Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Неля Федорова обіймає доньку Єлизавету біля будинку сусіда, де є загиблий під час російського ракетного обстрілу в Краматорську, Донецька область, 13 серпня 2022. В результаті удару загинули троє людей і ще 13 були поранені. Атака сталася менш ніж через добу після того, як по місту було випущено 11 інших ракет. Фото: АР

14 серпня — 172 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Російські війська обстріляли Енергодар. Внаслідок обстрілів загинув працівник Запорізької АЕС, майстер цеху. Ще двоє енергодарців отримали поранення.
  • 42 країни в офіційній заяві закликали Росію негайно вивести війська з території ЗАЕС, "щоб оператор і українська влада могли відновити свої суверенні обов'язки в межах міжнародно визнаних кордонів України, а персонал міг виконувати свої обов'язки без будь-яких обмежень".
  • ЗСУ взяли під повний вогневий контроль всі логістичні шляхи росіян на Херсонщині. Жоден з мостів через Дніпро не придатний для використання у воєнному стані для перевезення важкої техніки або боєприпасів, повідомили у Херсонській ОВА.
  • Окупанти у соцмережах понад тиждень говорять про те, що вони захопили Піски. Проте населений пункт Піски знаходиться під контролем ЗСУ, повідомив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.
  • Станом на ранок 14 серпня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 43 550 військовослужбовців.
  • ЗСУ змінюють військову стратегію завдяки постачанню західних озброєнь та близькі до того, щоб переломити перебіг війни, повідомляє The New York Times. Завдаючи ударів у глибокому тилу ворога за допомогою зброї, наданої західними союзниками, українські військові виснажують бойовий потенціал Росії, уповільнюючи її просування на схід і створюючи нові вразливі місця на півдні.
  • Словаччина передала Україні перші чотири самохідні артилерійські установки Zuzana — вони вже на озброєнні ЗСУ.
  • Amnesty International заявила, що хоче, щоб її звіт про розміщення ЗСУ в житлових кварталах перевірили незалежні експерти на міжнародному рівні. Представники організації наголосили, що шкодують, що пресреліз, присвячений дослідженню, оприлюднили "без достатнього контексту".

У ЗСУ підтвердили удар по Антонівському мосту в Херсоні

Про це повідомила в ефірі єдиного телемарафону речниця Оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк.

"Ми продовжуємо вогневий контроль над транспортними та логістичними артеріями на тимчасово окупованій території, оскільки маємо чіткий намір допомогти окупантам прийняти правильне рішення та направити їх черговий "жест доброї волі" у потрібному нам напрямку", – сказала Гуменюк.

На цьому ми завершуємо текстовий онлайн 172 дня війни. Нову текстову хроніку читайте тут.

На Майдані Незалежності відбулася акція на підтримку Миколаєва

13 серпня у Києві на Майдані Незалежності відбулася благодійна акція на підтримку Миколаєва "Save Myko… Заради незламних". Під час заходу відбувався збір коштів для миколаївської 299-ї бригади тактичної авіації.

Про це повідомляє Благодійний фонд "Безмежні можливості". Акція відбувалася у форматі виступів вуличних музикантів, під час яких усі охочі мали змогу задонатити на підтримку миколаївських військових. Акція тривала 60 хвилин. За цей час вдалося зібрати 13 124 гривень. Їх витратять на закупівлю бензопил для захисників.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: БФ "Безмежні можливості"

Зеленський: друга половина серпня буде дуже активною

Про це президент заявив у вечірньому відеозверненні.

"Готуємося до дуже активних тижнів другої половини серпня – переговори, зустрічі, Кримська платформа, нові звернення до закордонних спільнот, міжнародно-правова активність – з нашої ініціативи. Цього тижня продовжу розширювати наші звʼязки з африканськими державами, з регіоном Латинської Америки. Завтра відбудуться важливі контакти на європейському рівні. Днями запланована церемонія вручення вірчих грамот послами іноземних держав, які прибули працювати в Києві. Хоч у глобальній політиці зараз певна пауза – все ж таки серпень, але для України, для інтересів нашої держави жодних пауз не було й не буде", — зазначив Зеленський.

Харківські виші розпочнуть навчальний рік онлайн

Про це Суспільному розповіла спеціалістка обласного департаменту освіти Анна Ситник.

"Всі не переміщуються, вони лишаються у Харкові й навчальний процес у нас розпочинається в Харкові, але дистанційно", — розповіла вона.

За словами ректора НТУ "Харківський політехнічний інститут" Євгена Сокола, частина першокурсників зможе вчитися в аудиторіях у Чернівцях. "Там є будівля, яка є власністю нашого університету. Два роки ця будівля не використовувалася, ми зробили там ремонти, відновили і облаштували бомбосховище", — говорить ректор.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Євген Сокол. Ректор НТУ "ХПІ" Євген Сокол. Фото: Суспільне Харків

Ще частина студентів зможе відвідувати пари в університеті німецького Магдебурга: йдеться про тих, хто був змушений через війну виїхати з України. Студенти старших курсів навчатимуться онлайн, говорить ректор.

Дистанційно розпочнеться навчальний рік і в університеті мистецтв.

"Звісно, що онлайн — це не найкращий вид навчання для будь-якої спеціальності, і для мистецької також, але алгоритми ми виробили. Трохи страждають дисципліни, які пов'язані з рухом, але навчальний план ми виконуємо в повному обсязі", — розповіла проректорка університету Ірина Сухленко.

Зеленський закликав росіян не толерувати дії Путіна

Про це президент України заявив у вечірньому зверненні за підсумками 172 дня війни.

"Якщо у вас громадянство Росії і ви мовчите, значить, ви не боретесь, а значить, цим ви підтримуєте. І де б ви не перебували – як на території Росії, так і за кордоном, – ваш голос повинен звучати на підтримку України. Чим сильнішою буде Україна, то слабшою буде Росія, а отже, менше часу триватиме ця війна. І кожен в Україні, кожен у вільному світі має робити все від них залежне і все можливе, щоб Росія й ті, хто підтримує війну, платили дедалі більшу ціну за російський державний терор", — наголосив президент.

Підрив мосту поблизу Мелитополя: мер міста розповів подробиці

На південно-західному напрямку від тимчасово окупованого Мелітополя був пошкоджений залізничний міст. Про це 14 серпня повідомив у телеграм-каналі міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Мінус один залізничний міст на південно-західному напрямку від Мелітополя дорівнює повну відсутність російських ешелонів зі сторони Криму. Сили спротиву настільки допомогли мосту "втомитись", що рашисти неспроможні його відновити вже другу добу", — пише Федоров.

Також він зазначив, що після того, як залізничний міст був пошкоджений, у Мелітополі та найближчих населених пунктах окупанти почали проводити масові фільтраційні заходи.

Папа Римський вчергове помолився за Україну

Про це повідомляє Vatican News.

Понтифік під час недільної проповіді звернув увагу на українські прапори на площі Святого Петра у Ватикані і згадав про паломників, які зібралися в санктуарії Божого Милосердя в Лаґевниках біля Кракова.

"Окрема думка лине до численних прочан, які сьогодні зібралися в санктуарії Божого Милосердя в Кракові, де двадцять років тому святий Іван Павло ІІ звершив акт ввірення світу Божому милосердю. Сьогодні більше, як будь-коли, бачимо сенс цього жесту, який хочемо поновити в молитві та в життєвому свідченні. Милосердя – це дорога спасіння для кожного з нас і для всього світу. І просімо в Господа особливого милосердя, милосердя та милості для багатостраждального українського народу", — наголосив Папа.

Армія РФ обстріляла два райони Дніпропетровщини: що відомо

14 серпня вдень армія РФ обстріляла два райони Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його даними, російські військові з "Градів" поцілили по Марганецькій громаді в Нікопольському районі. А в Криворізькому районі вдарили по територіях Зеленодольської та Широківської громад. Поранених та загиблих немає.

"Також ввечері з‘явилося повідомлення про те, що люди чули вибух в Покровській громаді Синельниківського району. Повідомляю, що цей вибух стався на території Запорізької області", — написав Лукашук.

Митець з Лос-Анджелеса Трек Келлі малює соняхи на Київщині

Спершу в Ірпені його соняхи появились на кладовищі машин, тепер розмальовує розбомблений будинок культури в Ірпені. Трек вже встиг отримати критику за свою творчість, однак малює далі, бо і фінансово хоче допомогти українцям, на що підуть гроші та про творчість в розбомблених місцях розповів Суспільному.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Ліля Гончарук, Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Ліля Гончарук, Суспільне

"В США в мене багато друзів з України, я завжди хотів приїхати сюди, навіть хотів попасти на фестиваль Казантип. Але привезла мене в Україну війна", — Трек Келлі.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Ліля Гончарук, Суспільне

Будинок культури в Ірпені сьогодні розбомблений, а всередині спалений. Важко уявити, що пів року тому тут були вистави, виступали відомі артисти, відбувались кінозйомки, а для дітей проводили уроки хореографії. Дві російських ракети знищили місце відпочинку ірпінців. На розбитому осколками будинку художник з Каліфорнії Трек Келлі, вносить кольорові корективи.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Ліля Гончарук, Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Ліля Гончарук, Суспільне

"На стіні будуть хмарки і сонях, який підіймається вгору. Квіти по всій планеті символізують красу і гідність, їх кладуть на могили і на полі битв. Квіти — це відновлення і оздоровлення. Український національний символ сонях символізує очищення і відновлення. Я подумав, що буде правильно в місцях які пошкоджені або зруйновані намалювати квіти, вони будуть як бинт, який на короткий період закриє цю рану", — говорить художник.

У районі Мелітополя партизани підірвали міст — Арестович

"У районі Мелітополя наші партизани підірвали залізничний міст. Міст зруйнований частково. Вже добу жоден ешелон з Джанкоя в Мелітополь не прийшов. Поки складно сказати коли точно росіянам вдасться відновити міст і рух по ньому, але вони скаженіють", — написав у Facebook радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

У Росії заявили, що ЗСУ завдали удару по базі ПВК Вагнера в Попасній

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на російського пропагандиста Юрія Котенка і канал, де публікуються новини про "вагнерівців" з оголошеннями про набір найманців. Російські ЗМІ припускають, що удар завдано, ймовірно, з РСЗВ HIMARS.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото наслідків влучання опублікували російські ЗМІ

Суспільне звернулося за коментарем до місцевої влади щодо підтвердження інформації.

В Німеччину привезли тренувальні мішені для армії у вигляді російських танків

Про це повідомили представники компанії у Twitter.

GaardTech створений колишнім австралійським солдатом Стіном Бісгаардом, який 11 років прослужив у танкових військах на танках Abrams. Він створив повнорозмірні мішені після проходження служби в Афганістані, де зрозумів, що військові навчання та реальний бій "сильно відрізняються". Таким чином його повнорозмірні мішені імітують справжні машини з тепловими сигналами та електронними й радарними підписами.

Каталог 3D-роботизованої техніки GaardTech зараз налічує понад півтора десятка одиниць техніки, переважно – російських танків. У каталозі є танки Т-72, Т-80, Т-90, Т-14, а також БМП-3, БМД-4, БТР-70, БТР-90, БРДМ-1 тощо.

На Київщині шахраї збирали гроші на армію від імені голови райадміністрації

Як повідомляє поліція Київської області, двоє 25-річних вихідців з Дніпра, упродовж двох місяців, надсилали листи місцевим підприємцям від імені голови Обухівської військової адміністрації із проханням допомоги Збройним силам України.

Оперативники Обухівського РУП спільно із працівниками кримінальної поліції Київщини вирахували чоловіків. За фактом шахрайських дій та використання завідомо підроблених документів, слідчі розпочали досудове розслідування за ст.358 ККУ "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів". Чоловікам загрожує до 3 років ув’язнення.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
ФОТО: Поліція Київської області

У Міноборони Словаччини спростували передачу Україні МіГ-29

Про це написав міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у Facebook.

"Ні, друзі, наших винищувачів МіГ-29 немає в Україні. Це неправдива інформація", — зазначив міністр.

Надь додав, що винищувачі наразі знаходяться на військовому аеродромі в Слябі: "Вони будуть охороняти наш повітряний простір до кінця серпня, ви побачите їх 27 серпня на SIAF (авіафестиваль - ред.), де з ними офіційно попрощаються. Ми ведемо переговори з нашими союзниками і партнерами, що з ними робити далі. Рішення ще не прийнято. Ми повідомимо вам, коли ситуація зміниться".

У ЗСУ показали, як тренуються українські бійці у Великій Британії

Відповідне відео опублікувала пресслужба Центру стратегічних комунікацій ЗСУ.

Вибухи в порту Бердянська: окупаційна влада повідомила про "порушення вимог безпеки"

У порту окупованого Бердянська сталася пожежа, яка почалася після кількох вибухів. Про це заявив голова Одеської ОВА Сергій Братчук. Він також опублікував фотографії порту, на яких видно клуби чорного диму.

Представники країни-агресора ж традиційно не озвучують версію вогневого ураження. Призначений Росією "член Ради" регіону Володимир Рогов стверджує, що "загоряння сталося в результаті порушення вимог безпеки при проведенні зварювальних робіт поблизу місця, де зберігаються паливно-мастильні матеріали".

ЗСУ знешкодили розвідгрупи росіян на Краматорському та Бахмутському напрямках

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

На Сіверському напрямку перебуває до чотирьох батальйонних тактичних груп військових РФ. Триває ротація зазначених підрозділів. Росіяни обстріляли зі ствольної артилерії райони Сеньківки Чернігівської області та Старикового, Атинського і Журавки Сумської області.

На Харківському напрямку російські військові продовжують обстріли з танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Уди, Борщова, Золочів, Безруки, Нове, Ртищівка, Руська Лозова, Черкаські Тишки, Петрівка, Старий Салтів, Мосьпанове, Коробочкине, Пришиб, Байрак та Чепіль.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії неподалік Грушувахи, Долини, Краснопілля, Дібрівного, Курульки, Протопопівки та Норцівки. Українські воїни відбили штурм у напрямку Долини.

На Краматорському напрямку росіяни з танків та РСЗВ обстрілювали райони Верхньокам’янського, Серебрянки, Спірного, Івано-Дар’ївки, Роздолівки та Переїзного. Здійснили спробу ведення розвідки позицій наших військ в районі Серебрянка, зазнали вогневого ураження та ретирувалися. З тим самим результатом завершилась спроба розвідки боєм в напрямку Веселого. Російські військові спробували піти на штурм неподалік Спірного та Івано-Дарʼївки, але з втратами відступили.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли біля Костянтинівки, Бахмута, Соледара, Шуми, Яковлівка, Кодема, Вершина. Українські воїни завдали вогневого ураження та знешкодили розвідгрупу РФ у напрямку Соледару. У напрямку Бахмута підрозділи РФ мали частковий успіх.

На Авдіївському напрямку війська РФ обстрілювали з різнокаліберної артилерії райони Авдіївки, Невельського, Пісків, Водяного, Карлівки та Нью-Йорка. Окрім того, завдали авіаційного удару біля Красногорівки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни обстрілювали з танків та артилерії райони Костянтинівки, Оріхова, Павлівки та ще десяти населених пунктів. Завдали авіаударів неподалік Новосілки, Новоандріївки та Щербаків. Вели безуспішні наступальні бої у напрямках Павлівки та Времівки.

На Південнобузькому напрямку військові РФ обстріляли з танків, артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Посад-Покровське, Олександрівка, Оленівка, Мирне, Широке, Поляна, Павло-Марʼянівка, Червона Долина, Киселівка, Тернівка, Велике Артакове, Біла Криниця, Іванівка, Потьомкине та Трудолюбівка.

Комітет Верховної ради підтримав продовження воєнного стану й мобілізації

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Комітет ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки підтримав в цілому законопроєкти (#7664) про продовження дії воєнного стану та (#7665) загальної мобілізації на 90 діб", — написав депутат у Telegram.

12 серпня Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроєкт № 7665 "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" та законопроєкт № 7664 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні". Згідно з документами, парламенту пропонується продовжити строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб. Мобілізацію також пропонується продовжити на 90 діб.

У Затоці на міні підірвалися двоє людей

За інформацією Білгород-Дністровської міськради, це сталося на базі відпочинку "Рута". За даними Суспільного, це були два будівельники. Кількість загиблих та травмованих наразі уточнюється.

У Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській та Кіровоградській областях — повітряна тривога!

42 країни закликали Росію негайно вивести війська з території ЗАЕС

Про це повідомляє пресслужба делегації ЄС у Відні.

"Цю заяву зроблено від імені Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чеської Республіки, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Чорногорії, Нідерланди, Нової Зеландії, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Республіки Молдова, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Туреччини, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки, а також Європейського Союзу", — йдеться у повідомленні.

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно вивести свої збройні сили і весь інший несанкціонований персонал з Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць і всієї України, щоб оператор і українська влада могли відновити свої суверенні обов'язки в межах міжнародно визнаних кордонів України, а персонал міг виконувати свої обов'язки без будь-яких обмежень", — сказано в заяві.

Внаслідок обстрілу Енергодару загинув працівник ЗАЕС

Про це повідомив міський голова Дмитро Орлов.

"14 серпня вбивчі провокації, що свідомо чинять окупанти, забрали в Енергодарі ще одне людське життя. Внаслідок обстрілу в першому мікрорайоні загинув чоловік, який в цей час вигулював собаку. Тварина також не вціліла", — написав Орлов в Telegram.

Пізніше він додав, що російські війська з 15:00 до 15:30 зробили щонайменше 6 пострілів по Енергодару.

"Внаслідок обстрілів загинув працівник Запорізької АЕС, майстер цеху Марко Максим Петрович. Ще двоє енергодарців отримали поранення і наразі доправлені до спеціалізованої медико-санітарної частини Енергодару. Щирі співчуття рідним та близьким загиблого", — зазначив мер міста.

У "Дії" відтепер можна отримати довідку про доходи

Про це повідомляє Держприкордонслужба.

"Користувачам державного сервісу "Дія" став доступний новий документ. Йдеться про довідку про доходи, яка необхідна для отримання візи до окремих держав світу, оформлення кредиту та отримання субсидії. Донедавна для того, щоб отримати довідку українським громадянам доводилося простоювати в чергах та органах ДПС. Відтепер зробити це можна буде, не виходячи з дому", — йдеться у повідомленні.

В порту тимчасово окупованого Бердянська пролунали вибухи

Інформацію підтвердив голова Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Військові РФ зруйнували понад 22 тисяч цивільних об'єктів в Україні

Як повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін, російські війська набагато частіше завдають ударів по цивільній інфраструктурі України, ніж по військових об'єктах. З початку вторгнення 24 лютого, росіяни вразили понад 22 тисяч цивільних об'єктів.

"Ми бачимо цифри, понад 22 тисячі об'єктів цивільних уражених і всього близько 300 військових об'єктів. Ми бачимо, як крилаті ракети пролітають безпосередньо над об'єктами ядерної енергетики, ми бачимо влучання ворожих ракет в об'єкти критичної інфраструктури, хімічні виробництва", — розповів Єнін.

Він зазначив, що окупанти вражають і об'єкти культурної спадщини, в тому числі релігійні споруди, торговельні центри, школи.

Військові РФ викрали жителя Херсона при спробі виїзду з області

10 серпня при спробі виїзду з окупованої території Херсонської області через територію Криму до Польщі, на КПП Армянськ російські військові затримали херсонця Ігоря Бондаренка. Про це Суспільному повідомила сестра чоловіка Інга Бондаренко.

За її словами, перевізник, з яким виїжджав її брат з 10 серпня не зміг надати ніякої інформації протягом трьох діб. Лише 13-го серпня через інших пасажирів того самого рейсу вона дізналася про затримання Ігоря.

"Заяву до поліції Одеси подала від мого імені моя похресниця Ксенія, як тільки ми дізналися про затримання. Дружина мого брата знаходиться в Німеччині, оскільки виїхала з Херсона місяць тому", - говорить Інга Бондаренко.

Польща готується відмовляти росіянам у видачі віз — МЗС

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик, повідомляє "Польське радіо".

Заступник міністра заявив, що Польща виступає за продовження санкцій ЄС, особливо щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян Російської Федерації. Водночас він визнав, що не всі країни Євросоюзу на це згодні: "Проти цього виступають великі країни-члени, включаючи Німеччину, Францію та Нідерланди".

"У зв'язку з тим, що неможливо подолати опір цих країн щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян РФ, Польща працює над новим рішенням", – зазначив Вавжик і додав, що рішення буде ухвалено найближчим часом.

Судно Razoni з українським зерном наближається до сирійського порту

Про це повідомляє Reuters з посиланням на два джерела в судноплавній галузі.

12 серпня сервіс відстеження маршрутів MarineTraffic повідомляв, що суховантаж Razoni покинув турецький порт Мерсін і прямує в бік Єгипту.

"Як повідомили Reuters два джерела в судноплавній галузі, перше судно, що покинуло Україну в рамках угоди за посередництва ООН, наближалося в неділю до сирійського порту Тартуса", — йдеться в повідомленні агентства.

Судно Razoni вийшло з порту Одеси 1 серпня з 26 тисячами тонн кукурудзи на борту й мало прибути до Лівану вранці 7 серпня. Однак 8 серпня посольство України в Лівані заявило про відмову ліванського замовника від зерна у зв'язку з простроченням умов доставки більш ніж в п'ять місяців. 10 серпня судно пришвартувалося турецькому порту Мерсін. Посол України в Лівані Ігор Осташ зазначив, що усі проблеми з ним вирішено

Росіяни обстріляли Енергодар, є постраждалі

Внаслідок обстрілів Енергодара російськими військами є постраждалі серед цивільного населення, повідомив міський голова Дмитро Орлов.

"Внаслідок обстрілу Енергодара, який було здійснено сьогодні з передмістя — району яхт-клубу (СОТ "Волна"), в першому мікрорайоні є постраждалі серед цивільного населення", — заявив Орлов.

У ЗСУ підтвердили удар по Антонівському мосту в Херсоні

Про це повідомила в ефірі єдиного телемарафону речниця Оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк.

"Ми продовжуємо вогневий контроль над транспортними та логістичними артеріями на тимчасово окупованій території, оскільки маємо чіткий намір допомогти окупантам прийняти правильне рішення та направити їх черговий "жест доброї волі" у потрібному нам напрямку", – сказала Гуменюк.

"Зерновим коридором" Україна планує експортувати 3 млн тон зерна

Як заявив член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, "зерновий коридор" з України працює у тестовому режимі, але аграрії планують вийти на обсяг експорту до 3 млн т зерна.

"Зараз нам треба експортувати зерно, яке вже майже рік лежить в портах південних регіонів, щоб звільнити склади й аграрії змогли експортувати нову продукцію. Торішні залишки наразі складають 18 млн тонн", – сказав Соломчук.

У Держдепі висловили стурбованість заявами ватажків "ДНР" щодо "суду" над іноземцями

Про це написав державний секретар Ентоні Блінкен в Twitter.

"Ми стурбовані повідомленнями про те, що незаконна влада на сході України пред'являє звинувачення громадянам Великобританії, Швеції та Хорватії. Росія та її довірені особи зобов'язані дотримуватися міжнародного гуманітарного права, включаючи права та захист, надані військовополоненим", — йдеться у повідомленні.

Російська армія 14 серпня обстріляла Циркуни під Харковом: поранений чоловік

Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

За даними правоохоронців, окупанти завдали ударів по населеному пункту близько 09:00. Поранений 52-річний чоловік. Обстріл розслідують як порушення законів та звичаїв війни. Максимальне передбачене покарання — 12 років позбавлення волі.

У Запоріжжі продають марки з Путіним, щоб облаштувати арт-бомбосховище

У Запоріжжі приватний підприємець випустив обмежену кількість поштових марок, за кошти від продажу планує привести до ладу приміщення укриття. На виручені кошти створять культурний хаб у бомбосховищі.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Запоріжжя

На колекційній марці — Путін та мертвий снігур. Це відповідь на фейк, озвучений російськими пропагандистами 7 років тому, — каже підприємець Максим Дрозденко.

"Колись наш нинішній посіпака окупантів - Володимир Рогов, який втік у 2014 році із Запоріжжя, з'явився на російському телеканалі і створив досить знаменитий фейк про те, що у запорізьких школах школярам наказали вбивати снігурів тому, що вони коліру російського прапору і підгодовувати синичок, тому що вони жовто-блакитні", - каже він.

Зображення Путіна — карикатурне. Це пам’ятник “орку”, який одночасно схожий на Путіна та вухатого Горлума з кіносаги “Володар перснів”, - розповідає Максим Дрозденко. Скульптуру ще у 2015 році створив митець Олександр Третяк.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Запоріжжя

Дрон DJI Matrice 300 передали 72 бригаді Чорних Запорожців

Про це повідомляє віцепрем'єр міністр - міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Ці воїни обороняли столицю, відкидали окупантів з Київщини та Чернігівщини. А зараз – захищають країну на Донбасі", — йдеться у повідомленні.

DJI Matrice 300 – професійний коптер, який допоможе 72 бригаді дізнаватися про позиції ворога, переміщення техніки вдень і вночі, завдяки тепловізору. Він передає сигнал на 15 км, максимальний час польоту – 55 хв. А унікальний софт дозволяє камері фокусуватися на потрібних цілях.

Президент Латвії підтримав заборону віз для росіян

Як пише видання 15min.lt президент Егіл Левітс вважає необхідним переглянути вже видані Латвією посвідки на постійне проживання і візи. За його словами, тим, хто підтримує дії Росії в Україні, посвідки повинні бути анульовані або не продовжуватися, за винятком особливих обставин.

"Торгівля посвідками на проживання попередніми урядами, їх невиправдана щедрість у видачі посвідок на проживання російським громадянам, за якою ховалися лише корисливі інтереси деяких бізнесменів від політики, створили ризики безпеки і сприяли двомовності. Настав час переглянути наслідки цієї невдалої і небезпечної політики", — заявив латвійський президент.

ГУР назвало імена російських льотчиків, які обстрілювали Україну

Воєнна розвідка України оприлюднила особисті дані командного складу 52 важкого бомбардувального авіаційного полку (Шайковка, Калузька обл.) та 121 важкого бомбардувального авіаційного полку (Енгельс, Саратовська обл.) 22 важкої бомбардувальної авіаційної дивізії (Енгельс), особовий склад яких залучається до завдання ракетних ударів з літаків Ту-22М3 та Ту-160 крилатими ракетами Х-22, Х-555, Х-101 по містах та мирному населенню України.

Так до обстрілів мирних жителів України причетні:

  • командир 22 вбад – гвардії полковник Варпахович Микола;
  • командир 121 вбап – гвардії полковник Скітський Олег;
  • помічник штурмана авіаційної ескадрильї на Ту-160 – капітан Соколов Сергій (121 вбап);
  • помічник командира корабля авіаційного загону авіаційної ескадрильї на Ту-160 – старший лейтенант Будко Станіслав (121 вбап);
  • заступник командира полку по воєнно-політичній роботі – підполковник Субботін Іван (52 вбап).

У ГУР наголосили, що екіпажі літаків, які здійснювали пуски ракет по Україні, усвідомлюють, що керівництво російської армії надалі перекладатиме відповідальність за воєнні злочини на безпосередніх виконавців.

В Маріуполі оприлюднили новий перелік будинків, що підлягають знесенню

Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. Він додав, що згідно з переліком, є вцілілі будинки, натомість відсутня ціла низка повністю зруйнованих.

Радник міського голови зазначив, що в оприлюдненому "документі" є невідповідність листа вимогам т.зв. "ДНР", адже за їх положенням такий перелік має подавати місцева окупаційна адміністрація, а не підрядник.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Маріуполь, фото: Telegram-канал Петра Андрющенка

"За умови тотального контролю маємо великий сумнів щодо аутентичності документа. У підсумку ми схиляємось що висновку, що цей лист чергова інформаційна атака окупантів, спрямована на спонукання повернення з евакуації з одного боку, та на заспокоєння суспільних настроїв в місті з іншого", — заявив Петро Андрющенко.

Ексватажка "ДНР" Гіркіна затримали в Криму з підробленим паспортом

Колишнього "міністра оборони" "ДНР" Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) нібито затримали в окупованому Криму, коли він намагався потрапити на фронт у Херсонській області. Про це у соцмережах повідомили вербувальник "ДНР" Олександр Жучковський та колишній командир горлівських бойовиків "ДНР" Ігор Безлер.

За словами Жучковського, Гіркін "справді намагався потрапити на фронт, але був затриманий у Криму". Він назвав затримання Гіркіна великим політичним злочином. Безлер також повідомив, що Гіркіна затримали у Криму під час спроби потрапити на фронт у Херсонській області. За його словами, "рятівник Росії" рвався воювати і "командувати щонайменше армією". Безлер також опублікував фото, на якому нібито зображений Гіркін без вусів.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: Telegram / "Cеятель ветра"

Водночас радник глави Офісу президента Олексій Арестович в етері "Фейгин LIVE" заявив, що, за деякими даними, Гіркіна відпустили і пропустили воювати в Херсонську область.

"Так що ми маємо шанс побачити цю "героїчну" людину, яка йде в атаку, де-небудь під Снігурівкою", — сказав він.

Cуспільне звернулося за коментарем до Міністерства оборони України.

Подоляк заявив, що візові обмеження для росіян здатні привести до бунту у РФ

"Навіщо потрібні візові обмеження для громадян Росії? Пів року війни довели: їх не хвилюють масові вбивства, зруйновані міста, ядерний шантаж, Буча чи Маріуполь. Лише розмови про втрату віз змогли повернути до усвідомлення війни та відповідальності. А це перший крок… до російського бунту", — написав Подоляк у Twitter.

У МВС попереджають іноземців про небезпеку перебування на території України

"Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, було запроваджено воєнний стан, що створив певні обмеження, які стосуються всіх, хто перебуває в Україні", — йдеться у повідомленні.

У Запоріжжі створять військову комендатуру

Про це 14 серпня заявила віцепрем'єр-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук під час відкриття транзитного хабу "Центру підтримки переселенців у Запоріжжі для евакуйованих жителів Херсонської області" "Я — Херсон".

"Хочу подякувати генералові Залужному за прийняте рішення про створення тут комендатури і введення тут коменданта. Це питання яке вирішувалось і нарешті, я сподіваюсь, буде вирішено. Ми сьогодні будемо проводити відповідну нараду і тут буде порядок", — сказала Верещук.

Російські військові застосовують дистанційні системи мінування

Про це під час брифінгу повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Це несе смертельну небезпеку і загрозу мирному населенню. За пів року фахівці ДСНС разом з військовими саперами вже знешкодили понад 3600 боєприпасів та мін. Проте, виходячи з міжнародного досвіду та розміру фронту за нашим напрямком, розмінування цієї території може тривати і декілька років", — сказав він.

Вілкул зазначив, що розмінування територій триває, а також закликав жителів бути максимально уважними.

Макрон підписав протокол про приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО

Про це повідомляє BFMTV з посилання на Єлисейський палац.

"Цей суверенний вибір Фінляндії та Швеції зміцнить їхню безпеку перед поточною загрозою в їхньому безпосередньому сусідстві і зробить значний внесок, враховуючи можливості цих двох партнерів, у колективну позицію та нашу Європейську безпеку", — зазначили у Єлисейському палаці.

Швеція та Фінляндія вирішили відмовитися від свого нейтралітету на тлі війни Росії проти України. Тепер усі 30 держав-членів НАТО повинні офіційно ратифікувати цей захід, перш ніж Швеція і Фінляндія зможуть користуватися повним захистом статті 5 Статуту НАТО в разі нападу.

Авіація ЗСУ завдала до десяти групових авіаударів по позиціях росіян

Про це повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ.

"Протягом доби, 13 серпня, на кількох оперативних напрямках ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України завдала до десяти групових авіаударів по позиціях окупаційних військ. Під прикриттям винищувальної авіації, штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м завдали ударів по взводних та ротних опорних пунктах, танкових колонах на марші, позиціях реактивних систем залпового вогню, переправах та скупченню живої сили й техніки противника", — йдеться в повідомленні.

В командуванні ПС ЗСУ додали, що знищили близько п'ятнадцяти бойових броньованих машин РФ та десятки військових.

Шольц обіцяє німцям захист в умовах енергокризи

Попри обмеження постачання газу з Росії Німеччині вдалося з випередженням графіка заповнити свої сховища на 75,43%. Як повідомляє DW, у травні 2022 року ЄС ухвалив регламент про зберігання газу, згідно з яким позначки 75% планувалося досягти до 1 вересня, 85% — до 1 жовтня та 95% — до 1 листопада. За планом Євросоюзу, збільшені запаси газу мають дозволити компенсувати будь-які коливання газового ринку, аж до повного припинення постачання газу з Росії.

Канцлер ФРН Олаф Шольц своєю чергою запевнив, що громадяни Німеччини отримають допомогу в умовах зростання цін на тепло та енергію. Про це він заявив у подкасті Kanzler Kompakt: "Цей рік принесе великі виклики. Виклики, що є результатом війни, яку Росія розв'язала проти України. Виклики, які існують для енергетичної безпеки нашої країни. І, звичайно, виклики, пов'язані зі зростанням цін".

Шольц також зазначив, що для допомоги населенню німецький уряд запустив два великі пакети допомоги на 30 мільярдів євро.

Як студентам виїхати з України у разі потреби. Пояснює правозахисниця

Студенти, які навчаються у закордонних вишах на денній формі навчання мають право виїжджати з України без перешкод. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила правозахисниця Вікторія Тютюнникова.

"Крім "Закону про мобілізацію", ще в нас діє постанова Кабміну про перетин державного кордону України. До цієї постанови у березні та квітні 2022 року вносилися зміни, які регулювали питання виїзду, і Держприкордонслужба теж затвердила порядок, в якому був вказаний перелік громадян, які мають право виїжджати за межі України у воєнний час. І до цього переліку включили студентів та слухачів, які навчаються в іноземних вишах на денній формі навчання. Тобто виникла колізія, коли студенти іноземних вишів можуть виїхати, а з українськими студентами це ніяк не врегульовано", — наголосила Тютюнникова.

Читайте також: Залужний попросив Міноборони дозволити студентам виїзд за кордон

Вона додала, що допоки ситуація невизначена на законодавчому рівні, можуть тимчасово виникати труднощі при перетині державного кордону: "Тобто передбачається внесення змін до законодавчих актів, і саме тому прикордонники тимчасово можуть не випускати до моменту врегулювання цих питань. Крім цього, були неодноразові спроби шахрайства, коли за підробленими документами люди намагалися виїхати за кордон, аби уникнути виконання свого обов’язку військової служби. Саме тому зараз таке прискіпливе ставлення, і такий режим очікування, поки будуть врегульовані ці питання законодавчими актами".

Якщо вас не випустили, треба пробувати ще раз, каже правозахисниця.

"Були випадки, коли люди по кілька разів пробували виїхати. І після невдалих спроб, потім все-таки дозволяли виїхати. Тому, що, якщо справді є підстави, документи, які підтверджують навчання, то ці люди мають право на виїзд. Якщо особа має право на виїзд і їй не дозволили, звісно, може звернення до адвоката чи супровід адвоката на кордоні. Якщо людину спіймають з підробленими документами, це кваліфікується як уникнення свого обов’язку військової служби. У відповідних випадках настає адміністративна відповідальність, за яку передбачені штрафи, і також є кримінальна відповідальність, навіть до обмеження волі", — зазначила Вікторія Тютюнникова.

Слов'янськ вчергове обстріляли російські військові

В ніч на 14 серпня російські військові вчергове обстріляли місто Слов'янськ, повідомив керівник Слов'янської МВА Вадим Лях. Він додав, що російська армія обстріляла мікрорайон Північний, де зруйнувала декілька приватних будинків.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: AP Photo/David Goldman

"На щастя, обійшлося без жертв та постраждалих", — зазначив очільник громади.

ЗСУ взяли під повний вогневий контроль всі логістичні шляхи росіян на Херсонщині

Про це в ефірі єдиного телемарафону розповів перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

"Підтверджена інформація по знищенню військових об’єктів і в Новій Каховці, і в Музиківці. За інформацією, там були розташовані досить великі військові склади з озброєнням, з боєприпасами. Крім того, там зберігалася ще й військова техніка. Так само вночі були вибухи в Антонівці — чекаємо підтвердження чи це міст, чи інший об’єкт", — зазначив Соболевський.

За його словами, фактично ЗСУ взяли під стовідсотковий вогневий контроль всі логістичні шляхи армії РФ: "Жоден з мостів не придатний для використання у воєнному стані для перевезення важкої техніки або боєприпасів. Логістику в них фактично розірвано “в клочья”. Вони використовують десь понтонні переправи, але це не вирішує проблеми, лише частково закривають якісь питання".

Соболевський додав, що більша частина військового керівництва росіян з’їхала з Херсона на інші позиції, які облаштували як центр ухвалення військових рішень: "Але їхнє місцеперебування відоме нашим ЗСУ, і в будь-який час це питання так само може бути вирішене".

Вночі росіяни гатили по Нікополю та Марганцю, поранений літній чоловік

Про те, як минула ніч в області, в ефірі єдиного телемарафону розповіла радниця голови Дніпропетровської ОВА Наталія Бабаченко.

"Сьогодні по нікопольському району стріляли тричі — двічі влучили в сам Нікополь. І один раз обстріляли з “Градів” Марганець. У Марганці є поранений, чоловік, 69 років, йому відірвало руку. Він зараз знаходиться в лікарні. У Нікополі загиблих немає, але є руйнування і багатоповерхівок, і приватних будинків, і школа потрапила під обстріл. Також пошкоджено кілька газоводів локальних біля приватних будинків та кілька ліній електропередач. зараз і у Нікополі, і у Марганці енергетики лагодять комунікації", — зазначила Бабаченко.

Вона додала, що у Дніпропетровській області обстрілюють три з чотирьох районів: "Найбільше страждають Криворізький, а останній місяць Нікопольський. Окупанти умисно цілять в житлові квартали та цивільну інфраструктуру. Одного дня всі снаряди прилетіли в підприємство у Нікополі. Умисно залякують та тероризують наше населення. Бо з Енергодара, звідки вони ведуть вогонь по Нікопольському району, їм добре видно, куди вони цілять. І вони розуміють, якщо випустили снаряди з "Граду", що він прилетить по мирних людях і забере чиєсь життя".

Хакери виклали на сайт російського кінотеатру фільми про Навального та про палац Путіна

На сайт бєлгородського кінотеатру "Победа" фільми хакери виклали фільми про російського опозиціонера Олексія Навального "Он вам не Димон" і "Дворец Владимира Путина". Невідомі запропонували подивитися також програму Fake News журналістки Марії Борзунової про викриття фейків про війну в Україні та фільм про Бучу. В описі вказали, що в головних ролях: Володимир Путін і президент України Володимир Зеленський.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Фото: скріншот

Німеччина через санкції заблокувала десять російських літаків

За інформацією Міністерства транспорту ФРН, на аеродромах Німеччини перебувають десять російських літаків. Вони не можуть покинути країну через санкції запроваджені проти Росії, повідомляє DW.

Серед заблокованих літаків:

  • три Ан–124 "Руслан" перебувають у Лейпцигу
  • Bombardier BD-100-1A10 Challenger 300 та Boeing 737 — в Кельні
  • Boeing 747 — в аеропорту Франкфурт-Хан,
  • Cessna 750 Citation X, два Embraer ERJ-135bj Legacy 600 і Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS — в Баден - Бадені.
  • Airbus A320 заблокований у Мюнхені.

"Оскільки на зліт та політ літаків накладена заборона через режим санкцій ЄС, вони не можуть використовуватися власником і не можуть бути вивезені в інше місце", — пояснили у Мінтрансі ФРН.

При цьому відомство уточнило, що російські літаки можуть отримувати лише базове обслуговування, наприклад, для захисту від несанкціонованого доступу до них. Будь-яке інше техобслуговування заборонене, як і надання запчастин.

Москва не заплатила резервістам та "добровольцям" за участь у війні в Україні

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW зазначили, що російська влада призначала новобранців без досвіду на посади командирів на рівні роти або вище, не постачали солдатам достатньої кількості їжі, боєприпасів або сигарет, не забезпечували похорон загиблих солдатів-добровольців, і залишали солдатів у віддалених районах Росії без транспорту додому після закінчення терміну їхніх контрактів.

Кілька добровольців заявили, що в підрозділах з ними поводилися гірше, ніж з рядовими контрактниками. Тим часом російські чиновники відправили контрактників, які відмовляються воювати після їхнього відряджання в Україну, в спеціальні табори. Місця тимчасового ув'язнення розташовані в Попасній та Брянці Луганської області.

Піски знаходяться під контролем ЗСУ — речник Східного угруповання військ

На Донбасі ситуація залишається складною і напруженою, повідомив в ефірі єдиного телемарафону речник Східного командування Сергій Череватий.

"Окупанти у своїх пабліках більше ніж тиждень говорять про те, що вони захопили Піски. Насправді це не так. Піски знаходяться під контролем ЗСУ. Протягом ночі там тривали активні штурмові дії противника в районі Пісків та Красногорівки, під ранок в районі Первомайського. Також в районі Мар’їнки вчора й сьогодні противник завдавав авіаційних ударів", — наголосив він

Череватий зазначив, що мета росіян захопити Піски, "адже вони стали символом, що Збройні сили Російської Федерації перетворюються в збройне безсилля РФ": "В передмісті Донецька навіть вони не можуть протягом пів року взяти цей населений пункт, як і багато інших. І це абсолютний показник доблесті і незламності ЗСУ, який для них є подразником. Після Лисичанська вони не здатні показати жодної перемоги, Навіть Лисичанськ — це був тактичний відхід українських ЗС, які перегрупувалися і нищать противника з набагато більшою силою. Взяття кожного населеного пункту дозволяє прохід на наступні цілі".

Руйнування мостів на Херсонщині: які наслідки відчуватимуть військові РФ

Американський Інститут з вивчення війни (ISW) проаналізував наслідки ударів Збройних Сил України по мостах через Дніпро в Херсонській області. У звіті йдеться, що наслідки ударів ЗСУ росіяни відчують вже за декілька днів або тижнів залежно від того, скільки російські війська змогли накопичити запасів на західному березі Дніпра і наскільки успішно українські сили знаходять і знищують ці запаси.

Аналітики ISW зазначають, якщо ЗСУ зруйнували всі три мости через Дніпро в Херсонській області і зможуть перешкодити росіянам відновити їх працездатність, то російські війська на західному березі Дніпра, ймовірно, втратять здатність захищатися.

Військові РФ відчуватимуть такі наслідки:

  • нестача палива та боєприпасів у російських військ у західній частині Херсонської області;
  • покинуті російські автомобілі;
  • зниження інтенсивності і, врешті-решт, припинення наземних і артилерійських атак росіян;
  • можливо, почастішають випадки грабежів з боку росіян;
  • збільшення скарг російських солдатів про брак постачання;
  • збільшення числа російських військовополонених, захоплених українськими військами;
  • відсутність нової важкої техніки.

"Зерновий коридор": балкер ROJEN дійшов до берегів Італії

Балкер ROJEN пришвартувався в порту італійського міста Равенна, повідомляє місцеве ЗМІ Ravenna Today.

Вторгнення Росії в Україну, день 172. Текстовий онлайн
Розвантаження балкера ROJEN. Массімо Арньяні

Судно ROJEN одно з перших, що "зерновим коридором" покинуло акваторію Чорного моря. Балкер привіз до Італії 15 тисяч тонн кукурудзи. Розвантажувати його будуть щонайменше до 16 серпня.

Раніше до пункту призначення вже дійшло судно POLARNET. Балкер вийшов з акваторії Чорного моря разом з ROJEN, але прямував він до Туреччини.

Росіяни намагаються утримати трасу М-04 із західної сторони Донецька

Про це йдеться у повідомленні розвідки Міністерства оборони Великої Британії.

"Минулого тижня пріоритетом Росії, ймовірно, була переорієнтація підрозділів для посилення Південної України. Однак на Донбасі силами самопроголошеної "ДНР" росіяни продовжують робити спроби наступу на північ від Донецька", — зазначили у розвідці.

Автори звіту зазначають, що особливо запеклі бої розгорнулися в селищі Піски, недалеко від Донецького аеропорту: "Цей район знаходиться на передовій лінії контролю на Донбасі з 2014 року. Російський наступ, ймовірно, спрямований на те, щоб убезпечити шосе М04, основний підхід до Донецька із заходу".

361 дитина загинула внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, загалом з 24 лютого більше ніж 1072 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

"Станом на ранок 14 серпня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося - 361. Не зазнали змін і дані щодо поранених — понад 711. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 375, Харківській - 198, Київській - 116, Чернігівській - 68, Луганській - 61, Миколаївській - 60, Херсонській - 55, Запорізькій - 40", — йдеться у повідомленні.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

На Луганщині росіяни закликають прийти на "референдум" тих, хто втратив житло

У Сватовому "високопосадовці з РФ" агітували біженців взяти участь у "референдумі", натомість обіцяли розв'язати всі проблемні питання. Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За словами очільника Луганщини, люди декілька місяців вимушені жити на стадіоні — на відкритому спортивному об’єкті за два місяці до початку опалювального періоду.

"Повертатись цим людям нікуди — їх житло зруйнував "руський мир", який тепер дивиться безхатченкам Луганщини в очі й має совість щось обіцяти в обмін на голос", — написав Гайдай.

Росія втратила у війні з Україною близько 43 550 військових

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільших втрат військові РФ зазнали на Донецькому напрямку. Станом на ранок 14 серпня загальні бойові втрати Росії з початку 24 лютого становлять близько 43 550 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1864 (+8) од,
  • бойових броньованих машин — 4126 (+11) од,
  • артилерійських систем — 980 (+2) од,
  • РСЗВ — 261 (+0) од,
  • засоби ППО — 136 (+0) од,
  • літаків — 233 (+0) од,
  • гелікоптерів — 194 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 784 (+5),
  • крилаті ракети — 187 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3039 (+3) од,
  • спеціальна техніка — 91 (+0).

На Донеччині внаслідок обстрілів 13 серпня загинули двоє людей

13 серпня внаслідок обстрілів російської армії загинули двоє мирних жителів Донеччини: у Красногорівці. Про це у телеграм-каналі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Ще 10 людей отримали поранення", — йдеться в повідомленні.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

РФ може змінити напрямок наступу на Донбасі, щоб відвернути увагу ЗСУ від Півдня — ISW

В Інституті вивчення війни вважають, що російські війська можуть змінити пріоритет наступу на північному сході Донецької області, щоб відвернути увагу від контрнаступальних дій ЗСУ на півдні України. Про це йдеться у звіті ISW.

За словами аналітиків інституту, російські сили, мабуть, згорнули наступальні дії на схід від Сіверська та проводили спорадичні та обмежені наземні атаки, значною мірою покладаючись на артилерійські обстріли прилеглих населених пунктів з 6 серпня. Проте з 11 серпня війська РФ збільшили кількість обмежених наземних атак у Сіверському районі.

"Ці удари, поряд з ударами, що продовжуються в напрямку Бахмута, можуть являти собою спробу відвернути українську техніку і особовий склад на лінію Бахмут-Сіверськ на північному сході Донецької області, щоб відвернути увагу України від критичних районів на півдні, де українські війська проводять ефективні контратаки і, можливо, створюють умови переходу в контрнаступ", — йдеться у звіті.

На думку експертів, російські сили можуть сподіватися змістити "як тактичний, так і риторичний фокус" з півдня, щоб послабити тиск на власні операції вздовж Південної осі.

Війська РФ обстріляли два райони Дніпропетровщини: кілька тисяч людей без світла, є поранений

У ніч на 14 серпня російська армія з РСЗВ та ствольної артилерії знову обстріляла два райони Дніпропетровщини — Нікопольський та Криворізький. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Нікопольский район, за його словами, тричі за ніч опинявся під вогнем: 20 "прильотів" зі ствольної артилерії

"У місті пошкоджені 9 багатоповерхових та 8 приватних будинків, школа та декілька магазинів. Обстрілом зачепило газопроводи та лінії електропередач. Кілька тисяч нікопольчан без світла", — написав він.

По Марганцю росіяни били з "Градів". У мирні квартали прилетіло 30 російських снарядів. Поранений 69-річний чоловік, він у лікарні.

У місті понівечені понад 10 приватних будинків та електромережа.

У Криворізькому районі під обстріл "Ураганів" потрапила Зеленодольська громада. Без жертв та руйнувань.

РФ штурмує позиції ЗСУ на Донбасі — Генштаб

Війська РФ штурмують позиції ЗСУ на Авдіївському, Слов'янському та Краматорському напрямках. Поводили розвідку боєм поблизу Соледара та Пречистівки на Донеччині. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Слов’янському напрямку російські військові з танків та реактивної артилерії стріляв неподалік Бражківки, Богородичного і Долини.

"В районі Долини намагався прорвати оборону наших підрозділів. Безглуздий штурм українські воїни відбили", — повідомили у Генштабі.

На Донецькому напрямку росіяни обстрілювали підрозділи ЗСУ із танків, ствольної та реактивної артилерії. Для розвідки маршрутів логістичного забезпечення та об’єктів критичної інфраструктури вели повітряну розвідку БпЛА.

На Краматорському напрямку російські війська завдали авіаударів поблизу Спірного.

"Здійснили спробу розвідки боєм в районі Серебрянки, після вогневого ураження від наших воїнів, вдалися до втечі. Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення неподалік Спірного, успіху не мав, відійшов. В районі Івано-Дарʼївки бойові дії тривають", — йдеться у повідомленні.

На Бахмутському напрямку із артилерії та танків війська РФ обстрілювали цивільну інфраструктуру населених пунктів та позиції Сил оборони. Завдали авіаударів в районах Соледара та Веселої Долини. Вели повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня.

"Ворог здійснив спробу ведення розвідки боєм поблизу Соледара, зазнав вогневого ураження та втік. Противник вів наступальні дії в районі Зайцевого, успіху не мав, відійшов. Бої тривають", — повідомили у Генштабі.

На Авдіївському напрямку, окрім обстрілів низки населених пунктів з артилерії, росіяни завдали авіаударів біля Мар’їнки, проводили повітряну розвідку БпЛА.

"Вів штурмові дії у напрямках Красногорівки та Пісків, успіху не мав, відійшов. В районі населеного пункту Первомайське бойові дії тривають", — йдеться у повідомленні.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках війська РФ не припиняють обстріли зі ствольної та реактивної артилерії і танків вздовж лінії зіткнення. Залучили авіацію біля Пречистівки та Вугледара. Повітряну розвідку вів безпілотник оперативно-тактичного рівня.

"Здійснив спробу ведення розвідки боєм в районі населеного пункту Пречистівка, після вогневого ураження відійшов. Веде наступ в районі населеного пункту Павлівка, бойові дії тривають. Розгорнув та активно використовує комплекси радіоелектронної боротьби", — повідомили у Генштабі.

На харківському напрямку росіяни намагалися провести розвідку боєм — Генштаб

На Харківському напрямку війська РФ продовжують обстрілювати лінію зіткнення зі ствольної та реактивної артилерії, інтенсивно ведуть повітряну розвідку безпілотниками.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Противник намагався провести розвідку боєм в районі населеного пункту Питомник, успіху не мав, зазнав втрат та відійшов. Завдав авіаційних ударів біля Перемоги, Ртищівки та Питомника. Вживає заходів з логістичного забезпечення підрозділів та поповнення втрат", — йдеться у повідомленні.

Російські війська вночі 14 серпня їх ствольної артилерії обстріляли Нікополь Дніпропетровської області. Про це повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"Ствольна, по місту Нікополь. Подробиці встановлюються", — написав він.

Збройні сили України знищили два склади військ РФ на Херсонщині

Збройні сили України знищили два склади російських військових в Музиківці та Новій Каховці. Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, українська армія завдала два удари по опорних пунктах РФ в Баштанському районі. Втрати росіян складають 15 військових, один танк Т-72 та чотири броньовані та автомобільна техніка.

Також Назаров повідомив, що десантно-штурмове відділення РФ намагались штурмувати ЗСУ в напрямку Лозового, але успіху не мали.

"Російська армія продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу, надаючи перевагу дистанційним формам протидії – ракетно-артилерійським обстрілам і авіаційним ударам. Завдали п’ять авіаційних ударів по позиціях ЗСУ на лінії зіткнення. Втрат української армії не має", - повідомляє речник ОК "Південь".

У командуванні зазначили, що російські військові обстріляли з важкої ствольної артилерії 152-го калібру Кошове та Новогригорівське вздовж адмінмежі Херсонщини та Дніпропетровщини. Влучили по сільськогосподарських угіддях. Втрат та руйнувань не зафіксовано.

Перший контингент військових Канади вилетів до Британії для підготовки українців

Перший контингент із приблизно 90 канадських військових вилетів до Великої Британії. В основному вирушили бійці 3-го батальйону канадської легкої піхоти принцеси Патриції, вирушили з Едмонтона до Сполученого Королівства. Канадські інструктори проводитимуть бойову підготовку для українських солдатів у рамках програми “Unifier”.

Підготовка складатиметься з поводження зі зброєю, надання першої допомоги на полі бою, польовими вміннями, тактики патрулювання та права збройних конфліктів.

Зеленський: Усі, хто причетний до атомного шантажу, мають відповісти у міжнародному суді

Росія прикривається Запорізькою АЕС, аби залякувати українців та безкарно обстрілювати населені пункти. Про це у зверненні заявив президент України Володимир Зеленський наприкінці 171 дня повномасштабного вторгнення.

"Сьогодні хочу звернутися насамперед до мешканців Нікополя, Марганця, Енергодара, Кривого, Запоріжжя та всіх інших наших міст і громад Дніпропетровської та Запорізької областей. Окупанти намагаються надзвичайно цинічно залякувати людей, використовуючи Запорізьку атомну станцію. Вони фактично прикриваються станцією, щоб обстрілювати Нікополь і Марганець. Вони влаштовують постійні провокації з обстрілами території АЕС… Якщо хтось там у Росії думає, що їм це щось може дати, то вони помиляються. російський шантаж лише мобілізує ще більше глобальних зусиль для протистояння терору", — сказав Зеленський.

Він запевнив — такі дії Росії не залишаться безкарними. Усі, хто причетний до ядерного шантажу, мають відповісти перед міжнародним судом.

"Абсолютно всі посадовці держави-терориста, а також ті, хто допомагає їм у цій шантажистській операції з атомною станцією, мають відповідати в міжнародному суді. Це обовʼязково буде. А кожен російський військовий, який або стріляє по станції, або стріляє, прикриваючись станцією, повинен розуміти, що стає особливою мішенню для нашої розвідки та спецслужб, для нашої армії", — сказав глава держави.

Читайте також: Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Україна готується до переломного моменту війни проти Росії — NYT

Україна змінила свою стратегію в російсько-українській повномасштабній війні й вже зараз готується до її переломного моменту, пише The New York Times. Журналісти зазначили, що раніше українські війська зазнавали обстрілів з боку російської артилерії на сході держави, втрачали позиції, а також до 200 бійців щодня. Втім, останніми тижнями Збройні сили України змінили стратегію завдяки озброєнням західних партнерів та уповільнили просування росіяни. Водночас Росія змушена перебудовувати свою тактику, надаючи, у такий спосіб, перепочинок українським захисникам для ухвалення стратегічних рішень. Видання пише, що саме в Херсонській області очікується переломний момент війни на користь України. За словами представника українського командування, суть полягає в тому, аби створити умови настільки нищівними, щоб Росія самостійно відступила за Дніпро ще до контрнаступу.

На початок