Росіяни тримаються подалі від острова Зміїного — ОК "Південь"

Росіяни тримаються подалі від острова Зміїного — ОК "Південь"

Росіяни тримаються подалі від острова Зміїного — ОК "Південь"
. Острів Зміїний, фото: УНІАН

Російські військові намагалися атакувати острів Зміїний на Одещині, але відмовились від своїх планів, побоюючись застосування української зброї.

Про це заявила керівниця пресцентру оперативного командування “Південь” Наталя Гуменюк в ефірі загальнонаціонального марафону 6 липня.

"Вони (військові армії РФ — ред.) намагалися провести авіаційну розвідку, завдати ударів, але, побачивши загрозу, як ми можемо застосувати нашу зброю з наближенням їхніх літаків, свої наміри підкорегували і поки що тримаються подалі", — зазначила Гуменюк.

Вона додала, що повідомлення про те, що на Зміїному встановлено український прапор, і він "чекає свого часу", збентежило росіян.

Що відомо

  • 4 липня на острові Зміїний завершили військову операцію та встановили український прапор.
  • 30 червня головнокомандувач Валерій Залужний повідомив, що росіяни не витримали "вогню української артилерії" і офіційно залишили острів Зміїний, що на Одеському узбережжі. В Міноборони РФ назвали відступ "жестом доброї волі".
  • Вже 1 липня Росія відмовилась від своїх слів і заявила, що Зміїним досі перебуває під їх контролем.
  • Протягом 3 липня російські літаки Су-24 та Су-30 обстріляли острів Зміїний та узбережжя Одеської області.
  • Речник керівника Одеської ОВА Сергій Братчук водночас заявив, що десантна операція для захоплення Одеси нині неможлива для російської армії, оскільки у них немає ресурсів та можливостей для цього.
  • Росія захопила острів Зміїний 24 лютого 2022 року, у перший день повномасштабної війни Росії проти України. Після цього російська армія облаштувала там ППО та ракетні установки. Крім того, там розмістились російські війська, а також чергувала катерна група та авіація.
  • 12 квітня Укрпошта ввела в обіг марку, на які зображений український військовий та російський корабель. Марка відсилає до фрази "Русскій воєнний корабль, іді н***й". Це — відповідь українських солдатів з острова Зміїний, яку під час російського вторгнення в Україну 24 лютого отримав російський корабель на пропозицію здатися.

Читайте також

Не витримали важкої артилерії, HIMARS та "Гарпунів". Чому РФ залишила Зміїний і чи допоможе це із зерном

Компанія Maxar опублікувала знімки острова Зміїний після його звільнення від росіян

Звільнення Зміїного від окупантів. Чому це важливо та що про це кажуть в РФ

Поразка РФ на Зміїному зменшить тиск на узбережжя, але не припинить морську блокаду — ISW

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок