Lego зробило фігурки з захисниками Азовсталі

Lego зробило фігурки з захисниками Азовсталі

Lego зробило фігурки з захисниками Азовсталі
. Фото: Ендрю Бікрафт

Компанія Brickmania присвятила нові фігурки Lego українським захисникам, які протягом майже трьох місяців утримували "Азовсталь" в Маріуполі.

Про це у своєму Twitter повідомив засновник компанії Ендрю Бікрафт, оприлюднивши відповідні фото.

"ЗСУ, Нацгвардія, добровольці ТрО та інші захисники Азовсталі, які протрималися в Маріуполі майже 3 місяці, тим самим затримавши російську армію та дозволивши Україні виграти битву за Київ", – написав Бікрафт.

Що відомо

  • Російські війська зруйнували Маріуполь Донецької області. Місто перебувало в блокаді армії РФ із початку березня. Голова Донецької обласної військової адміністрації Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей.
  • Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. Мер Маріуполя Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.
  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • У Росії заявили, що можуть визнати "Азов" терористичною організацією. Вивезених з "Азовсталі" військових хочуть допитати. Згодом повідомлялось, що бійці "Азову" нібито не підлягають обміну. Водночас у Міноборони України назвали заяви РФ щодо військових з "Азовсталі" внутрішньою пропагандою.
  • 19 травня Міноборони РФ повідомило, що з 16 травня з заводу вийшли 1730 українських військових, 80 — поранених. Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) розпочав реєстрацію військових, які залишають завод “Азовсталь”. У тому числі — поранених.
  • Міністерство оборони поки що триматиме в секреті інформацію щодо перебігу перемовин про обмін українських бійців із заводу "Азовсталь", які опинились у російському полоні.
  • 4 червня Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що українські розвідники підтримують зв’язок із полоненими бійцями полку "Азов".
  • Канцлер ФРН Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон закликали президента РФ Путіна звільнити захисників "Азовсталі".
  • 6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що після боїв за Маріуполь у російському полоні опинились понад 2,5 тисячі українських бійців із заводу "Азовсталь".
  • 20 червня голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що захисники “Азовсталі”, які потрапили у полон росіян, — живі. Водночас, в яких умовах їх утримують, невідомо.
  • В ході найбільшого з початку війни обміну, що відбувся 29 червня, з полону визволено 144 захисники України. Зі 144 звільнених – 95 оборонців "Азовсталі". Серед них – 43 військовослужбовці полку "Азов".
  • Бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що подасть до Росії позов із вимогою компенсації всіх збитків унаслідок повномасштабного вторгнення, зокрема знищення комбінату "Азовсталь" у Маріуполі.

Читайте також

"Місце моєї смерті і мого життя" — захисник Маріуполя опублікував фото з "Азовсталі" і закликав поширювати їх

"Ми розуміли, що можемо навіть не долетіти" — боєць "Азову" про те, як проривались у Маріуполь

Обличчя "Азовсталі". Історії захисників Маріуполя

Фотограф полку "Азов" отримав спеціальну нагороду польської фотопремії

"Умови задовільні, але їжа та вода потребують покращення" — дружина полоненого командира "Азову"

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок