"Завжди виступали для глядача". Шестиразові чемпіони України з фігурного катання Назарова та Нікітін завершили кар'єру

"Завжди виступали для глядача". Шестиразові чемпіони України з фігурного катання Назарова та Нікітін завершили кар'єру

"Завжди виступали для глядача". Шестиразові чемпіони України з фігурного катання Назарова та Нікітін завершили кар'єру
. AP

Спортсмени мали виступити в серії Гран-прі наступного сезону, проте вирішили завершити змагальну кар'єру.

Лідери збірної України з фігурного катання Олександра Назарова та Максим Нікітін оголосили про завершення кар'єри. Про це харківський дует, який виступав у танцях на льоду, повідомив на своїх сторінках у Instagram.

Фігуристи були заявлені одразу на два етапи Гран-прі наступного сезону 2022/23: Skate America (США) та Grand Prix de France (Франція). Проте 12 серпня пара була викреслена з обох списків.

Причиною зняття зі змагань стало рішення завершити кар'єру, про яке Назарова та Нікітін повідомили наступного дня. Пара проіснувала майже 20 років і впродовж усієї кар'єри тренувалася під керівництвом Галини Чурілової, зокрема співпрацювали з нею й у періоди тренування за кордономУ минулому пара тренувалася в Росії з Алєксандром Жуліним та в США – з Ігорем Шпільбандом і Фаб'яном Бурзою..

Читайте також: "Зникло бажання отримувати оцінку від інших". Легендарний японський фігурист Юдзуру Ханю оголосив про завершення кар'єри

Останнім змагальним стартом для Назарової та Нікітіна став чемпіонат світу-2022 у французькому Монпельє, що відбувався через місяць після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Олександру й Максимові довелося майже одразу після повернення з Олімпійських ігор-2022 виїздити з Харкова, що досі перебуває під постійними обстрілами.

Врешті українці виступили тільки в ритмічному танці, посівши там 16-те місце, а з довільного знялися: не лише через те, що мали обмаль часу на підготовку, а й тому, що розважальний зміст композиції їм здався недоречним.

Натомість Назарова та Нікітін трансформували ритмічний танець спеціально під чемпіонат світу, обравши символічний для України музичний супровід: пісню Джамали "1944" та "Ой, у лузі червона калина", яку переспівав Андрій Хливнюк.

Читайте також: "Люди писали, що змогли відволіктися від війни". Фігуристи Назарова і Нікітін - про виступ на ЧС
  • Відео останнього виступу Олександри Назарової та Максима Нікітіна:
"Це були чудові часи, – написали фігуристи. – Багато було веселих моментів, багато разів було важко й навіть боляче! Але всі ці 20 років усе одно були найкращими! Ми завжди виступали в першу чергу для глядача. Нам завжди хотілося показати вам нові елементи, і ми завжди старалися зробити наші програми веселими й цікавими!"

"Ми вирішили завершити нашу спортивну кар'єру. Але ми не хочемо закінчувати з фігурним катанням! – додали Олександра та Максим. – Ми дуже хочемо продовжувати працювати й тішити вас, але вже не як спортсмени!"

Читайте також: "Плювок у пам'ять вбитих немовлят". У Литві двох фігуристів позбавлять державних нагород через виступ у Росії

Головні досягнення Назарової та Нікітіна

  • У 2015-му здобули для України першу за 15 років медаль юніорського чемпіонату світу, ставши бронзовими призерами.
  • Вони є першими й поки що єдиними українськими призерами юнацьких Олімпійських ігор з фігурного катання в особистих дисциплінах. Дует здобув "срібло" 2012 року.
  • Повторили рекорд Ірини Романової та Ігоря Ярошенка за кількістю титулів чемпіонів України в танцях на льоду. На їхньому рахунку – шість золотих медалей (2014/15, 2016/17, 2017/18, 2019/20 – 2021/22).
  • Двічі брали участь у Олімпійських іграх (2018, 2022). На Олімпіаді-2022 у Пекіні вийшли до фіналу (довільної програми) та посіли 20-те місце.
  • На рівні дорослих чемпіонатів світу їхній найвищий результат у кар'єрі – 15-те місце (2017, 2018), а на чемпіонатах Європи – 9-те (2017).
  • Також Назарова та Нікітін перемагали на Універсіаді-2017, регулярно представляли Україну на рівні Гран-прі та здобули п'ять медалей на челенджерах, зокрема "золото" в Будапешті 2020 року.
  • У юніорах тричі підіймалися на п'єдестал етапів Гран-прі та ввійшли до топ-5 у Фіналі Гран-прі 2013/14.
Читайте також: Олімпійського чемпіона з фігурного катання Петренка позбавили державної стипендії після виступу в РФ

Хто з українських фігуристів виступить на етапах Гран-прі 2022/23

  • Іван Шмуратко (чоловіче одиночне катання) – Grand Prix de France (Франція)
  • Марія Голубцова та Кирил Бєлобров (танці на льоду) – MK John Wilson Trophy (Велика Британія)
  • Софія Голіченко та Артем Даренський (спортивні пари) – Skate America (США)
На початок