіон Європи 2014 року. Бронзовий призер чемпіоната світу-2022 та чемпіоната Європи-2022.
  • Від початку повномасштабного російського вторгнення Проценко провів більше місяця під окупацією на Херсонщині.
Читайте також: Український легкоатлет Проценко після 40 днів вибрався з окупованої Херсонщини. Його історія виїзду
На початок