До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України

До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України

До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України
.

Перевірити "феномен Миколаївщини", відсутність хворих на коронавірус у регіоні, приїхав заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Відвідав Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ, Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та Центр інфекційних хвороб.

У Миколаївському обласному лабораторному центрі МОЗ за закритими дверима відбулось засідання представників Центру, обласного управління охорони здоров’я, обласної державної адміністрації та заступника міністра охорони здоров’я. Закритість мотивували тим, що обговорюють конфіденційну інформацію, зокрема особисті дані пацієнтів.

До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України

До огляду відділень лабораторного центру журналістів також не допустили. Після перевірки Віктор Ляшко виходить до представників ЗМІ.

До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України
Віктор Ляшко - головний санітарний лікар України.

"Наша сьогоднішня основна мета - передивитися алгоритми, які працюють на території Миколаївської області, щоб зрозуміти: чи все працює правильно, чи в нас реально є якийсь збій, який не дозволяє побачити або виявити хворих із коронавірусною хворобою. У першу чергу ми подивилися, як засідає штаб із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, подивилися вірусологічну лабораторію. Вірусологічна лабораторія сьогодні готова робити до 500 тестів ПЛР на добу, тому якщо буде така необхідність вірусологічна лабораторія забезпечить все, що потрібно. Також додатково скажу, що перед моїм приїздом вночі провели спецоперацію. Ми забрали в одній із лікарень у хворих із пневмонією зразки і доставили їх не в цю вірусологічну лабораторію, а в іншу, яка знаходиться за межами території області. Результат, який ми отримали, підтверджує, що дослідження співпадають, тому ми їдемо зараз далі дивитися, відслідковувати весь алгоритм", - каже головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Згодом делегація прибула до Миколаївського обласного центру інфекційних хвороб. Там їх зустріла головна лікарка Центру Світлана Федорова. Обговорили фінансування та облаштування лікарні.

До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України

В.о. головного санітарного лікаря Миколаївщини Володимир Клочко говорить:

"Проблем практично ніяких якраз і немає, ми забезпечені всім. Я в двадцятий раз готовий вам підтвердити, хочу звернутися до всіх і сказати: на сьогоднішній день приховувати що-небудь - нерозсудливо. Ви сьогодні чули, що в незалежній лабораторії були перевірені ще раз наші результати і вони такі ж. На сьогоднішній день область готова до прийняття цього удару".

Згодом, під час брифінгу, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко підбив підсумки візиту до Миколаєва.

"Медичні працівники, які працюють зі зразками, підготовлені і повністю забезпечені засобами захисту, повністю мають обладнання, яке дозволяє відібрати зразок. Плюс в них створені при ЦПМСД мобільна бригада, яка виїжджає за місцем проживання хворого для того, щоб відбирати зразки. Відкрили спонтанно одну з бригад швидкої медичної допомоги, яка стояла на території підстанції. Перевірили укладку, оскільки прийшли сигнали, що на Миколаївщині сьогодні в бригад швидкої медичної допомоги немає засобів індивідуального захисту. Швидка була укомплектована костюмами біологічного захисту: респіраторами, захисними окулярами і щитками", - говорить Віктор Ляшко.

До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України

За словами заступника Міністра з охорони здоров’я інфекційна лікарня у стані, який потребує ремонту, проте до роботи з хворими на коронавірус готова.

"Органи місцевого самоврядування зробили певну роботу і зараз лікарня перепрофільована, вона готова приймати хворих на коронавірусну хворобу. Поставлено 16 апаратів для штучної вентиляції легень, передбачені бригади лікарів реаніматологів, які можуть приїхати і працювати на цих апаратах ШВЛ. Заклад підготовлений, медичні працівники підготовлені. Були питання щодо звільнень у січні-лютому певних медичних працівників, але головний лікар запевняє, що того штату, який в них є, достатньо", - каже Віктор Ляшко.

До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України
Віктор Ляшко закликав місцеву владу припинити "політичні ігри".

Обласна влада досі не виділила кошти лікарням на боротьбу з короновірусною інфекцією. Віктор Ляшко закликав місцеву владу припинити "політичні ігри":

"Моя дія тільки одна, я закликаю в черговий раз: до боротьби з коронавірусною хворобою не повинні підтягуватися політичні ігри. Ми всі повинні зараз зрозуміти, що часу гратися у політику немає. Потрібно приймати рішення швидкі, дієві, які дозволять забезпечити ефективне впровадження протиепідеміологічних заходів і забезпечити надання якісної медичної допомоги".
До Миколаєва з перевіркою приїхав головний санітарний лікар України
Олександр Стаднік - голова Миколаївської обласної державної адміністрації.

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олександр Стаднік відповів:

"Я вважаю, що наступного тижня ми всі ці питання урегулюємо. Я думаю, що у голови обласної ради буде воля прийняти всі законні підстави для виділення коштів на боротьбу з коронавірусом у Миколаївській області. А щодо питання об’єднання, я вважаю, що ми повинні всі розуміти, що будь-яке рішення, яке стосується коштів, які йдуть із бюджету, повинні бути виділені в рамках чинного законодавства".

Авторка - Світлана Кльосова, оператори - Юлія Філімон, Василь Філімон.

Читайте також:

- Миколаївський обласний лабораторний центр може проводити аналіз на COVID-19;

- Миколаївщина – єдина область в України, де не виявлено COVID-19;

- На Миколаївщині встановили пункти прийому та медичного сортування хворих на COVID-19;

- Як лікуватимуть коронавірус. Уряд затвердив єдиний протокол.

На початок