Вознесенськ. Місто на Миколаївщині відновлюється після боїв та посилює оборону

Вознесенськ. Місто на Миколаївщині відновлюється після боїв та посилює оборону

Вознесенськ. Місто на Миколаївщині відновлюється після боїв та посилює оборону
. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Станом на 17 серпня у Вознесенську продовжують відновлювати інфраструктуру, комунальні та житлові об’єкти, пошкоджені російськими військами у березні 2022 року. Також у місті продовжують готуватись до ймовірного повторного наступу російської армії.

Про це кореспондентам Суспільного розповів Вознесенський міський голова Євгеній Величко.

Вознесенськ — третє за кількістю людей місто в Миколаївській області. Адміністративний центр Вознесенського району. Місто має стратегічне значення, говорить Євгеній Величко, оскільки саме через Вознесенськ пролягає найкоротший шлях з тимчасово окупованої Херсонщини до Придністров'я.

Під час спроби захоплення Вознесенська у березні 2022 року, на території громади російські війська пошкодили майже триста житлових будинків.

Вознесенськ. Місто на Миколаївщині відновлюється після боїв й посилює оборону
Мирний Вознесенськ. 17 серпня. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

"На сьогоднішній день (17 серпня — ред.) відновити ці будинки нам допомагає програма "Будуємо Україну Разом" ("БУР"). Зараз приїжджає такий, як правильно сказати, табір гуманітарний, який буде відпрацьовувати з нами саме покрівлі цих будівель", — розповів Євгеній Величко.

Відновлюють покрівлі будівель поблизу мостів, які були підірвані Збройними силами України на початку березня.

"Багато дахів пошкоджено. Деяким чином ми змогли відновити, відвести, скажімо так воду від цих будинків, але повністю ми їх не відновили. Зараз завдяки програмі "БУР" десь у вересні ми вже будемо починати перекривати ці покрівлі", — сказав мер Вознесенська.

Найбільшими руйнуваннями під час весняного наступу армії РФ Євгеній Величко називає підрив трьох мостів — автомобільного та двох залізничних.

"17 числа почалось відновлення одного з мостів, в центрі міста і почалось вже проєктування мосту через річку Південний Буг. Поки що не йдеться про автомобільний міст", — розповів голова Вознесенської міськради.

Під час російського наступу на місто артилерійський снаряд пошкодив будівлю міського басейну. Були вибиті шибки, зруйнована частина будівлі. Силами працівників комунальної організації частину пошкоджень ліквідували, відновлювальні роботи тривають.

Вознесенськ. Місто на Миколаївщині відновлюється після боїв й посилює оборону
Вознесенський басейн. 17 серпня. Фото: Валентина Гурова

Директорка комунальної організації "Спорт для всіх" Руслана Родюк розповіла, що у відновленні басейну допомагають волонтери.

"До нас звернулись із пропозицією допомогти, громадська організація "Одеса, як вона є", вони приїжджали до нас, приїжджали волонтери, іноземні представники, які погодились нам допомогти", — сказала Руслана Родюк.

Крім ремонтів та відновлювальних робіт Вознесенськ продовжують укріплювати та готувати до ймовірного повторного наступу. Це пов’язано зі стягненням військ російської армії на південь України.

Вознесенськ. Місто на Миколаївщині відновлюється після боїв й посилює оборону
Спалена цивільна техніка в окупованій частині Вознесенська. Фото: Телеграм канал "Вознесенський вісник"

"Все можливо, тому що ми розуміємо, що ми є такою стратегічною точкою — перехрестя усіх доріг. Тому все можливо. Ми розуміємо, що сьогодні трошки змістилися ті війська з Донбасу ближче до Херсонщини — це не є секрет. Ми віримо в наші Збройні сили, впевнені, що дамо відсіч", — сказав Євгеній Величко.

Що відомо

  • Колони російської техніки зайшли до Вознесенська 2 березня 2022 року в ході спроби наступу на Одесу та спроби захоплення Південноукраїнської атомної електростанції. В той день Збройні сили України підірвали три мости на території громади.
  • Південний мікрорайон Вознесенська Болгарка був окупований військами РФ.
  • Бойові дії на території Вознесенської громади з різною інтенсивністю тривали два тижні. Ліквідація прориву російських військ до Вознесенська завершилась 15 березня, закривши росіянам шлях до Одеси та Південноукраїнської АЕС.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок