В Україні ліквідували ботоферму, яка належала одній з партій

В Україні ліквідували ботоферму, яка належала одній з партій

В Україні ліквідували ботоферму, яка належала одній з партій
. Фото: Нацполіція

Служба безпеки ліквідувала ботоферму, яка працювала для дискредитації вищого військово-політичного керівництва країни та "розхитування суспільно-політичної ситуації" на замовлення однієї з політсил.

Як стало відомо Суспільному із джерел у СБУ, у причетності до ботоферми, яку викрила спецслужба, підозрюють "Європейську солідарність". Водночас у партії спростовують "будь-яку причетність до будь-яких так званих ботоферм, тим більше проросійських, про викриття якої повідомила СБУ".

"На сайті Служби безпеки немає жодного слова про можливу причетність до цієї інформаційної помийки проєвропейської політичної сили. Натомість деякі ЗМІ з посиланням на якісь анонімні неназвані джерела, намагаються прив’язати до цієї провокації нашу політичну силу. Ми розцінюємо це як недоброчесніть і виконання політичного замовлення влади. Джерела, на які посилаються ЗМІ, свідомо дезінформують шановні видання і втягують його в брудну політичну провокацію", — написала нардепка від партії Ірина Геращенко.

Що сталося

В СБУ повідомили, що пропагандистські "потужності" цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії. Серед останніх було поширення контенту про нібито конфлікт між керівництвом ОП і Головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді.

Для "розгону" контенту адміністрували понад мільйон власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тисяч користувачів.

Правоохоронці викрили керівника групи, яким виявився громадянин РФ, який проживав у Києві і позиціонував себе як "політичний експерт". За даними слідства, він організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з українських політсил.

"Для координації дій був на "зв’язку" з нинішнім народним депутатом, що входить до близького оточення колишнього керівництва нашої держави", — йдеться в повідомленні СБУ.

Слідчі встановили, що російський "політтехнолог" створив спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого учасники групи управляли в автоматичному режимі необмеженою кількістю анонімних облікових записів в соцмережах. Для маскування протиправної діяльності обладнання облаштували у Києві, Харкові та Вінниці. Також в СБУ зазначають, що "політексперт" неодноразово "оприлюднював деструктивну пропаганду від свого імені, особисто виступаючи на медіаресурсах, підконтрольних його "кураторам".

"Сьогодні інформаційний фронт є не менш важливим, аніж військові дії. І РФ це чудово розуміє – тому й кидає потужні сили на розкол українського суспільства. Ботоферми, псевдоексперти, інформаційно-психологічні операції, нав’язування проросійських меседжів – усе це є в арсеналі ворога. Він намагається використати будь-який привід, аби підігріти внутрішні чвари чи маніпулювати громадською думкою. На жаль, свідомо чи несвідомо деякі українські політичні сили підігрують ворогу і ставлять власні амбіції вище державних інтересів. Але ми протидіємо будь-яким деструктивним діям! І викриття такої потужної ботоферми – ще одне свідчення цьому", – заявив в.о. голови Служби безпеки Василь Малюк.

Правоохоронці провели обшуки за місцями перебування організаторів схему та вилучили::

  • апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми;
  • 5000 сім-карт, які зловмисники використовували для створення та подальшого ведення технічних акаунтів;
  • 200 "Proxy" - серверів для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності всіх організаторів ботоферми. Такі дії караються штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок