"Вважаю це аморальним". Віцепрезидент ФТУ Зукін відповів на лист тенісистів щодо відсторонення з посади

"Вважаю це аморальним". Віцепрезидент ФТУ Зукін відповів на лист тенісистів щодо відсторонення з посади

Ексклюзивно
"Вважаю це аморальним". Віцепрезидент ФТУ Зукін відповів на лист тенісистів щодо відсторонення з посади
. Великий теніс України

Ексклюзивний коментар функціонера федерації тенісу України для Суспільне Спорт.

На початку липня провідні топтенісисти України - Еліна Світоліна, Сергій Стаховський, Марта Костюк, Леся Цуренко, Ілля Марченко, Катаріна ЗавацькаЗгодом відкликала підпис, а також Людмила та Надія Кіченок - підписалися під листом, у якому висунули вимогу відсторонити віцепрезидента федерації тенісу України Євгенія Зукіна з посади.

Своє звернення гравці мотивували тим, що Зукін постійно перевищує повноваження. А також бере безпосередню участь у визначенні складів України на тенісні турніри - Кубки Девісу та Біллі Джин Кінг.

Після звернення тенісистів на захист Зукіна виступили тенісистка Даяна Ястремська, а також капітани збірних України Андрій Мєдвєдєв та Михайло Філіма. А у понеділок, 11 липня, Федерація тенісу України підготувала об'єднане звернення голів регіональних федерацій, а також тренерів та капітанів збірних, у яких лист тенісистів було засуджено.

Читайте також: Скандал в українському тенісі: топтенісисти вимагають усунути віцепрезидента ФТУ, федерація відмовляється

Суспільне Спорт звернулося за коментарем до віцепрезидента Федерації тенісу України щодо ситуації з листом від гравців, у якому вони вимагали його відсторонити від посади.

Євген Зукін відзначив, що для нього лист тенісистів став сюрпризом. І, на його думку, за гравцями, які під ним підписалися, насправді стоять інші люди.

"Мотиви підписантів достеменно мені невідомі. Скоріш за все, за цим стоять інші люди, а спортсмени є лише інструментом. Для мене цей лист був великим сюрпризом. Є люди, які хочуть під час війни вирішити власні питання. Вважаю це аморальним. Усі наведені звинувачення є наклепом у класичному сенсі".

Щодо вибору складу тенісистів на матчі збірної України, то віцепрезидент ФТУ зіслався на слова капітанів команди Андрія Мєдвєдєва та Михайла Філіми. Вони запевняли, що затвердженням складів займалися саме вони, зокрема це стосувалося і матчу жіночої команди України проти США на Кубку Біллі Джин Кінг, перед яким склад залишили Еліна Світоліна та Марта Костюк.

"Капітани збірних вже відповіли на це питання. Вони визначають склади збірних. Після цього запрошені до збірних гравців висувають свої фінансові вимоги участі у матчі за збірну України. Якщо ми знаходимо фінансовий компроміс - вони грають, якщо в нас немає коштів виконати їхні запити - капітани запрошують інших. Так сталося і останнього разу".

"Хтось із тенісисток відмовився грати через фінансові запити? Завжди хтось відмовлявся грати через гроші. Так було і цього разу. Адже під час війни ми не в змозі платити гравцям гонорари. Хто саме? Я відповідав на це питання неодноразово і за складом команди можна побачити, хто був у заявціУ попередню заявку потрапили Еліна Світоліна та Марта Костюк, однак згодом вони з неї вибули, зіславшись на травми, а потім відмовився".

Наостанок, віцепрезидент федерації тенісу України відзначив, що матиме розмову всередині організації щодо подальших відносин з гравцями після їхнього листа.

"Яким буде підсумок цього конфлікту? Я вважаю, що це питання має бути адресоване тим, хто розпочав цей сором на весь світовий теніс. Наші гравці вирішили, що вони і є український теніс. Але вони лише верхівка великої піраміди, в якій всі розуміють, наскільки вони відірвані від реалій. Цей лист засудила уся тенісна спільнота без виключення. Ми будемо радитися із Президією та Президентом про те, як Федерація буде далі вибудовувати свої відносини з цими гравцями (деякі з яких вже завершили кар'єри). Ми завжди були і є відкритими до діалогу".

Скандал в українському тенісі: хронологія подій

  • 4 липня. Лист українських тенісистів щодо усунення Зукіна з посади віцепрезидента ФТУ
  • 6 липня. Відкликання підпису Катаріни Завацької, реакція Даяни Ястремської, яка засудила лист тенісистів
  • 6 липня. Реакція капітанів збірної України з тенісу щодо участі Зукіна у формуванні складу команд - віцепрезидент не бере участі у визначенні складів.
  • 8 липня. Коментар тенісистки Лесі Цуренко: федерація тенісу не знайшла порушень зі сторони Зукіна, про які йшлося у листі.
  • 11 липня. Позиція федерації тенісу України: голови регіональних федерацій, а також тренери та капітани збірних України звернулися із закликом відкликати підписи під листом щодо відсторонення Зукіна.
На початок