Немає ніяких гарантій безпеки: як жителі Луганщини евакуюються неофіційним "зеленим коридором"

Немає ніяких гарантій безпеки: як жителі Луганщини евакуюються неофіційним "зеленим коридором"

Немає ніяких гарантій безпеки: як жителі Луганщини евакуюються неофіційним "зеленим коридором"
. Facebook/ Харківська обласна державна адміністрація

З 15 квітня через обстріли автомобільної колони, яка рухалась із тимчасово окупованої території Луганщини у напрямку Дніпра єдиним альтернативним маршрутом для евакуації до західних областей України став маршрут через Росію та країни Балтії. Втім для мешканців Луганщини є ще один "неофіційний зелений коридор" через селище Печеніги Харківської області, який за допомогою волонтерів працює раз на тиждень починаючи з кінця травня.

Жителька Сєвєродонецька Наталія – одна із тих кому вдалось евакуюватися цим маршрутом. Після виїзду зі свого міста жінка близько півмісяця жила у Сватовому. Про дорогу до підконтрольної території дізналась із місцевих телеграм-каналів і на другий тиждень від початку роботи "коридору" вирішила ризикнути.

"Нас одразу попередили, що це саме "неофіційний маршрут" більшість якого контролюється військами РФ чи так званої "ЛНР" тому на ньому може будь-якої миті трапитись будь-що. Всі люди, які рухаються ним, ризикують своїм життям, адже часто в цих краях трапляються обстріли. Для перевізників, які возять людей до дамби в Печенігах – це заробіток, а через небезпеку він ще й дуже вигідний. Щоб доїхати до Куп'янська, а потім до Печенігів на легковій автівці, деякі люди платили понад десять тисяч гривень. Хоча на автобусі вартість "білету" близько двох тисяч. Але на них є черга у кілька тижнів", – розповідає Суспільному Наталія.

Немає ніяких гарантій безпеки: як жителі Луганщини евакуюються неофіційним "зеленим коридором"
Черги на міста в автобусах у кілька тижнів. Евакуація жителів Печенізької громади на підконтрольну ЗСУ територію, літо 2022 року. Facebook/ Харківська обласна державна адміністрація

Пропуск через умовний "кордон", за словами Наталії, починається близько восьмої ранку тому виїжджати з окупованої території потрібно одразу після закінчення комендантської години о 4 ранку. На блокпості пропускають лише жінок та дітей. Ще можуть проїхати хлопці молодші за 14 років та чоловіки старші за 60.

"Фільтрація" на блокпості дуже жорстка. Ретельно перевіряють документи, смартфони та особисті речі. У разі, якщо знаходять щось підозріле, людей завертають до іншої черги та проводять "індивідуальні бесіди". Чоловіків не пускають зовсім, вимагають, щоб ті не ховались від "спеціальної операції", а отримували паспорт "ЛНР" і йшли воювати за Донбас. У декого можуть взагалі відібрати українські паспорти", – пояснює Наталія.

Немає ніяких гарантій безпеки: як жителі Луганщини евакуюються неофіційним "зеленим коридором"
На блокпості не пропускають чоловіків. Евакуйовані люди з окупованих територій Харківщини, літо 2022. Фото: Facebook/Харківська обласна державна адміністрація

Після останнього блокпосту росіян люди зі своїм багажем мають пройти так звану "сіру зону" – відстань довжиною близько чотирьох кілометрів. А на іншому боці їх чекають українські волонтери із транспортом.

"Всіх нас довезли до автобусів, посадили й повезли до Чугуєва, а потім до Харкова. Питали: хто, звідки та куди прямуєш, пропонували воду, сік, тимчасове житло. Дуже привітні люди. Дехто із тих, хто їхав із нами як пройшли маршрут по дамбі й побачили волонтерів із машинами сильно плакали. Поки йшли чули сильні обстріли, але і цього разу, як і у Сєверодонецьку, для нас все обійшлось", – говорить Наталія.

Що відомо

  • Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 27 червня із тимчасово окупованих територій було евакуйовано 783 особи, з них 218 дітей.
  • Евакуацію із тимчасово окупованих територій Харківщини та Луганщини організовують Helping to leave, Help me Kharkiv, "Незламний Харків", Eventroom, D20 Kharkiv, Kharkiv Help, Червоний Хрест.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook та Instagram

На початок